Η Repower δίνει ώθηση στην υδροηλεκτρική ενέργεια της Ιταλίας (Montel)

Η Repower δίνει ώθηση στην υδροηλεκτρική ενέργεια της Ιταλίας (Montel)
Το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων 40 ετών που ξεκίνησε στην Ιταλία ήταν το 2022 και αφορούσε την αναβάθμιση του υδροηλεκτρικού σταθμού Sant'Antonio στο Μπολτσάνο
Η ιταλική μονάδα του ελβετικού ενεργειακού ομίλου Repower παρουσίασε σχέδια για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού 600 MW στην Ιταλία, η οποία αποτελεί την πρώτη πρωτοβουλία εδώ και πολλές δεκαετίες στη χώρα στον τομέα της υδροεηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Montel, η μονάδα Campolattaro στη Νότια Ιταλία περιμένει ουσιαστικά την τελική αδειοδότηση για να τεθεί σε λειτουργία σε πέντε χρόνια από τώρα.

Αυτή τη δήλωση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Repower Italia Fabio Bocchiola, τονίζοντας επίσης πως ο σταθμός θα έχει επίσης δυναμικότητα αντλησιοταμίευσης περίπου 8,5 GW, πρόσθεσε.

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο να κατασκευάζεται υδροηλεκτρικό έργο 600 MW στην Ιταλία, οπότε πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο», δήλωσε ο Paolo Taglioli, επικεφαλής της ένωσης υδροηλεκτρικών Assoidroelettrica.

«Έχουν περάσει πολλές, πολλές δεκαετίες από τότε που κατασκευάστηκε σταθμός αυτού του μεγέθους», συμπλήρωσε.

Το 2022 το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό

Το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων 40 ετών που ξεκίνησε στην Ιταλία ήταν το 2022 και αφορούσε την αναβάθμιση του υδροηλεκτρικού σταθμού Sant'Antonio στο Μπολτσάνο, ισχύος 90 MW, δήλωσε ο Taglioli.

Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια καλύπτουν περίπου το 20% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία και ως εκ τούτου αποτελούν κομβική πηγή ενέργειας.

Επενδυτικά εμπόδια

Ακόμα κι έτσι, οι επενδύσεις στον τομέα υποχωρούν εν μέσω της αβεβαιότητας των παραχωρήσεων, καθώς αρκετές ιταλικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν καταφύγει σε νομικές ενέργειες για να διασφαλίσουν τις επενδύσεις τους.

Οι αναλυτές λένε ότι η πτώση της παραγωγής που προκαλείται από τη συρρίκνωση των επενδύσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους της Ιταλίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030.

Αντίθετα, η τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου μέσω συμφωνιών με τους απερχόμενους κατόχους παραχωρήσεων θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2025-2035, σύμφωνα με την εταιρεία κοινής ωφέλειας A2A.

Η μονάδα θα αξιοποιήσει το νερό της τεχνητής λίμνης Campolattaro, η οποία κατασκευάστηκε πριν από χρόνια, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα για να προσφέρει οφέλη.

Επιπλέον, η γειτνίασή του με πολυάριθμα φωτοβολταϊκά πεδία και αιολικά πάρκα στη νότια Ιταλία θα προσφέρει πλεονεκτήματα όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και την εξισορρόπηση του δικτύου μεταφοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης