Οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν ήδη σταματήσει να λειτουργούν (αν και στη Μεγαλόπολη ΙΙΙ, τυπικά δεν έχει ακόμη μπει «λουκέτο») και η επιχείρηση …στρώνει το χαλί για την επόμενη μέρα.
Πέρα όμως από την αποκατάσταση των χώρων στις εγκαταστάσεις των ΑΗΣ που σταδιακά θα κλείνουν, θα πρέπει παράλληλα να προσδιοριστεί συνολικά και η αξία των εκτάσεων της ΔΕΗ ώστε να ακολουθήσει η εξαγορά τους από το Ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, για την αποτίμηση της αξίας τους και το κόστος αποκατάστασής τους, η επιχείρηση ήδη αναζητεί ειδικό σύμβουλο, όπως και το Δημόσιο το οποίο έχει αναθέσει το έργο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).
Σχετικά με το πώς θα περάσουν οι συγκεκριμένες εκτάσεις στο Δημόσιο, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζουν η Συντονιστική Επιτροπή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και η ΔΕΗ, αφορά στη μεταφορά των εκτάσεων σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού, Special Purpose Vehicle - SPV, που θα συστήσει η ΔΕΗ, τις μετοχές της οποίας θα εξαγοράσει έπειτα το Δημόσιο.
Βεβαίως, η δημόσια επιχείρηση θα διατηρήσει όσες εκτάσεις χρειάζεται προκειμένου να υλοποιήσει το επιχειρησιακό της σχέδιο.
Άλλωστε, ακόμη και το μεγάλο deal ΔΕΗ - RWE για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, θα ξεδιπλωθεί δίνοντας προτεραιότητα σε έργα που αναμένεται να εγκατασταθούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, σε εκτάσεις της ΔΕΗ.
To κλείσιμο ακολουθούν πολεοδομικά σχέδια
Να θυμίσουμε ότι εντός του 2021 θα κλείσει και τυπικά η Μεγαλόπολη ΙΙΙ καθώς και οι λιγνιτικές μονάδες Καρδιά 3 και 4. Το 2022 προγραμματίζεται να μπει «λουκέτο» στις μονάδες του Αγίου Δημητρίου 1-4 και το 2023 στις μονάδες Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.
Για το εγχείρημα της μετάβασης από τον λιγνίτη σε ένα καθαρό αναπτυξιακό μοντέλο, μηδενικών εκπομπών άνθρακα, αναμένεται ότι θα αποδοθούν πόροι για την περίοδο 2022 – 2027 από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, από εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης προϋπολογισμού συνολικά 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μαζί με τη μόχλευση η οποία θα προκληθεί.
Για την εφαρμογή του σχεδίου απολιγνιτοποίησης ήδη οι περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας και ο Δήμος Μεγαλόπολης έχουν χαρακτηριστεί ως «ζώνες απολιγνιτοποίησης» ενώ τα λιγνιτικά πεδία και οι λιγνιτικές μονάδες, ως «πυρήνες» των ζωνών απολιγνιτοποίησης. Μάλιστα, για τις συγκεκριμένες ζώνες θα εκπονηθούν Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια – με διαδικασίες fast track όπως έγινε και για το Μάτι Αττικής – προκειμένου να καθοριστούν χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης, ώστε να «παραδοθεί» στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ένα «τοπίο» καθαρό για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων.
www.worldenergynews.gr