Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

«Εμφύλιος» στη Σουηδία - Εκτός ηλεκτρικού δικτύου αφήνει την H2 Green Steel η Vattenfall

«Εμφύλιος» στη Σουηδία - Εκτός ηλεκτρικού δικτύου αφήνει την H2 Green Steel η Vattenfall
Η κίνηση της Vattenfall θα μπορούσε να αποτρέψει τον διπλασιασμό της παραγωγικής ικανότητας που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει ήδη από το 2028
Αντιμέτωπη με την κατηγορία της αθέτησης συμφωνίας βρίσκεται η σουηδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Vattenfall, μετά την απόφασή της να μην παράσχει ηλεκτρική σύνδεση ισχύος 500MW στην εταιρεία H2 Green Steel για το εμβληματικό της έργο Boden στην περιοχή Luleå.

Σύμφωνα με το Hydrogen Insight, αυτή η κίνηση θα μπορούσε με βάση τους υπολογισμούς, να μειώσει στο μισό την αναμενόμενη παραγωγική δυναμικότητα που έχει προγραμματιστεί για αυτή τη δεκαετία.

Η εγκατάσταση Boden, στην οποία θα τοποθετηθούν ηλεκτρολύτες ισχύος 1GW για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου με στόχο τη μετατροπή του σιδήρου σε χάλυβα, πρόκειται να αρχίσει να παράγει 2,5 εκατομμύρια τόνους πράσινου χάλυβα ετησίως από το 2027, με αύξηση σε πέντε εκατομμύρια τόνους ήδη από το 2028.

Η H2 Green Steel είχε συμφωνήσει το 2021 σε 2,6GW ισχύος από τη Vattenfall, με τα 1,75 GW να έχουν ήδη διατεθεί στο έργο από τότε.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η ρυθμιστική αρχή της Σουηδίας Svenska Kraftnät ανακοίνωσε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της για τη σύνδεση αντίστοιχων έργων με το εθνικό δίκτυο, οι οποίες επιτρέπουν στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να παρέχουν κατά το δοκούν ενέργεια στα project που οι ίδιες επιλέγουν.

Κάνοντας χρήση αυτού του δικαιώματος, πράγματι τον Ιανουάριο φέτος, η Vattenfall φέρεται να επέλεξε να διαθέσει 500MW ισχύος στην περιοχή Luleå, αλλά στο έργο Hybrit green steel - αντί για το έργο Boden της H2 Green Steel.

Η Vattenfall, δήλωσε στο Hydrogen Insight ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτή την είδηση λόγω των συμφωνιών εμπιστευτικότητας με τους πελάτες.

Πόλεμος ανακοινώσεων

«Δεν λάβαμε καμία ειδοποίηση από τη Vattenfall προτού πάρει την απόφασή της σχετικά με την διανομή ρεύματος», δήλωσε εκπρόσωπος της H2 Green Steel στο Hydrogen Insight.

Η εταιρεία κατασκευής πράσινου χάλυβα πρόσθεσε ότι οι νέες αρχές της εταιρείας κοινής ωφέλειας αποκλίνουν από τις αποδεκτές πρακτικές και εφαρμόστηκαν σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που η Svenska Kraftnät δημοσίευσε τις μη δεσμευτικές οδηγίες της.

«Προτιμούμε τα θέματα αυτά να επιλύονται μέσω διαλόγου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της H2 Green Steel, η οποία στο μεταξύ υπέβαλε αίτημα στη Σουηδική Επιθεώρηση Ενεργειακών Αγορών για την εξέταση της υπόθεσης.

Η Η2 Green Steel επιμένει πως η απόφαση της Vattenfall παραβιάζει τόσο την μεταξύ τους συμφωνία όσο και την ισχύουσα νομοθεσία γενικότερα, για αυτό και ζητάει από την εποπτική αρχή να παρέμβει.

«Γι' αυτό ζητήσαμε από την εποπτική αρχή να επανεξετάσει την απόφαση. Είναι ευθύνη της Σουηδική Επιθεώρηση Ενεργειακών Αγορών να διασφαλίζει ότι οι εταιρείες ηλεκτρικού δικτύου, όπως η Vattenfall, ακολουθούν τους νόμους και τους κανονισμούς.

Την ίδια στιγμή, η Vattenfall αμφισβητεί ότι έκανε την οποιαδήποτε παράβαση με το να μην διαθέσει τα 500MW ισχύος στην H2 Green Steel.

«Όταν αναλύουμε τον βαθμό ωριμότητας ενός project, εξετάζουμε την ικανότητα του πελάτη να εκτελέσει το έργο σύμφωνα με το σχέδιο, προκειμένου να επιτύχει το αποτέλεσμα που χρειάζεται» δήλωσε εκπρόσωπος της Vattenfall.

«Εναπόκειται στον πελάτη να αποδείξει ότι οι διαδικασίες κατασκευής και οι τεχνικές λύσεις του είναι ώριμες, όχι σε εμάς ως ιδιοκτήτη του δικτύου. Ως ιδιοκτήτης του δικτύου δεν μπορούμε να λάβουμε υπόψη αν είναι κατάλληλο από περιβαλλοντική άποψη να γίνει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία», συμπλήρωσε η εταιρεία.

Σε κίνδυνο οι επενδύσεις στη χώρα

Η H2 Green Steel προειδοποίησε ότι, ανάλογα με την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής, θα μπορούσε να καθυστερήσει η αύξηση της πλήρους παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου Boden, ενώ το ευρύτερο ρυθμιστικό τοπίο θα μπορούσε να δυσχεράνει τη συνέχιση των επενδύσεων σε σουηδικά έργα.

Ο εκπρόσωπος της H2 Green Steel πρόσθεσε πως εάν η Σουηδία ως χώρα θέλει να παραμείνει ελκυστική για ξένες επενδύσεις για την πράσινη βιομηχανική μετάβαση, το κράτος δικαίου και η εμπιστοσύνη στις υπογεγραμμένες συμφωνίες είναι ζωτικής σημασίας. Όλες οι αναδρομικές αλλαγές προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα και μειωμένη προθυμία για επενδύσεις».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης