Αυστηροί περιορισμοί για χωροθετήσεις ΑΠΕ σε Natura του Νοτίου Αιγαίου

Αυστηροί περιορισμοί για χωροθετήσεις ΑΠΕ σε Natura του Νοτίου Αιγαίου

Τι αναφέρει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη

 

Νέο «πονοκέφαλο» για τους επενδυτές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) φέρνει η πολυαναμενόμενη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η οποία θέτει αυστηρούς περιορισμούς στους όρους χωροθέτησης των έργων.
Ειδικότερα, οι συντάκτες της μελέτης, η οποία έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έως τις 24 Οκτωβρίου, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην ευαισθησία του νησιωτικού χώρου σε ότι αφορά σε αναπτυξιακές δραστηριότητες όπως είναι η παραγωγή αιολικής ενέργειας, «μιας και ο περιορισμένος χώρος της χέρσου και η διάσπαση της συνέχειάς του δημιουργούν δυσανάλογα μεγάλες επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα αλλά και στο τοπίο σε σχέση με αντίστοιχης έκτασης περιοχές της ηπειρωτικής χώρας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα με τα πάρκα

Μάλιστα, σε ορισμένες Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) αξιολογείται ως υψηλή η πίεση και η απειλή που συνδέεται με την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών. Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ΕΠΜ σχετίζεται τόσο με υφιστάμενα αιολικά πάρκα, αλλά με κυρίως με έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης σύμφωνα με τα δεδομένα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Η μελέτη έχει ιδιαίτερη σημασία, αφενός λόγω του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος στα νησιά, αλλά και από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της έκτασής τους ανήκει σε περιοχές Natura.

Ειδικότερα, η απειλή ή πίεση που σχετίζεται με σχεδιαζόμενα ή σε λειτουργία ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) που έχουν καταγραφεί στην περιοχή της συγκεκριμένης ΕΠΜ (Κάσος, Κάρπαθος, Ρόδος, Κως και όλα τα γύρω νησιά) φαίνεται, σύμφωνα με τους μελετητές, να επηρεάζει άμεσα τόσο τους οικοτόπους λόγω υποβάθμισής ή απώλειάς τους, όσο και τα είδη πανίδας και χλωρίδας της περιοχής λόγω απώλειας ή κατακερματισμού τους.
Ειδικότερα, στις Ζώνες Διατήρησης της σύνθετης περιοχής προστασίας βιοποικιλότητας οι οποίες αφορούν σε εσωτερικά ημιορεινά και παράκτια τμήματα της Ρόδου, θα επιτρέπονται υπό όρους (θα εξειδικεύονται με Σχέδιο Διαχείρισης), λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες φέρουσας ικανότητας με βάση τις τοπικές ανάγκες για ενεργειακή αυτάρκεια και μόνο από ηλιακή ενέργεια, ήτοι από φωτοβολταϊκά.

Το ίδιο προτείνεται και για τις ίδιες ζώνες Natura στις εσωτερικές και παράκτιες περιοχές της Καρπάθου. Όσο για την Κω, προτείνεται να επιτρέπεται στις συγκεκριμένες ζώνες μόνο έργα ηλιακής ενέργειας, με τους ίδιους όρους που θα εξειδικεύονται με Σχέδιο Διαχείρισης βάσει μελετών φέρουσας ικανότητας που περιγράφονται με βάση τις τοπικές ανάγκες για ενεργειακή αυτάρκεια.

ΑΠΕ σε αγροτικές εκτάσεις

Σχετικά με χωροθετήσεις ΑΠΕ σε αγροτικές εκτάσεις στις Ζώνες Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων των Natura, προβλέπεται ότι στη Ρόδο θα επιτρέπεται με όρους που θα εξειδικεύονται στο Σχέδιο Διαχείρισης. Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στην Τήλο επισημαίνοντας ότι θα επιτρέπεται η χρήση της υφιστάμενης ανεμογεννήτριας και του υφιστάμενου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Τήλο.

Σε αγροτικές εκτάσεις της Κω, εντός των συγκεκριμένων ζωνών προστασίας, θα επιτρέπονται μόνο φωτοβολταϊκά ενώ στις αντίστοιχες της Καρπάθου μόνο εγκαταστάσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών. Όσον αφορά σε ΑΠΕ σε αγροτική γη εντός Ζωνών Βιώσιμης Διαχείρισης της Καρπάθου θα επιτρέπονται σε ορισμένα σημεία με όρους που θα εξειδικεύονται στο Σχέδιο Διαχείρισης ενώ στις υπόλοιπες θα επιτρέπονται μόνο φωτοβολταϊκά.
Σε μεικτές οικιστικές και αγροτικές εκτάσεις της Ρόδου επίσης θα επιτρέπεται ΑΠΕ υπό όρους που θα εξειδικεύονται στο Σχέδιο Διαχείρισης ενώ στις αντίστοιχες της Κω μόνο φωτοβολταϊκα. Εκεί θα επιτρέπονται και χωροθετήσεις εγκαταστάσεων παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, εφόσον δεν είναι δυνατή εναλλακτική όδευση εκτός ζώνης. Αντίστοιχες εγκαταστάσεις θα επιτρέπονται και στο Αιολικό Πάρκο όρους Δίκαιος Κω.
Φωτοβολταϊκά θα επιτρέπονται και σε αμμώδεις ακτές εντός Ζωνών Βιώσιμης Διαχείρισης με τους όρους και πάλι να εξειδικεύονται στο Σχέδιο Διαχείρισης, βάσει και των τοπικών αναγκών για ενεργειακή αυτάρκεια.

Συντήρηση δικτύου

Όσον αφορά Αιολικά Πάρκα Ρόδου θα επιτρέπεται η συντήρηση και βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου όλων των κατηγοριών, το οποίο είναι απαραίτητο για την εξυπηρέτηση των υφιστάμενων και των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων του πάρκου. Δεν θα επιτρέπεται ωστόσο η διάνοιξη νέου οδικού δικτύου. Στον ΧΥΤΑ Τήλου θα επιτρέπονται ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής.
Σε εκτάσεις με υποδομές των Ζωνών Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων στο Καστελόριζο θα χωροθετούνται φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, μονάδες ΑΠΕ προτείνονται και για εγκατάσταση σε εσωτερικές, παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές ζωνών διατήρησης βιοποικιλότητας της Καρπάθου, όπως και η κατασκευή εγκαταστάσεων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης