Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Ξεκινά την Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου η ακρόαση των Παρόχων - Στο επίκεντρο η ρήτρα αναπροσαρμογής

ΡΑΕ: Ξεκινά την Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου η ακρόαση των Παρόχων - Στο επίκεντρο η ρήτρα αναπροσαρμογής

 Τι απάντησε η Αρχή στην Αντιπολίτευση για ουρανοκατέβατα κέρδη και ισπανικό μοντέλο

 

Με ακροάσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας που θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, αλλά και με διαβουλεύσεις επί περίπλοκων νομικών κειμένων που διαρκούν περισσότερο από εννέα μήνες χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί απόφαση, επιχειρεί η ΡΑΕ να απαντήσει στο μείζον πρόβλημα της εκτόξευσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και της προστασίας των καταναλωτών.

Σε μια περίοδο που περισσότεροι από 1000 καταναλωτές την εβδομάδα προσφεύγουν στη Ρυθμιστική Αρχή διαμαρτυρόμενοι για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και για την περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής, η ΡΑΕ από τη Μεγάλη Δευτέρα θα αρχίσει κύκλο ακροάσεων των παρόχων σχετικά με το εάν τηρείται η διαφάνεια στους λογαριασμούς και η προσυμβατική υποχρέωσή τους να ενημερώνουν τους καταναλωτές για αλλαγές στην τιμολόγηση.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας σε συνάντηση που είχε χθες με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε ότι «το τρέχον κύμα καταγγελιών ουσιαστικά ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν η ΔΕΗ αποφάσισε να αντικαταστήσει τη ρήτρα άνθρακα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγιά της, κάτι το οποίο όμως δεν είχε ζητηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή η οποία έχει εκφράσει και εγγράφως τη διαφωνία της».
Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής που προϋπήρχε στα τιμολόγια όλων των ιδιωτών παρόχων ως ρήτρα ΟΤΣ, εφαρμόστηκε στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Αύγουστο του 2021 αντικαθιστώντας την ρήτρα CO2 που είχε ενεργοποιήσει η επιχείρηση για περίπου ένα τρίμηνο από τον Μάιο έως και το Ιούλιο του 2021.

Όταν η ΡΑΕ στήριζε την ρήτρα

Η υιοθέτηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τη ΔΕΗ έγινε μετά από ανταλλαγή σειράς (τουλάχιστον 11) επιστολών μεταξύ της ΡΑΕ και της επιχείρησης, η πρώτη από τις οποίες εστάλη από τη ΡΑΕ ήδη το 2019 όταν είχε θεσμοθετηθεί, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί ακόμη η ρήτρα CO2. Μάλιστα η πρώτη από τις επιστολές της ΡΑΕ, την οποία επικαλούνταν όλες οι επόμενες, υπογραφόταν από τον προηγούμενο πρόεδρο της Αρχής και ζητούσε από τη ΔΕΗ να αναθεωρήσει την τιμολογιακή της πολιτική και να υιοθετήσει ρήτρα ανάλογη με αυτή που εφάρμοζαν οι ιδιώτες πάροχοι για λόγους διαφάνειας και συγκρισιμότητας των τιμολογίων. Εξάλλου είναι η πρώτη φορά που ο κ. Δαγούμας, φέρεται να εκφράζει δημόσια τη διαφωνία της για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, παρά το πλήθος των δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι η ΡΑΕ ήταν εκείνη που πίεσε τη ΔΕΗ να αντικαταστήσει τη ρήτρα CO2 στα τιμολόγιά της με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η ΡΑΕ στο εκτενές κείμενο που έδωσε σε διαβούλευση στις 5 Αυγούστου του 2021 με το οποίο παρουσίασε τις προτάσεις της για τις τρεις κατηγορίες τιμολογίων με βάση τον βαθμό ρίσκου που εμπεριέχουν, παρουσιάζει αναλυτικά τη θέση της υπερ της ρήτρας αναπροσαρμογής υπό τον όρο ότι θα έχει συγκεκριμένα όρια διακύμανσης και θα είναι διαφανής και συγκρίσιμη για τους καταναλωτές (https://www.rae.gr/diavoulefseis/12637/).

Τι ανέφερε για τα ουρανοκατέβατα και την φορολόγηση

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαβούλευση δεν έχει καταλήξει ακόμη στη λήψη απόφασης ή στην υιοθέτηση των τριών κατηγοριών τιμολογίων και οι ακροάσεις που θα γίνουν από τη Μεγάλη Δευτέρα θα έχουν ως στόχο να καταγραφεί για μια ακόμη φορά η θέση των προμηθευτών επι του θέματος.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οδηγίες αυτές της ΡΑΕ για τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμολογίων, των εφαρμοστούν με την μέθοδο της «Θετικής Αναφοράς». Δηλαδή η υιοθέτηση των τριών τύπων τιμολογίων (σταθερό, μέσου ρίσκου με όρια στη ρήτρα αναπροσαρμογής και υψηλού ρίσκου δηλαδή πλήρως κυμαινόμενο με βάση τη χονδρική τιμή του ρεύματος) δεν θα είναι υποχρεωτική για τους προμηθευτές αλλά η ,ΡΑΕ θα δημοσιοποιεί τα ονόματα των εταιριών που τους ακολουθούν.

Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά την ποσοτικοποίηση των στοιχείων κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ή όχι ουρανοκατέβατα κέρδη η ΡΑΕ όπως ενημέρωσε χθες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δημοσιοποιηθεί έως το τέλος του μήνα .
Στο ερώτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αν η ΡΑΕ έχει καταθέσει στοιχεία στην κυβέρνηση σχετικά με τα περιθώρια κέρδους κάθε μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και αν έχει εισηγηθεί την επιβολή έκτακτης εισφορά στα κέρδη του κλάδου ηλεκτροπαραγωγής λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ ούτε διέψευσε αλλά ούτε επιβεβαίωσε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Δαγούμας φέρεται να επιβεβαίωσε πάντως ότι τα στοιχεία τηρούνται στη ΡΑΕ πολύ πριν την έκρηξη των τιμών και ότι έχουν τροποποιηθεί τα περιθώρια κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών μέσα στην κρίση.
«Υπάρχει η βούληση να προσδιοριστεί το κέρδος αλλά η ΡΑΕ δεν είναι φορολογική αρχή και είναι άλλο πράγμα η πολιτική βούληση» δήλωσε ο κ. Δαγούμας.

Η εφαρμογή του ισπανικού μοντέλου

Στο ερώτημα εάν η λύση που προτείνουν Ισπανία και Πορτογαλία αποτελεί ένα μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ώστε να μειωθούν σημαντικά οι τιμές και να σταματήσει η παραγωγή υπερκερδών, ο επικεφαλής της ΡΑΕ απάντησε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα μπορούσε δυνητικά να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα και ενημέρωσε πως η Αρχή συζητά και έχει προτείνει ένα παρόμοιο σχήμα στον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) που χρειάζεται όμως χρόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης