Ενέργεια

Κρίσιμο το μοίρασμα των μετοχών της ΔΕΗ στα funds - Το μεγάλο παιχνίδι του MSCI

Κρίσιμο το μοίρασμα των μετοχών της ΔΕΗ στα funds - Το μεγάλο παιχνίδι του MSCI
O πήχυς του ανταγωνισμού ανεβαίνει σε πολλά επίπεδα - Προχωρά η συμφωνία με την RWE Renewables

Την αποφυγή συγκέντρωσης μεγάλου ποσοστού σε έναν πάικτη θέλει η κυβέρνηση για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ για προφανείς λόγους.
Ο πρώτος για να μην έχει απεναντί της έναν επενδυτή, ο οποίος θα προβάλει επιθετικά την δική του άποψη για την εταιρική διακυβέρνηση και κατά δεύτερον για να μην σχηματιστούν ποσοστά, που θα αμφισβητούν με τον οποιοδήποτε τρόπο τις αποφάσεις της δίοικησης, που πλέον θα ελέγχει στενά το 34% του  μετοχικού κεφαλαίου.Μένει να δούμε τι θα γίενι με το 3% του ΕΦΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση η αύξηση κεφαλαίου, που θα είναι τουλάχιστον 1 δισ δείχνει, ότι σε κορυφαίο επίπεδο και υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, που είχε τον στόχο της αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, ο κεντρικός στόχος είναι η δημιουργία μιας ισχυρής ΔΕΗ, η οποία θα επιταχύνει από μόνη της τον πράσινο μετασχηματισμό, θα πάρει κεφάλι στην αγορά των ΑΠΕ και θα ανεβάσει τον ανταγωνισμό απέναντι στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους που κυριαρχούν στον χώρο.
Η μεν Μυτιληναίος στον τομέα του φυσικού αερίου, που είναι ο πλέον ισχυρός με 3 σύγχρονα εργοστάσια και το πρωτο CCGT της χώρας να ξεκινά σε λίγους μήνες δείχνει ότι στον κλάδο αυτό θα παραμείνει ο leader, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή με χαρτοφυλάκιο στα αιολικά πάνω από 2GW είναι επίσης μπροστά στον τομέα της.
Ο τομέας που θα υπάρξει πραγματική σφαγή τους επόμενους μήνες θα είναι η λιανική, όπου οι αντοχές των εταιριών θα τεσταριστούν στα άκρα, λόγω των πολύ μεγάλων αυξήσεων στο κόστος. Εκεί η ΔΕΗ έχοντας περίσσευμα κεφαλαίων θα επιχειρήσει να επιβάλει την δική της πολιτική για πολλούς λόγους.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ η εκστρατεία της ΔΕΗ στα φωτοβολταϊκα και δευτερευόντως στα αιολικά θα ανεβάσει τον πήχυ επιχειρώντας να παίξει έναν ρόλο leader, ενδεχομένως μοιράζοντας και παιχνίδι με συμμαχίες και έργα κατασκευής στους μεγάλους ομίλους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ταρίφες βαίνουν μειούμενες και στους τομείς αυτούς έχουν ανακοινώσει μεγάλες επενδύσεις τοσο η MOH μέσω της MORE οσο και η ΕΛΠΕ έχουν προχωρήσει σε μεγάλα επενδυτικά πλάνα. Στα φωτοβολταϊκά βέβαια η Μυτιληναίος έχει πάρει κεφάλι μετά την εξαφορά των αδειών 1,48 GW της Εγνατίας.

Το γεγονός ότι η ΔΕΗ θα έχει μέχρι το τέλος του χρόνου στο ταμείο της 2,3 δισ σημαίνει ότι το firing power της θα πολλαπλασιαστεί με σχέση Καθαρου δανεισμού/ebitda πολύ κοντά στο 1 που θα της επιτρέψει να δανεισθεί πλέον με απίστευτα χαμηλό κόστος μεγάλα ποσά.

MSCI: Το μεγάλο παιχνίδι ΔΕΗ - Μυτιληναίου

Παάλληλα θα ξεκινήσει το μεγάλο παιχνίδι του MSCI του φθινοπώρου. Κύκλοι της ΔΕΗ δεν έκρυβαν από την άνοιξη, ότι οι σχεδιασμοί τους προσδιόριζαν την περιοδο του φθινοπώρου σαν το πρωτο τεστ για την είσοδο της εταιρίας στον μεγάλο δείκτη. Εκεί βέβαια προβάδισμα έχει αυτή την στιγμή η Μυτιληναίος που είναι περισσότερο από άλλοτε κοντά στην είσοδο της στον δείκτη, αλλά η ΔΕΗ με αύξηση του free float στο 66% και κεφαλαιοποίηση 3 δισ μετά την αύξηση καθιστά την εικόνα της ανταγωνιστικότερη.
Δεν θα είναι απίθανο να δούμε και τις δύο μετοχές να μπαίνουν στον δείκτη, πράγμα που θα είναι μεγάλο κέρδος για την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Από την άλλη πλευρά η εισροή κεφαλαίων μεγάλων και νέων Funds στην ΔΕΗ όπως Blackrock, Fidelity, Apollo, Bluecrest , Pictet και KKR θα ενισχύσει την δυναμική των κεφαλαιοποιήσεων των μεγάλων ενεργειακών ομίλων και ενδεχομένα θα οδγήσει μέσα στο 2022 και την κεφαλαιοποήση της Mytilineos να ξεπεράσει τα 3 δισ σε κεφαλαιποίηση .

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ θα επιδιώξει μέσω της διαδικασίας να επιλέξει επενδυτές που θα στηρίξουν την μετοχή της μακροπρόθεσμα και δεν θα κινούνται στην λογική της σπέκουλας, όπως αυτή των hedge funds που πουλούν την επόμενη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Η ζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα κρίνει το τελικό ύψος των κεφαλαίων, που θα αντλήσει η επιχείρηση και το οποίο μπορεί να ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ. Επίσης την τιμή διάθεσης, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κινείται σε ένα εύρος 8 - 8,5 ευρώ, αλλά και το αν θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ το Υπερταμείο.
Σύμφωνα με τα όσα επισήμως έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής η ΑΜΚ θα γίνει με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών και με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης για τους παλιούς μετόχους.Οι νέες μετοχές προτείνεται να διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδας. Για τους μικρούς υφιστάμενους μετόχους ωστόσο στην Ελλάδα που αντιπροσωπεύουν το 10% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου θα ακολουθηθεί μια ξεχωριστή διαδικασία με δικαίωμα προτίμησης.

Προχωρά άμεσα η συνεργασία με την RWE Renewables

Τις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας των ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Ανανεώσιμες (RWER) για την σύσταση του joint venture (JV) στο οποίο θα συμμετέχουν με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα. Οι δύο εταιρίες στοχεύουν στην από κοινού ανάπτυξη έργων απε συνολικής ισχύος 2 GW και σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗΑΝ έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση 9 SPV (θυγατρικών εταιριών ειδικού σκοπού) με αντίστοιχα έργα στην περιοχή του Αμυνταίου τα οποία, όπως προβλέπει, η συμφωνία θα εισφερθούν στο joint venture. Αντίστοιχη κινητοποίηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την ανάπτυξη των έργων δείχνει και η γερμανική εταιρία η οποία έχει ιδρύσει ήδη θυγατρική εταιρία στην Ελλάδα και έχει μάλιστα προβεί και στις πρώτες προσλήψεις για τη στελέχωσή της.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης