Νet-billing: Διχάζει ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης της περίσσειας ενέργειας που δεν θα ιδιοκαταναλώνεται

Νet-billing: Διχάζει ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης της περίσσειας ενέργειας που δεν θα ιδιοκαταναλώνεται

Εν αναμονή της γνωμοδότησης της ΡΑΑΕΥ η απόφαση του ΥΠΕΝ

 

 

Από τελευταίο …ρετούς περνά αύριο η υπουργική απόφαση για το net-billing, δηλαδή για τον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό, ώστε εντός του Ιουνίου να υπογραφεί για να επανεκκινήσει ο τομέας της αυτοπαραγωγής ενέργειας.  Εκκρεμεί ωστόσο ακόμη η σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής  Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ΡΑΑΕΥ η οποία εκτιμάται ότι θα αποσταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) την επόμενη εβδομάδα. 

Εντούτοις, η βασική εκκρεμότητα που καθυστερεί το τελευταίο διάστημα την έκδοση της σχετικής απόφασης δεν είναι το έγγραφο της ΡΑΑΕΥ, αλλά  ο προσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο θα πωλείται στο ηλεκτρικό σύστημα η ενέργεια που δεν θα καταναλώνεται την ώρα που παράγεται.  

 
Η φόρμουλα που προωθεί το υπουργείο

 
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη φόρμουλα  αποζημίωσης της περίσσειας ενέργειας που δεν θα ιδιοκαταναλώνεται,  το επιτελείο του υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αγοράς, επιμένει ότι πρέπει  όλα τα συστήματα, είτε αφορούν επιχειρήσεις, είτε νοικοκυριά, να αποζημιώνονται με την ειδική τιμή αναφοράς των φωτοβολταϊκών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.  Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επιμένουν ότι για τα οικιακά θα πρέπει να καθοριστεί ένα είδος χαμηλής «ταρίφας» (λειτουργική ενίσχυση)  και όχι να «περνούν» και αυτά από το Χρηματιστήριο. 

 Όπως τονίζει παράγοντας της αγοράς, το  μέσο capture price των φωτοβολταϊκών (δηλαδή η τιμή αμοιβής τις ώρες που λειτουργούν)   είναι στο 80% της χονδρεμπορικής τιμής.  «Δεν μπορεί να εξομοιώνουν ένα μεγάλο πάρκο των 100 MW με ένα μικρό οικιακό φωτοβολταϊκό το οποίο  δεν έχει οικονομία κλίμακας και να  αποζημιώνονται και τα δύο με την ίδια τιμή.  Ουσιαστικά για ένα νοικοκυριό θα είναι σαν να πηγαίνει  να αγοράσει ένα σούπερ μάρκετ για να έχει τις δικές του ντομάτες», λέει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Επιπλέον,  σε αντίθεση με ένα εμπορικό σύστημα, για τα νοικοκυριά η διαδικασία για την πώληση της περίσσειας ενέργειας μέσω του Χρηματιστηρίου θα είναι ένας Γολγοθάς, γεγονός που θα αποτρέψει πολλούς από το να εμπλακούν. Σε αυτήν την περίπτωση για την πώληση της παραγωγής τους στο σύστημα θα πρέπει να συμβληθούν με κάποιο Φορέα Σωρρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ), ανοίγοντας βιβλία, μια επίπονη διαδικασία για έναν ιδιώτη.

Μια λύση που είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων του ΥΠΕΝ το προηγούμενο διάστημα - κυρίως για τα νοικοκυριά, αν και φωνές του υπουργείου υποστηρίζουν ότι πρέπει να αφορά και τα εμπορικά - ήταν η προσθήκη μπαταρίας στο φωτοβολταϊκό  η οποία θα επιδοτείται προκειμένου αφενός να αυξηθούν οι  ποσότητες «πράσινης» ενέργειας που θα καταναλώνονται  και αφετέρου να μειωθεί ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης.

 

Τι θα προβλέπει η απόφαση 

 
Σε κάθε περίπτωση η έκδοση της υπουργικής απόφασης που προβλεπόταν ήδη από τον νόμο  5037/2023 αναμένεται, στην καλύτερη περίπτωση, μια εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές και  θα ορίζει τον τρόπο ελέγχου του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται το net-billing αλλά και το  virtual net-billing .  Ειδικότερα, θα  καθορίζονται  οι προϋποθέσεις, περιορισμοί, χρεώσεις, το χρονικό διάστημα, εντός του οποίου θα υπολογίζεται ο συμψηφισμός, θα περιγράφονται οι  συμβάσεις συμψηφισμού,  οι τεχνικές προδιαγραφές,  οι όροι λειτουργίας και χρήσης των συστημάτων αποθήκευσης κλπ.  

Με  την προηγούμενη «φόρμουλα» του net-metering  μπορούν να συνεχίζουν μόνο ορισμένες κατηγορίες όπως  όσοι έχουν υπαχθεί στο   πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», αγρότες με  φωτοβολταϊκά  έως 50 kW, συστήματα που αναπτύσσονται από δήμους και νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς καθώς και   συστήματα που αφορούν  την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης