Περιζήτη η αντλησιοταμίευση για χρηματοδότηση - Ποιά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη

Περιζήτη η αντλησιοταμίευση για χρηματοδότηση - Ποιά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η Αιτωλοακαρνανία

Επενδυτικός πυρετός για έργα αντλησιοταμίευσης καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Όπως είναι αναμενόμενο, τα περισσότερα συγκεντρώνονται κοντά σε υδάτινες επιφάνειες (λίμνες, ποτάμια) με εξαίρεση τη ΔΕΗ που ωριμάζει έργα στις λίμνες που έχουν δημιουργηθεί, λόγω των εξορύξεων, στα λιγνιτικά της πεδία.
Κατά την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί την πλέον αξιόπιστη προς χρηματοδότηση πηγή αποθήκευσης ενέργειας

Ιδιαίτερο πάντως είναι το ενδιαφέρον στην Αιτωλοακαρνανία με επίκεντρο τις δύο λίμνες της Τριχωνίδας και της Αμβρακίας.
Ειδικότερα, ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην περιοχή ωριμάζει η έμπειρη σε έργα αντηλιοταμίευσης ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ήδη κατασκευάζει το project της Αμφιλοχίας ενώ προχωρά αδειοδοτικά και το Αμάρι στην Κρήτη, ένα υβριδικό έργο με μονάδα αντλησιοταμίευσης και ΑΠΕ).

Διαδικασία διαβουλεύσεων

Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλλει στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης.
Πρόκειται για ένα έργο, μέγιστης ισχύος έγχυσης 685 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 716 ΜW και χωροθετείται σε περιοχή του Δήμου Θέρμου, κοντά στη νοτιοανατολική όχθη της Τριχωνίδας που θα χρησιμοποιείται ως κάτω ταμιευτήρας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο WEN στελέχη του ΥΠΕΝ, απαιτούνται ορισμένες γνωμοδοτήσεις από υπηρεσίες και φορείς για την λήψη της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρω)ν.

Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία του έργου – βάσει της ΜΠΕ που έχει υποβάλλει στο ΥΠΕΝ - θα έχει ως αποτέλεσμα την ετήσια αποφυγή καύσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή 1.340 GWh ηλεκτρικής ενέργειας. Για τις ανάγκες του έργου θα κατασκευαστούν δυο φράγματα για τη δημιουργία άνω ταμιευτήρα, υπόγειος σταθμός παραγωγής- άντλησης και Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης.

Και άλλα έργα στην περιοχή

Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έχουν δοθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) δύο βεβαιώσεις παραγωγού (το αρχικό βήμα για την ωρίμανση ενός έργου) ενώ άλλες εταιρείες έχουν υποβάλλει αίτηση για τη χορήγηση αδειών για έργα αντλησιοταμίευσης στην ίδια περιοχή.

Ειδικότερα, έργα ωριμάζει έχοντας αιτηθεί άδεια από τη ΡΑΑΕΥ η “Aqua Resistance Ι.Κ.Ε.” για δύο πρότζεκτ: το πρώτο ισχύος 402 ΜW σε περιοχή των Δήμων Θέρμου και Αγρινίου Αιτωλοακαρνανίας και το δεύτερο ισχύος 519 ΜW σε περιοχή των Δήμων Αμφιλοχίας και Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Η Aqua Resistance Ι.Κ.Ε. έχει πολυμετοχική βάση, με ποσοστά 30% έκαστος να ελέγχουν οι Ευάγγελος Μπούγιας και Θεμιστοκλής Σούλος ενώ με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο οι Ιωάννης Κοριζής, Ιωάννης Σταυριανός, Παναγιώτης Κούβαρης, Θεοφανία Παπαμακαρίου, Ελένη Βέσκου και Δημήτριος Αλεβιζόπουλος

Επίσης, το τελευταίο διάστημα υπήρξε περαιτέρω ενδιαφέρον για την περιοχή. Στις 4 Φεβρουαρίου χορηγήθηκε άδεια μέγιστης ισχύος έγχυσης 450 ΜW στη θέση «Κρεμαστά - Χαλκιόπουλο» του Δήμου Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανίας της εταιρείας «ΑΝΕΜΟΣ RES», θυγατρική της MORE. Αίτημα για άλλες δύο μονάδες έχει υποβάλλει στη ΡΑΑΕΥ η «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Ηπείρου μία από την «Enercoplan» ενώ για άλλες τέσσερις υπογράφηκαν οι αποφάσεις για μεταβίβασή τους από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε θυγατρικές της.

Βεβαιώσεις παραγωγού για έργα αντλησιοταμίευσης έχουν εξασφαλίσει σχεδόν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της ελληνικής αγοράς. Άλλωστε, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που είχε υποβληθεί στα μέσα Ιανουαρίου στην Κομισιόν προβλέπει ότι η δυναμικότητα των έργων αντλησιοταμίευσης από 700 MW που είναι σήμερα (σ.σ. οι δύο μονάδες της ΔΕΗ) θα ανέλθει στα 1.745 MW το 2030, στα 2.949 MW το 2035, στα 4.464 MW το 2040, στα 5.251 MW το 2045 και τα 5.453 MW το 2050.

Ήδη η ΔΕΗ δρομολογεί τη δημιουργία πολλών μονάδων στα πρώην ορυχεία της συνολικής ισχύος άνω του 1 GW, έχοντας λάβει τις άδειες παραγωγού από τη ΡΑΕΕΥ. Μάλιστα η πρώτη στο λιγνιτωρυχείο της Καρδιάς ισχύος 148 MW έχει λάβει και περιβαλλοντική αδειοδότηση και για τη δεύτερη στο λιγνιτωρυχείο της Μεγαλόπολης έχει υποβληθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Επίσης, ο όμιλος AKTOR σχεδιάζει την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου περίπου 700 MW έως το τέλος της δεκαετίας. Μόνο εντός του 2024 δόθηκαν άδειες για νέα έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος περίπου 10 GW ενώ περίπου 1 GW έχει αδειοδοτηθεί από τις αρχές του 2025 για έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επίσης πολλά είναι εκείνα που βρίσκονται στην ουρά για χορήγηση άδειας παραγωγού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης