ΕΕ: Δέσμευση για αυστηροποίηση στους κανόνες δημοπρασιών υδρογόνου

ΕΕ: Δέσμευση για αυστηροποίηση στους κανόνες δημοπρασιών υδρογόνου

Θα είναι η απάντηση στις φθηνές κινέζικες εισαγωγές (Hydrogen Europe)

Αλλάζουν οι κανόνες στις δημοπρασίες υδρογόνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αρχής γενομένης από την επόμενη δημοπρασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου (EHB).

Αυτή είναι η υπόσχεση που έδωσε ο Wopke Hoekstra (Επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα) σε εκδήλωση που διεξήχθη στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν.

Ο Ολλανδός πολιτικός δήλωσε θα έχει «ρητά κριτήρια» για την υποστήριξη των εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού ηλεκτρολύτη, ως απάντηση στις ανησυχίες για την εισροή φθηνότερων κινέζικων εισαγωγών.

Δεσμεύτηκε ακόμη ότι θα διασφαλίσει η δεύτερη δημοπρασία EHB να είναι «διαφορετική» εν συγκρίσει με την πρώτη η οποία είδε λιγότερο από το ήμισυ των διαθέσιμων κεφαλαίων να χορηγούνται σε έργα που χρησιμοποιούν τεχνολογία εκτός ΕΕ.

Ο Hoekstra πρόσθεσε ότι «η Κίνα πλέον υπερπρομηθεύει τους ευρωπαϊκούς ηλεκτρολύτες με ολοένα χαμηλότερο κόστος», παρότι είχαν «καλή παρουσία» στην πιλοτική δημοπρασία.

«Σκοπεύουμε να μην διακόψουμε τους δεσμούς με την Κίνα. Αλλά θα πρέπει να αποκαταστήσουμε την ισορροπία», είπε ο Επίτροπος στην εκδήλωση, τονίζοντας ότι το μπλοκ θα πρέπει να δράσει εάν συνεχιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Αυτό είναι συνέπεια ανανεωμένων εκκλήσεων Ευρωπαίων κατασκευαστών πρωτότυπου εξοπλισμού ηλεκτρόλυσης (OEM) για να εφαρμόσουν τα κριτήρια Made in Europe στον επερχόμενο γύρο δημοπρασίας EHB €1,2 δισ.  


Επιστολή - καμπανάκι… ΟΕΜ για κινέζικο κίνδυνο

Σε επιστολή που υπογράφηκε από εταιρείες όπως η Nel, η Siemens Energy και η thyssenkrupp nucera, οι OEM ανέφεραν ότι οι κινεζικές κρατικές εταιρείες θα μπορούσαν να περάσουν από εκτεταμένες περιόδους λειτουργικών ζημιών, ενώ παράλληλα θα επεκτείνουν τη χωρητικότητα χάρη στα κρατικά δάνεια με μηδενικό επιτόκιο.

«Αυτός ο λοξός ανταγωνισμός δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και θέτει την ευρωπαϊκή παραγωγή ηλεκτρολύτη σε σημαντικό μειονέκτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπερτροφοδοτούμενοι από τους φόβους ότι η βιομηχανία ηλεκτρολύσεων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ίδια μοίρα με τους παίκτες ηλιακών φωτοβολταϊκών που κατέρρευσαν λόγω κινεζικών εναλλακτικών λύσεων, οι OEM προέτρεψαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εισαγάγουν «σκληρά κριτήρια εξάρτησης μέσω του EHB».


Χατζημαρκάκης (Hydrogen Europe): Να αποφύγει η Ευρώπη τα ίδια λάθη

Μιλώντας στο H2 View ενόψει επερχόμενης συνέντευξης, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης (Διευθύνων Σύμβουλος της Hydrogen Europe), τόνισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει τα ίδια λάθη που έκανε με τη βιομηχανία ηλιακών φωτοβολταϊκών.

Συμμετέχοντας στην πρόσκληση για τα κριτήρια Made in Europe, είπε: «Η απουσία τέτοιων συνθηκών θα οδηγήσει στο ντάμπινγκ των υψηλά επιδοτούμενων κινεζικών ηλεκτρόλυσης που αποκτούν μεγάλα μερίδια αγοράς στην Ευρώπη».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης