Ενέργεια

Reuters: Μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Φεβρουάριο

Reuters: Μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Φεβρουάριο

Ο ΟΠΕΚ άντλησε 24,89 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Φεβρουάριο, μειωμένα κατά 870.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον Ιανουάριο

 

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Φεβρουάριο καθώς η εθελοντική περικοπή από τη Σαουδική Αραβία προστέθηκε στις συμφωνημένες μειώσεις βάσει ενός συμφώνου με τους συμμάχους, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ολοκληρώνοντας μια σειρά επτά διαδοχικών μηνιαίων αυξήσεων.

Η 13μελής οργάνωση των χωρών εξαγωγής πετρελαίου άντλησε 24,89 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα, μειώθηκαν κατά 870.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον Ιανουάριο. Είναι η πρώτη μηνιαία υποχώρηση από τον Ιούνιο του 2020.
Ο ΟΠΕΚ +, αποφάσισε να διατηρήσειτον εφοδιασμό ως επί το πλείστον σταθερό για τον Φεβρουάριο. Με το πετρέλαιο να φτάνει σε υψηλό 13 μηνών την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ + πρόκειται να συζητήσει την αύξηση της παραγωγής σε μια συνάντηση την Πέμπτη. «Μέχρι στιγμής, τα μέλη της συμμαχίας συνεργάζονται και εφαρμόζουν τις περικοπές με υποδειγματικό τρόπο», δήλωσε ο αναλυτής Eugen Weinberg στο Commerzbank. «Πιστεύουμε ότι οι υψηλές τιμές θα ωθήσουν τον ΟΠΕΚ + να αυξήσει την παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ ταυτόχρονα θα αποσύρει την πρόσθετη περικοπή παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας».
Ο κορυφαίος εξαγωγέας η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο για να διασφαλίσει ότι δεν θα αυξηθούν τα αποθέματα.
Το Ριάντ πέτυχε περίπου 850.000 bpd αυτής της μείωσης τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters. Σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένης της PetroLogistics, που παρακολουθούν τις αποστολές δεξαμενόπλοιων, ανακοίνωσαν ότι οι Σαουδαραβικές εξαγωγές παρέμειναν υψηλότερες από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα.
Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ αντλεί πολύ λιγότερο από ό, τι απαιτείται βάσει της συμφωνίας ΟΠΕΚ +. Η συμμόρφωση με τις δεσμευμένες περικοπές τον Φεβρουάριο ήταν 121%, σύμφωνα με την έρευνα, από 103% τον Ιανουάριο.

Το Ιράν, το οποίο απαλλάσσεται από τις περικοπές του ΟΠΕΚ και ελπίζει να αυξήσει τις εξαγωγές εάν περιορισθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, προμήθευσε επίσης λιγότερο αργό τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι εξαγωγές και η παραγωγή του παρέμειναν υψηλότερες από πολλούς μήνες του 2020. Η Αγκόλα είχε προγραμματίσει λιγότερα φορτία για εξαγωγή τον Φεβρουάριο και η παραγωγή της Λιβύης μειώθηκε επίσης μετά από απεργία στον λιμένα που διέκοψε τις αποστολές. Μεταξύ των χωρών που αντλούν περισσότερο, η Νιγηρία σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο κατά 100.000 bpd μετά την ανάκαμψη των εξαγωγών από το Qua Iboe, μιας από τις μεγαλύτερες ροές παραγωγής της. Η Βενεζουέλα, αμφισβητώντας τόσο τις κυρώσεις των ΗΠΑ όσο και τη μακροπρόθεσμη μείωση της παραγωγής, σημείωσε επίσης αύξηση της προσφοράς. Η έρευνα του Reuters βασίζεται σε δεδομένα αποστολής που παρέχονται από την Refinitiv Eikon, την Petro-Logistics και την Kpler και πληροφορίες που παρέχονται από πηγές σε εταιρείες πετρελαίου, τον ΟΠΕΚ και τους συμβούλους .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης