Στην προετοιμασία του ομίλου εν όψει της ενεργειακής μετάβασης αλλά και στην υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση αποδίδει η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων τις αλλαγές στο καταστατικό της εταιρίας που θα τεθούν προς έγκριση στη γενική συνέλευση της 20ης Μαΐου και οι οποίες ισχυροποιούν το ρόλο του ομίλου Λάτση στο management αποδυναμώνοντας αντιστοίχως την ισχύ του ελληνικού δημοσίου.
Οι αλλαγές είναι προφανώς συμφωνημένες μεταξύ των δυο βασικών μετόχων, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου που κατέχει το 35,5% και του ομίλου Λάτση που κατέχει το 45,5%, αφού όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τη διοίκηση των ΕΛ-ΠΕ, «ο όμιλος απέναντι στη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, με πλήρη στήριξη και συνεργασία των βασικών μετόχων, θα αναπτυχθεί ως ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός όμιλος επενδύοντας σε τεχνολογίες και προϊόντα που θα δημιουργήσουν ισχυρή προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα του Δημοσίου».
Η χρηματιστηριακή αγορά έχει συνεδριάσει θετικά και η μετοχή κέρδισε σήμερα 5,44% στα 6.20 ευρώ ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση στα 1,89 δισ ευρώ.
Πάντως οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου καθώς και η μείωση του αριθμού τους από 13 σε 11, θα σημάνουν την εκ του αποτελέσματος τροποποίηση της συμφωνίας μετόχων του 2003 η οποία προέβλεπε ότι το δημόσιο ορίζει τα επτά από τα 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ο όμιλος Λάτση τα δύο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το νέο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας θα ορίζεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων και βεβαίως αυτό δεν μπορεί παρά να γίνεται κατ΄ αναλογία των ποσοστών συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ν 4706/2020 που ορίζει τα ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες ανώνυμες εταιρείες, υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της Βουλής πλην του ΚΚΕ, γεγονός που υπενθύμισε με έμφαση ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ-ΠΕ Ανρέας Σιάμισιης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, απαντώντας εμμέσως στις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις διοικητικές αλλαγές που προωθούνται στον όμιλο.
Εξάλλου όπως όλα δείχνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια θα μετατραπούν σε εταιρία holding κάτω από την οποία θα «κρεμαστούν» διαφορετικές εταιρίες για κάθε μια από τις δραστηριότητες τους ενώ προγραμματίζεται και η αλλαγή του ονόματος, των εμπορικών σημάτων και εν γένει της εταιρικής ταυτότητας εν όψει του μετασχηματισμού της σε ενεργειακό όμιλο που θα έχει ουσιαστική δραστηριότητα στην πράσινη ενέργεια και θα πάψει να είναι επικεντρωμένος στο πετρέλαιο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, σε συνέντευξη Τύπου, δεν είναι δυνατόν να ονομάζεσαι Ελληνικά Πετρέλαια και ταυτόχρονα να δηλώνεις ότι έχεις ισχυρή παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οι βασικοί άξονες του μετασχηματισμού των Ελληνικών Πετρελαίων όπως τους παρουσίασε ο κ. Σιάμισιης προβλέπουν:
- Επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής σχετικά με το ESG (Environmental, Social, Corporate Governance). Θα υιοθετηθεί η επενδυτική φιλοσοφία ESG, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευση απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία, την εταιρική διακυβέρνηση και γενικότερα τη βιωσιμότητα.
- Μείωση των εκπομπών CO2 κατά 50% έως το 2030 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές το 2050.
- Αναπροσαρμογή της επιχειρηματικής στρατηγικής και κατανομής κεφαλαίων, με επενδύσεις της τάξεως των 1,5-2 δις ευρώ στην πράσινη ενέργεια, ενώ το σύνολο των επενδύσεων που προγραμματίζονται έως το 2025 ανέρχονται σε 3-4 δις ευρώ.
- Καθιέρωση σύγχρονης και κατάλληλης εταιρικής δομής, που θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της εταιρείας με τη δημιουργία εταιρίας holding ώστε οι διαφορετικές μεταξύ τους δραστηριότητες να ανήκουν σε διαφορετικές εταιρίες ώστε να γίνεται διαμοιρασμός του ρίσκου αλλά και να είναι ευκολότερη η πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
- Αναβάθμιση εταιρικής διακυβέρνησης στο πιο υψηλό επίπεδο, προκειμένου ο Όμιλος να βρίσκεται στην κορυφή των επενδυτικών επιλογών, αλλά και να διασφαλίζει τη διοίκηση με κανόνες διαφάνειας προς τις αγορές, τους μετόχους, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Με αφορμή το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και τις αντιδράσεις του συνόλου των σωματείων στις επικείμενες αλλαγές ο κ. Σιάμισιης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις ενώ τόνισε ότι οι εσωτερικές αλλαγές στον όμιλο δεν επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο βασικών μετόχων οι οποίοι προφανώς και επιθυμούν μια εταιρία που μετασχηματίζεται και αποδυναμώνεται έναντι μιας εταιρίας που μελλοντικά και εν όψει της ενεργειακής μετάβασης εάν δεν αλλάξει είτε θα προσκρούσει σε τοίχο είτε θα φθίνει σταδιακά.
Σε ότι αφορά τη νέα διάρθρωση του ομίλου ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δραστηριότητες στις ΑΠΕ και στις έρευνες υδρογονανθράκων που όπως είπε είναι ξεχωριστές εταιρίες θυγατρικές κατά 100% των ΕΛ-ΠΕ κάτω από τις οποίες είναι κρεμασμένες στις μεν ΑΠΕ κάθε ένα από τα έργα που προωθεί ο όμιλος ως ξεχωριστή εταιρία και κάθε μια από τις παραχωρήσεις στις οποίες συμμετέχει για έρευνα υδρογονανθράκων.
Έρευνες υδρογονανθράκων
Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά τη συνέχιση της δραστηριότητας των ερευνών εμφανίστηκε επιφυλακτικός σημειώνοντας ότι η κατάσταση έχει τροποποιηθεί τόσο εξαιτίας του COVID 19 όσο και λόγω της παγκόσμιας πολιτικής για το κλίμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «κοιτάζουμε οι δραστηριότητες μας να είναι πιο εστιασμένες στο νέο περιβαλλοντικό προφίλ το οποίο διαμορφώνουμε χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το μέλλον των συμμετοχών μας σε οικόπεδα προς έρευνα».
Αντιστοίχως σε ότι αφορά τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο για την οποία έχει λάβει άδεια παραγωγής η Elpedison ο κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική επενδυτική απόφαση.
www.worldenergynews.gr