Αναζητείται η χρυσή τομή για τα τα «Κρήτη 1», το «Κρήτη 2α και 2β» και την περιοχή ανοικτά της Γυάρου
Στην προσπάθεια να ξεπεραστούν τα θέματα που θέτει το ΚΑΣ, μπλοκάροντας τις τρεις θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη όπου σχεδιάζεται να γίνουν πλωτά αιολικά, θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες οι επαφές μεταξύ των δύο υπουργείων Ενέργειας και Πολιτισμού.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη απόφαση του ΥΠΠΟ εξαιρεί από την έγκρισή του τα «Κρήτη 1», το «Κρήτη 2α και 2β» και την περιοχή ανοικτά της Γυάρου, εγκρίνοντας τις υπόλοιπες 16 από τις 19 θαλάσσιες ζώνες που περιλαμβάνονται στη στρατηγική μελέτη.
Χθες η ΕΔΕΥΕΠ παρουσίασε στο υπουργείο Πολιτισμού τις προτάσεις της για να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να μην εξαιρεθούν των σχεδίων οι περιοχές.
Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ ΕΔΕΥΕΠ και υπουργείου Πολιτισμού, έγινε σύμφωνα με πληροφορίες με συχνές παρεμβάσεις του υπουργείου Ενέργειας, και συζητήσεις αντιπροτάσεων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι συγκεκριμένα το «Κρήτη 1» και η Γυάρος στην ομάδα με τις πρώτες έξι περιοχές που έχουν προκριθεί ώστε να εγκατασταθούν σε αυτές, μετά από διαγωνισμό, τα πρώτα πλωτά offshore αιολικά στη χώρα μας και για το υπουργείο Ενέργειας είναι σημαντικό να μην εξαιρεθούν.
Θα ακολουθήσουν και επόμενες συναντήσεις, σε μια προσπάθεια, να βρεθεί η χρυσή τομή, που θα επιτρέψει και ο σχεδιασμός να περιλαμβάνει τις τρεις περιοχές και να μην προκαλείται οπτική όχληση, από τα πλωτά αιολικά σε περιοχές κοντά σε μνημεία.
Η απόφαση του ΚΑΣ
Σύμφωνα με το ΚΑΣ οι τρεις περιοχές, στις οποίες μπλόκαρε την ανάπτυξη πλωτών αιολικών, βρίσκονται κοντά σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αλλά και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, το οποίο θα αλλοιωθεί από την "οπτική όχληση" των σχεδιαζόμενων πάρκων.
Ειδικότερα, το ΚΑΣ αναφερόταν:
Στη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 1, επειδή η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ χωροθετείται απέναντι από την Κάτω Ζάκρο και υπάρχει άμεση οπτική
επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και το Μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το οποίο είναι υποψήφιο προς ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β, το τμήμα των ΠΟΑΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β ανατολικά και νότια του ακρωτηρίου Αφορεσμένος, καθώς οι προτεινόμενες εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ περιβάλλουν το ακρωτήριο και βρίσκονται σε εγγύτητα με την οχυρή νησίδα Σπιναλόγκα και τη χερσόνησο Νησί ή Κολοκύθα, οι οποίες είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προκαλώντας οπτική όχληση και έμμεση βλάβη στα μνημεία.
Στη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου, επειδή η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ βόρεια, δυτικά και νότια της νήσου βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον κηρυγμένο Ιστορικό Τόπο της Γυάρου και δεν συνάδει με τον ιστορικό της χαρακτήρα.
Τα επόμενα βήματα
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και εφόσον το ΥΠΕΝ πετύχει το στόχο του, θα ακολουθήσει η υπογραφή της ΣΜΠΕ από τον υπουργό Ενέργειας και ακολούθως από σειρά συναρμόδιων υπουργών ώστε να εκδοθεί σε Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Σύμφωνα με πηγές, η ομάδα με τις πρώτες έξι περιοχές όπου θα εγκατασταθούν, μετά από διαγωνισμό, πλωτά offshore αιολικά στην Ελλάδα, φαίνεται να έχει «κλειδώσει». Αφορά:
- την «Κρήτη 1» (μεταξύ Ζάκρου και Ξερόκαμπου Σητείας)
- την περιοχή ανοικτά των Αγ. Αποστόλων στην Εύβοια (Δ. Κύμης -Αλιβερίου)
- τον Β. Πατραϊκό (ανάμεσα στο Αντίρριο και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού)
- τη Ρόδο (νότια από το Πρασονήσι)
- τη Γυάρο (μεταξύ Γυάρου και Κύθνου) και
- τη Δονούσα.
www.worldenergynews.gr