Euractiv: Μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας ζητούν οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι

Euractiv: Μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας ζητούν οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι
Οι ετήσιες επενδύσεις σε υποδομές δικτύων τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται από 22 έως 32 δισ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ετήσιο επενδυτικό κενό 800 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ηλεκτρικό της δίκτυο μέχρι το 2030, διαπιστώνει έκθεση που ανατέθηκε από την Ένωση των Ευρωπαίων βιομηχάνων (ΕRΤ), η οποία ζητά σημαντικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με το Euractiv, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά δίκτυα, οι κατασκευαστές έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να συνδέσουν τα ηλιακά πάνελ και τις ανεμογεννήτριές τους, ενώ πολλοί Ευρωπαίοι παλεύουν με το κόστος των υφιστάμενων δικτύων.

Ενδεικτικά, τα τέλη δικτύου αποτελούν πάνω από το 20% των λογαριασμών ρεύματος στη Γερμανία.

Επενδύσεις 584 δισ. μέχρι το 2030

Τα τέλη αυτά πρόκειται να αυξηθούν ενόψει πρόσθετων επενδύσεων, με την Κομισιόν να εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις σε υποδομές ύψους 584 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα για τη Βιομηχανία (ERT) ανέθεσε την σύνταξη σχετικής έκθεσης στην εταιρεία συμβούλων BCG, η οποία και εντόπισε ένα κενό ύψους 800 δισ. ευρώ έως το 2030 και ένα κενό ύψους 2,5 τρισ. ευρώ έως το 2050.

Οι ετήσιες επενδύσεις σε υποδομές δικτύων τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται από 22 έως 32 δισ. ευρώ - μια τάση που θα οδηγήσει τα δίκτυα να υπολείπονται κατά 60% μέχρι το 2050, προειδοποιούν οι βιομήχανοι στην έκθεσή τους.

Ωστόσο, η ενίσχυση των ευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας είναι απαραίτητη, εάν η ήπειρος θέλει να συνεχίσει την προσπάθειά της για απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Χρειάζεται μεγαλύτερη χωρητικότητα δικτύου για να εξυπηρετηθούν τα ηλεκτρικά οχήματα, οι βιομηχανικές διεργασίες και η θέρμανση και η ψύξη, που θα ηλεκτροδοτούνται όλο και περισσότερο, και το σύστημα χρειάζεται μεγαλύτερη ανθεκτικότητα για να αντιμετωπίσει τη μεταβλητότητα της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι «οι δαπάνες για επενδύσεις στο δίκτυο πρέπει να υπερδιπλασιαστούν σε ετήσια βάση σε σύγκριση με τις τωρινές τάσεις, εάν η ΕΕ θέλει πραγματικά να πιάσει τους κλιματικούς της στόχους», γεγονός που μεταφράζεται σε ποσά μεταξύ 70 και 84 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τη μοντελοποίηση της BCG, το 60% του ποσού αυτού θα δαπανηθεί για δίκτυα διανομής, το 25% για δίκτυα μεταφοράς και το υπόλοιπο για διασυνοριακές συνδέσεις και αποθήκευση.

Τι πρέπει να γίνει;

Οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι προτείνουν  λύσεις σε τρεις κατηγορίες: στην επιτάχυνση της αδειοδότησης, την αναθεώρηση του σχεδιασμού της αγοράς ενέργειας και την ενίσχυση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

«Η αδειοδότηση δεν θα προχωρήσει ποτέ γρήγορα εάν οι αποφάσεις μεταφέρονται σε τοπικό επίπεδο», εξηγεί ο Patrick Pouyanné, διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης ενεργειακής εταιρείας TotalEnergies, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Την ίδια στιγμή η ERT, επισημαίνει την ανάγκη οι γραμμές μεταφοράς ενέργειας να κατασκευαστούν από τώρα, ακόμη και αν δεν πρόκειται να τεθούν άμεσα σε λειτουργία.

Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, η ένωση υπογραμμίζει ότι ο μετασχηματισμός της παραγωγής - από τα ορυκτά καύσιμα υψηλού οριακού κόστους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με κυρίαρχο το σταθερό κόστος - απαιτεί μια βαθιά αναθεώρηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό είχε προταθεί για τελευταία φορά το 2022, όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δρομολόγησε μια αναθεώρηση που προέβλεπε μικρές αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας..

Ωστόσο, οι βιομήχανοι λένε ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει περισσότερο. «Ο σημερινός σχεδιασμός της αγοράς οδηγεί σε χαμηλά ποσοστά εσόδων για την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεγονός που αποθαρρύνει τη νέα κατασκευή», τονίζεται στην έκθεση.

Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται η ανάγκη της ΕΕ να εισάγει κίνητρα ώστε να κάνει πιο ελκυστικές τις επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ, ώστε να ενισχυθεί το μερίδιό τους στο συνολικό ενεργειακό μείγμα.

Με τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή βιομηχανική ανταγωνιστικότητα να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των Βρυξελλών μετά τη συμφωνία της Αμβέρσας τον Φεβρουάριο, αναμένεται ότι οι προτάσεις αυτές θα διαβαστούν με ενδιαφέρον στο Berlaymont.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης