Στο τραπέζι η εξαίρεση της Βρετανίας από τoν Μηχανισμό Συνοριακής Πολιτικής Άνθρακα

Στο τραπέζι η εξαίρεση της Βρετανίας από τoν Μηχανισμό Συνοριακής Πολιτικής Άνθρακα
Η Βρετανία θα πρέπει να εξαιρεθεί από την επικείμενη νομοθεσία της ΕΕ για τον Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM), δήλωσαν τη Δευτέρα (25/3) Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες
 
Το CBAM, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το 2026, έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα στην ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι οι εταιρείες έχουν πιστοποιητικά που αποτυπώνουν ακριβώς τον όγκο των εκπομπών τους σε άνθρακα, ώστε να αποθαρρύνονται να μεταφέρουν σε άλλες χώρες τις καύσεις Co2.

Σύμφωνα με το Montel, τα πιστοποιητικά αυτά θα είναι σύμφωνα με τις τιμές του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ) και ουσιαστικά θα προβλέπουν δασμό στην ηλεκτρική ενέργεια που εισάγεται στην ΕΕ από χώρες με λιγότερο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους.

Παρεμπόδιση της ανάπτυξης των ΑΠΕ

Ωστόσο, σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε η Afry Management Consulting, οι αναλυτές δήλωσαν ότι αυτό είναι προβληματικό για τη Βρετανία, η οποία δεν θα συμμετέχει στο CBAM μετά το Brexit, αλλά έχει ήδη μειωμένες εκπομπές άνθρακα από πολλά κράτη-μέλη, ενώ επιδιώκει την οριστική απαλλαγή της από τον άνθρακα.

Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώθηκε ύστερα από έκθεση που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το μήνα από την Afry, η οποία αξιολογούσε τον τρόπο με τον οποίο το CBAM θα επηρέαζε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βρετανία.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η πραγματική περιεκτικότητα σε άνθρακα των βρετανικών ροών στην ΕΕ ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τον εκτιμώμενο συντελεστή εκπομπών που χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό των προεπιλεγμένων τιμών.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι παραγωγοί ενέργειας στη Βρετανία ενδέχεται να θεωρήσουν ανέφικτο να αποδείξουν ότι κατέβαλαν εγχώριους φόρους άνθρακα πριν από την εξαγωγή, λόγω της ταχύτητας και της συχνότητας της εμπορίας ενέργειας και της δυσκολίας προσδιορισμού της πηγής της παραγόμενης ενέργειας.

Τα ζητήματα αυτά, σύμφωνα με την Afry, θα αυξήσουν τις εκπομπές CO2, καθώς και τις περικοπές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βρετανία και θα βλάψουν την ανάπτυξη των διασυνδέσεων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εναλλακτικές λύσεις

Αυτό θα προκαλούσε σημαντικά μειωμένες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βρετανία στην ΕΕ, μειωμένες κατά 50% βραχυπρόθεσμα και κατά 85% μακροπρόθεσμα, γεγονός που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Afry, αντιστοιχεί σε μείωση κατά 53 TWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα εισέρρεε στην ΕΕ το 2040.

Ο Pieter-Jan Marsboom, διευθυντής προϊόντων και υπηρεσιών της Nemo Link, ζήτησε να εξαιρεθεί η Βρετανία από το CBAM, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα σύστημα σύζευξης τιμών μεταξύ των συστημάτων ΣΕΔΕ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Μάλιστα, είπε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την επανασύνδεση των τιμών άνθρακα της ΕΕ και της Βρετανίας μέσω της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπενθυμίζεται, πως η μεταβατική περίοδος CBAM που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 κλείνει στο τέλος του 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης