Ενέργεια

Διμερή συμβόλαια και δυνατότητα αντιστάθμισης ζητά η ΕΒΙΚΕΝ για να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος

Διμερή συμβόλαια και δυνατότητα αντιστάθμισης ζητά η ΕΒΙΚΕΝ για να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος
H διατήρηση του καθεστώτος των διαγωνισμών και των σταθερών τιμών για μονάδες ΑΠΕ, έως το 2025, και για ποσότητες έως 3.000 MW/έτος θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στα διμερή

Την λήψη, το ταχύτερο δυνατό, ρυθμιστικών μέτρων που να εξασφαλίζουν ικανή ρευστότητα στην προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου οι βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο της εκρηκτικής ανόδου του ενεργειακού κόστους, ζητεί από τον πρόεδρο της ΡΑΕ η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας ΕΒΙΚΕΝ.
Σημειώνει ότι η διατήρηση του καθεστώτος των διαγωνισμών και των σταθερών τιμών για μονάδες ΑΠΕ, έως το 2025, και για ποσότητες έως 3.000 MW/έτος θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ με προμηθευτές και μεγάλους καταναλωτές.

Τρίτη επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ στην ΡΑΕ

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων αναφέρεται στην εκτόξευση των τιμών ηλεκτρισμού που ειδικά για τις επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση, έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο, υπενθυμίζοντας ότι η ΡΑΕ έχει λάβει ήδη τρεις επιστολές από την ΕΒΙΚΕΝ, στις οποίες υπογραμμίζεται ότι η αγορά προμήθειας, μέσω συγκεκριμένων πρακτικών έχει μεταφέρει το 100% του ρίσκου των τιμών χονδρικής στα βιομηχανικά τιμολόγια, χωρίς οποιοδήποτε πάνω όριο.
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ οι καθετοποιημένοι προμηθευτές δεν επιβαρύνονται από την παρούσα ενεργειακή κρίση αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ΡΑΕ, η μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου είναι κατά πολύ χαμηλότερη από τις χρηματιστηριακές τιμές, ενώ παράλληλα οι παραγωγοί μονάδων φ.α συνδυασμένου κύκλου, ως εισαγωγείς ποσοτήτων LNG, ευλόγως έχουν προχωρήσει σε αντιστάθμιση κινδύνου για μεγάλο ποσοστό των αναγκών τους.

Αντίθετα, όπως σημειώνει, αυτό δεν ισχύει για τους μεγάλους καταναλωτές και τους μικρούς προμηθευτές ρεύματος, οι οποίοι έχουν αντικειμενική δυσκολία να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από την έκρηξη των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά, αφού οι παραγωγοί από συμβατικές μονάδες, έχοντας εξασφαλισμένη την πώληση της παραγωγής τους σε υψηλές τιμές, δεν προχωρούν στη διάθεση ποσοτήτων ενέργειας μέσω διμερών συμβολαίων. Οι δε ποσότητες που θα διέθετε η ΔΕΗ στο πλαίσιο της υποχρέωσης της, anti-trust και θα ενίσχυαν τη ρευστότητα της ανύπαρκτης εγχώριας προθεσμιακής αγοράς, διατίθενται στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο (E.E.X).

Oι οικονομίες του Βορρά διαθέτουν ένα πλούσιο μείγμα καυσίμων, από πυρηνικά, μεγάλα υδροηλεκτρικά και υπεράκτια αιολικά που εκμεταλλεύονται μέσω των διασυνδέσεις. Παράλληλα οι πολλαπλές διασυνδέσεις έχουν ενισχύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι προκειμένου να διασφαλίσουν αφενός ότι οι μονάδες τους θα ενταχθούν στην αγορά και αφετέρου ότι η τιμή αποζημίωσης δεν θα είναι χαμηλή, προχωρούν σε μακροχρόνιες συμβάσεις με μεγάλους καταναλωτές ή προμηθευτές ρεύματος σε σταθερές τιμές. Αυτό εξυπηρετεί και τις βιομηχανίες ως μεγάλους καταναλωτές, γιατί τους δίνει μια σαφή πρόβλεψη κόστους ηλεκτρικής ενέργειας σε βάθος χρόνου, οπότε μπορούν με τη σειρά τους να συνάπτουν μακροχρόνιες συμφωνίες πωλήσεις των προϊόντων τους με άλλους, στην αλυσίδα της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο κάνουν ουσιαστικά αντιστάθμιση του κινδύνου από τις μεταβολές στις τιμές της αγοράς και έτσι στα Ενεργειακά Χρηματιστήρια της Ευρωπης έφτασε να διαπραγματεύεται μόνο το 15-20% της ηλεκτρικής ενέργειας. Το 75-80% αφορά προσυμφωνημένες πωλήσεις σε σταθερές τιμές εκτός Χρηματιστηρίου. Ειδικότερα οι μικροί προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι ένα μέρος της ενέργειας που πωλούν να το έχουν αντισταθμίσει ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι 100% στην αγορά.


Κάπρος: Αναγκαία τα διμερή

Ο κ. Κοντολένων επικαλείται εξάλλου πρόσφατη παρέμβαση του καθηγητή του ΕΜΠ Π. Κάπρος ο οποίος μίλησε για το πρόβλημα της μη προσφοράς διμερών συμβολαίων είτε από ΑΠΕ, είτε από παραγωγούς συμβατικών μονάδων, γεγονός που όπως είπε έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία wind fall profits για τους παραγωγούς στις σημερινές συνθήκες της αγοράς. Μάλιστα ο κ. Κάπρος υπολόγισε τα wind fall profits σε 39% επί της μέσης τιμής του κόστους του μείγματος παραγωγής στην περίοδο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου.
Στη συνέχεια η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρεται στα έκτακτα μέτρα, που πήρε η Ισπανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, στα οποία περιλαμβάνεται η υποχρέωση όλων των παραγωγών να διαθέσουν με διμερή συμβόλαια ποσότητα ενέργειας ίση με το 6% της κατανάλωσης της χώρας.
Σύμφωνα με την Ένωση θα πρέπει κατ’ ελάχιστον οι όποιοι παραγωγοί συμμετέχουν στους διαγωνισμούς να υποχρεωθούν να προσφέρουν ένα ποσοστό της παραγωγής των εν λόγω σταθμών σε διμερή συμβόλαια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης