Τελευταία Νέα

ΔΕΗ: Πράσινη παραγωγή 1,4 TWh προσθέτει τo mega deal της Ρουμανίας - Με IRR 10% χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες

ΔΕΗ: Πράσινη παραγωγή 1,4 TWh προσθέτει τo mega deal της Ρουμανίας - Με IRR 10% χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες

Στα 1,1 δισ. ευρώ έφθασαν οι συνολικές επενδύσεις της

 

Σχετικά Άρθρα

Ένα από τα μεγαλύτερα deals στην αγορά των ΑΠΕ των τελευταίων ετών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πέτυχε η ΔΕΗ με την εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου έργων της Macquarie στη Ρουμανία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629 MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.
Τα νούμερα καταδεικνύουν το μέγεθος της εξαγοράς καθώς η εγκατεστημένη ισχύς των έργων της Macquarie αντιστοιχούν περίπου στο 13% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη Ρουμανία. Με αυτό το μεγάλο βήμα της ΔΕΗ, η επιχείρηση προσθέτει 1,4 TWh στην "πράσινη" παραγωγή της.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης σε αναλυτές, χθες κατά τη διάρκεια του conference call, η παραγωγή ενέργειας της PPC Romania (ΔΕΗ Ρουμανίας) είναι μικρότερη από τις πωλήσεις της στη χώρα οπότε η συμφωνία αυτή καλύπτει μέρος από αυτό το κενό. Οπότε όπως επεσήμανε ο ίδιος, δεν σταματάει η οργανική ανάπτυξη ΑΠΕ στη Ρουμανία και υπενθύμισε την ανακοίνωση προ ολίγων ημερών για την έναρξη κατασκευής νέου αιολικού πάρκου στη 140 MW στη χώρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, η συμφωνία έχει ένα IRR 10% για τη ΔΕΗ χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες που προκύπτουν. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία είναι αντίστοιχη με προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά και με το τίμημα εξαγοράς να υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές.
Η εξαγορά περιλαμβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600 ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22 MW, πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1 MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6 MW, και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ (σε Ελλάδα και Ρουμανία) θα ανέλθει σε 5,3 GW.

Το πράσινο χαρτοφυλάκιό της στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ της ΔΕΗ έφτασε στα τέλη Ιουνίου στα 4,7 GW από 3,5 GW τον Ιούνιο του 2023, δηλαδή σε έναν χρόνο αυξήθηκε κατά 1,2 GW. Παράλληλα, με ωρίμανση του χαρτοφυλακίου έργων που διαθέτει στο pipeline της έχει εξασφαλίσει επιπλέον ισχύ 3,3GW για την επίτευξη του στόχου των 8,9 GW το 2026 _ δηλαδή 90% του στόχου του 2026 αφορά έργα που είτε βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, είτε είναι υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή.

Πράσινο το 33% της παραγωγής της

Όσο για την παραγωγή από ΑΠΕ του ομίλου αυξήθηκε κατά 65% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 3,1 TWh, που αντιστοιχεί στο 33% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ.
«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε σημαντικές επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δίκτυα και στην ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων μας προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει στο Επιχειρηματικό μας Σχέδιο», σχολίασε ο κ. Στάσσης. Οι συνολικές επενδύσεις στις δραστηριότητες διανομής, ΑΠΕ και ψηφιοποίησης ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων. Μάλιστα, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς της Ρουμανίας, αυξήθηκαν σε περίπου 0,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 120% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2023.

Αναλυτικά τα μεγέθη του χαρτοφυλακίου του ομίλου είναι τα εξής:

  • 1,5 GW σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2024 (χωρίς υδροηλεκτρικα )
  • 3,3 GW υπό κατασκευή ή έτοιμα να κατασκευαστούν (+0,5 GW από τον Μάιο 2024)
  • 350 MW σε διαγωνιστική διαδικασία
  • Υπολείπονται 4 GW για τον στόχο του 2026.


Μαζί με τα υδροηλεκτρικά σε λειτουργία, οι ΑΠΕ σήμερα φτάνουν τα 4,7 GW και οι στόχοι για το 2026 είναι 8,9 GW εκ των οποίων 3,4 GW είναι τα υδροηλεκτρικά (από 3,2 GW σήμερα). Ειδικά για το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στη Ρουμανία, με τη νέα εξαγορά έφτασε το 1,3 GW.

Στην Ελλάδα η επιχείρηση έχει στα σκαριά πολλά σημαντικά έργα. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στη Φλώρινα 88 MW για το οποίο έχει υπογραφεί σύμβασης σύνδεσης με το δίκτυο
  • Ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη των 490 MW. Έχει λάβει όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ (125 MW βρίσκονται υπό κατασκευή & 125 MW υπό διαγωνιστική διαδικασία)
  • Ένα αιολικό πάρκο στη Ροδόπη 60MW. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.
  • Ένα αιολικό 32 MW με νέα σύμβαση προμήθειας και κατασκευής που θα αρχίσει το φθινόπωρο
  • Offshore έργο 200MW. Διαθέτει άδεια ερευνών
  • Υβριδικό έργο στην Αστυπάλαια 3,5MW με προσφορά σύνδεσης δικτύου.
  • Υβριδικό έργο στη Ρόδο 30MW
  • Μονάδα αποθήκευσης με μπαταρίες (200MWh) με άδεια εγκατάστασης (εντός Αυγούστου). Η κατασκευή ξεκινά τον Σεπτέμβριο.


Τα joint venture της ΔΕΗ

Όσο για το joint venture της ΔΕΗ με την RWE, η ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου Cluster (210MW - 5 projects) αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Τα υπόλοιπα (2ο Cluster 280MW και 3rd Cluster 450MW) θα παραδοθούν σταδιακά το 2025.
Σχετικά με τη σύμπραξη ΔΕΗ - Motor Oil έχουν μεταφερθεί οι άδειες σε ξεχωριστά SPVs (16). Επίσης, έχει γίνει η αίτηση χρηματοδότησης στο RRF για ένα χαρτοφυλάκιο έργων ~1,6 GW.
Τέλος, σχετικά με το χαρτοφυλάκιο που αναπτύσσει με την INTRAKAT περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα υπό ανάπτυξη με συνολική ισχύ 1,6 GW και 11 MW αιολικών με νέους όρους σύνδεσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης