Μάλιστα, εν όψει της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης απέστειλε συγκεκριμένες ερωτήσεις στο Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου και με βάση τις απαντήσεις δεν προκύπτει ότι η EuroAsia Interconnector έχει βρει ή έχει δεσμεύσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου.
Σύμφωνα με την απάντηση του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας κ. Μάριου Παναγίδη, η εταιρεία δεν έχει ακόμα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η χορηγία των 657 εκατ. ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι στα τέλη της άνοιξης, οι ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας (ΡΑΕΚ και ΡΑΕ), είχαν εγκριθεί νέο αυξημένο προϋπολογισμός της EuroAsia Interconnector στα 1,94 δισ. ευρώ (από 1,57 δισ. ευρώ που είχε εγκριθεί το 2017). Ο σχεδιασμός για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης περιλαμβάνει την κάλυψη μέσω του μηχανισμού Connecting Europe Facility του ποσού των 657 εκατ. ευρώ και άλλα 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κύπρου. Για τα υπόλοιπα θα πρέπει να αναζητηθούν από την EuroAsia Interconnector κεφάλαια, μέσω δανεισμού. Έτσι είχε υποβάλλει το αίτημα στην ΕΤΕπ για το δάνειο περίπου 580 εκατ. ευρώ.
Χρηματοδότηση
Η EuroAsia Interconnector Limited έχει στραφεί προς διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλους φορείς για την εξεύρεση των κονδυλίων που υπολείπονται, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα δανεισμού των 580 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν προχωρά. Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Παναγίδη προς την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας της Κύπρου, από την ενημέρωση που είχε το κυπριακό υπουργείο, η ΕΤΕπ δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα στη EuroAsia.
Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί και εκπρόσωποι των υπουργών Ενέργειας και Οικονομικών της χώρας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και των Διαχειριστών των Συστημάτων Μεταφοράς και Διανομής. Επίσης, θα συμμετάσχουν η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο καθώς και εκπρόσωποι της EuroAsia Interconnector Limited.
Όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο του υπουργείου Ενέργειας, το οποίο παρουσιάζει ο Φιλελεύθερος («https://www.google.com/url?q=http://philenews.com&source=gmail&ust=1693241710779000&usg=AOvVaw1WiuTlQOOSi08HqZFA9Q3E">philenews.com») «η κυριότερη καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ο ιδιωτικός φορέας υλοποίησης θα έπρεπε να είχε ολοκληρώσει το χρηματοδοτικό πλάνο του έργου, δηλαδή να εξασφαλίσει μέσω ιδίων κεφαλαίων, χορηγιών, δανεισμού ή/και επενδυτών το συνολικό ποσό που απαιτείται». Επίσης, το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας αναφέρει ότι δεν έχει τύχει επίσημης ενημέρωσης σχετικά με το εάν έχουν βρεθεί επενδυτές για τη χρηματοδότηση του έργου.
Παράλληλα, αναμένεται τον Σεπτέμβριο η υπογραφή της συμφωνίας για τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της EuroAsia Interconnector (σ.σ. τον Ιούνιο είχε υπογραφεί Letter of Intent) όπως και του συμβολαίου για την κατασκευή και εγκατάσταση των σταθμών μετατροπής τάσης με τη Siemens. Το μεγάλο project της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος είναι Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και βρίσκεται στον κατάλογο υποδομών της ΕΕ από το 2013. Με βάση το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα ο ορίζοντας ολοκλήρωσης τοποθετείται πλέον για το 2027.
www.worldenergynews.gr