ΔΕΗ και ΔΕΠΑ έλαβαντην τελική επενδυτική απόφαση για την είσοδό τους στην εταιρία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης»
Τα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ έλαβαν χθες την τελική επενδυτική απόφαση για την είσοδό τους στην εταιρία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης». Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων της ¨Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης¨, η οποία και ενέκρινε τις αποφάσεις, ώστε να προχωρήσουν οι δανειακές συμβάσεις με τις τράπεζες και να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.
Η μονάδα, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα έχει πρόσβαση σε πολύ χαμηλό ανταγωνιστικό κόστος χρηματοδότησης , project finance χωρίς εξασφαλίσεις και δυνατότητα δανεισμού έως 80% του κόστους επένδυσης. Με δεδομένο ότι το κόστος επένδυσης ανέρχεται σε 395 εκατ. ευρώ η ανάγκη για ίδια κεφάλαια περιορίζτεαι στα 80 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η απόδοση ίδιων κεφαλαίων θα είναι άνω του 10%, η κερδοφορία υψηλή, με το ετήσιο EBITDA πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος λειτουργίας και η περίοδος απόσβεσης της επένδυσης μικρή.
PPAs με ΔΕΗ και ΔΕΠΑ
ΔΕΗ και ΔΕΠΑ υπέγραψαν και διμερή συμβόλαια (PPAs) με τη νέα μονάδα για την απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας. Η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με πηγές της εταιρίας με το διμερές συμβόλαιο θα διασφαλίσει ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την θυγατρική της στην λιανική «Φυσικό Αέριο» (πρώην ΕΠΑ Αττικής), καθώς η μονάδα θα είναι πιο φθηνή από τις θερμικές. Η μονάδα με ισχύ 840 MW και συντελεστή απόδοσης 63% χωροθετείται σε κόμβο διαδρομών φυσικού αερίου και θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης, εξασφαλίζοντας μεγάλη εξοικονόμηση, χωρίς να έχει ρίσκο εφοδιασμού.
Η μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα, δηλ. ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, στις οποίες δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες τους τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη μονάδα στην Ευρώπη με δυνατότητα λειτουργίας και με υδρογόνο σε μίγμα 50%. Η κατασκευή της θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2023 ενώ σε εμπορική λειτουργία προβλέπεται να τεθεί τον Ιούνιο του 2025.
www.worldenergynews.gr