Ενέργεια

ΕΣΠΕΝ: Mην χρεώνετε την ενέργεια που δεν έχει καταμετρηθεί - Tι ζητά από την ΡΑΑΕΥ

ΕΣΠΕΝ: Mην χρεώνετε την ενέργεια που δεν έχει καταμετρηθεί - Tι ζητά από την ΡΑΑΕΥ

Αμφισβητούνται τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ - Να μην λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του Συντελεστή Κανονικοποίησης θέλουν οι Προμηθευτές

Να διορθωθούν τα λάθη στη μεθοδολογία, και να βελτιωθούν τα δεδομένα των μετρήσεων του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να μην επιβαρύνονται οι προμηθευτές και ακολούθως οι πελάτες τους για τις μετρήσεις που δεν γίνονται, ζητά ο ΕΣΠΕΝ με επιστολή του στη ΡΑΑΕΥ.

Η επιστολή αφορά, την Οριστική Εκκαθάριση του Α’ εξαμήνου του 2022 που κοινοποιήθηκαν στους Προμηθευτές από τον ΔΕΔΔΗΕ, η οποία αυξάνει μέσω του Συντελεστή Κανονικοποίησης,  τα κόστη των προμηθευτών κατά 3,5%, όπως εκτιμάται, ποσό που αναμένεται να επιβαρύνει τα τιμολόγιά τους.

Οι εναλλακτικοί προμηθευτές που εκπροσωπούνται από τον ΕΣΠΕΝ αμφισβητούν τα στοιχεία μετρήσεων του ΔΕΔΔΗΕ και αντίστοιχα τον ιδιαίτερα υψηλό Συντελεστή Κανονικοποίησης που καλούνται να καταβάλουν.

Ζητούν από τη ΡΑΑΕ με επιστολή τους  να πιστοποιήσει την ορθότητα και την αξιοπιστία των Χρεώσεων που αυτά επιφέρουν στους Εκπροσώπους Φορτίου, (β) να διορθωθούν τυχόν σφάλματα κατά την εφαρμογή της προβλεπόμενης μεθοδολογίας, καθώς και (γ) να συμπληρωθούν ενδεχόμενες ελλείψεις του σχετικού κανονιστικού πλαισίου.

Σημειώνουν ότι από τα αποτελέσματα της Οριστικής Εκκαθάρισης του Α’ εξαμήνου του 2022 που κοινοποιήθηκαν στους Προμηθευτές από τον ΔΕΔΔΗΕ, προέκυψε ότι το σύνολο των Εταιρειών-Μελών του Συνδέσμου επιβαρύνθηκε με το κόστος αγοράς μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, σε σχέση με την αρχική ενέργεια που τους είχε καταλογιστεί στο πλαίσιο διενέργειας της Διορθωτικής Εκκαθάρισης (W+6).

Το πρόβλημα  κατά πληροφορίες, δημιουργείται για δύο λόγους. Γιατί οι μετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ είναι τετραμηνιαίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πρώτο και τελευταίο δίμηνο του έτους και να προσδιορίζονται στατιστικά. Και γιατί για ένα μέρος των πελατών της ΔΕΗ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία ή οι μετρήσεις γίνονται ακόμη πιο σπάνια ή καθόλου.  Γι αυτό και ζητούν η ενέργεια που δεν καταμετράται να μην προσαυξάνει τις «μη τεχνικές απώλειες» και κατά συνέπεια να μην λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του Συντελεστή Κανονικοποίησης.

Ζητά από τη ΡΑΑΕΥ να διερευνήσει :

Την πληρότητα των μετρητικών δεδομένων.  Σημειώνει ότι η Οριστική Εκκαθάριση ολοκληρώνεται μέχρι σήμερα εσφαλμένα, με σημαντικό ποσοστό μη πληρότητας στα μετρητικά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι στο κείμενο κανονιστικό πλαίσιο, η πληρότητα των μετρητικών δεδομένων για την ολοκλήρωση της Οριστικής Εκκαθάρισης θεωρείται αυτονόητη. Καλεί την Αρχή να επιβεβαιώσει ότι η εκτέλεσή της Οριστικής Εκκαθάρισης πραγματοποιείται -έως σήμερα από τον ΔΕΔΔΗΕ- στη βάση ελλιπών μετρητικών δεδομένων, και ότι τα αποτελέσματα των οριστικών εκκαθαρίσεων καθίστανται εμφανώς προβληματικά και χρήζουν διορθωτικών παρεμβάσεων, για να διασφαλιστεί η ορθή κατανομή της ενέργειας μεταξύ των Εκπροσώπων Φορτίου και κατ’ επέκταση η ορθότητα των σχετικών χρεώσεων.

Τους παράγοντες που διαμορφώνουν τον Συντελεστή Κανονικοποίησης. Όπως αναφέρουν η ενέργεια που δεν καταμετράται,   εσφαλμένα προσαυξάνει τις «μη τεχνικές απώλειες» και κατά συνέπεια δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του Συντελεστή Κανονικοποίησης.

Σημειώνουν, «η μη καταμετρούμενη ενέργεια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απώλεια και να επιβαρύνει με το κόστος αγοράς της τους Προμηθευτές. Επιπρόσθετα, η εν λόγω θεώρηση δημιουργεί θέματα αθέμητου ανταγωνισμού, καθώς το κόστος της εν λόγω ενέργειας επιβαρύνει δυσανάλογα τους Προμηθευτές που έχουν μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας στα μετρητικά τους δεδομένα σε σχέση με αυτούς που εκπροσωπούν περισσότερες παροχές (ΔΕΗ). Το αποτέλεσμα είναι, σημειώνει ο ΕΣΠΕΝ να καλούνται οι προμηθευτές που έχουν στοιχεία μετρήσεων να  πληρώνουν μέσω του Συντελεστή Κανονικοποίησης, ως «μη τεχνική απώλεια», το κόστος της ενέργειας που προκύπτει από τις μη καταμετρήσεις παροχών Πελατών εκπροσωπεί η ΔΕΗ».
Η αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος των απωλειών, προκαλεί σημαντική χρηματοοικονομική επισφάλεια στους εκπροσώπους φορτίου και έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τη λειτουργία της αγοράς προμήθειας και τον ανταγωνισμό, ενώ επιπρόσθετα οδηγεί σε στρέβλωση ως προς την εφαρμογή της αρχής της κοστοστρέφειας.

Τις ρευματοκλοπές. Σημειώνει ο ΕΣΠΕΝ, ότι, παρά το γεγονός πως ο Διαχειριστής, κατά την εκτέλεση της Οριστικής Εκκαθάρισης, κατέχει στοιχεία διαπιστωμένης ενέργειας ρευματοκλοπών για την οποία -βάσει του Εγχειριδίου των Ρευματοκλοπών- εισπράττει το σχετικό έσοδο απευθείας από τους υπόχρεους καταναλωτές, η διαπιστωμένη αυτή ενέργεια των ρευματοκλοπών συνεχίζει και λαμβάνεται υπόψη στον προσδιορισμό του Συντελεστή Κανονικοποίησης, προκαλώντας επιπρόσθετη στρέβλωση ως προς την καταλογιζόμενη ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια εκ των υστέρων διαπιστωθείσα μεταβολή του Συντελεστή Απωλειών, δεν μπορεί να τροποποιεί εκκαθαρίσεις που αφορούν στο παρελθόν. Αντιθέτως, θα πρέπει η σχετική διαφορά να αναζητηθεί από μελλοντικές εκκαθαρίσεις, προσαυξάνοντας ή μειώνοντας (ανά περίπτωση) κατάλληλα το νέο Συντελεστή Απωλειών που θα καθοριστεί από την Αρχή.

Την περιοδικότητα της καταμέτρησης. Αναφέρει ο ΕΣΠΕΝ ότι η μεθοδολογία επιμερισμού της περιοδικά μετρούμενης κατανάλωσης ανά περίοδο κατανομής ίσως χρειάζεται  διερεύνηση και  αναθεώρηση, καθώς η υψηλή τιμή του Συντελεστής Κανονικοποίησης   αντικατοπτρίζει, μεταξύ άλλων (πιθανότατα όμως σε σχετικά μικρότερο βαθμό), και την απόκλιση του επιμερισμού αυτού από την πραγματική κατανάλωση.  Ο Σύνδεσμος αναφέρεται στην ασάφεια για τις πραγματικές καταναλώσεις που δημιουργεί η καταμέτρηση ανά τετράμηνο ασάφεια που θα μπορούσε να αμβλυνθεί αν οι Εκκαθαρίσεις από το ΔΕΔΔΗΕ γινόντουσαν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.


www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης