Η Εni θα πουλήσει μερίδια σε μονάδες βιοκαυσίμων και βιοπλαστικών ύψους 1,3 δισ. ευρώ

Η Εni θα πουλήσει μερίδια σε μονάδες βιοκαυσίμων και βιοπλαστικών ύψους 1,3 δισ. ευρώ

 Συνομιλίες με funds και επενδυτές για μερίδιο έως και 10% στη μονάδα βιοκαυσίμων Eniliv και έως 30% στην επιχείρηση βιοπλαστικών της Novamont

 

Ο Ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni στοχεύει να πουλήσει μέχρι το τέλος του έτους μειοψηφικά μερίδια στις μονάδες βιοκαυσίμων και βιοπλαστικών που θα μπορούσαν να φτάσουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά για να επιταχύνουν την ενεργειακή της μετάβαση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ο όμιλος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις με funds και βιομηχανικούς επενδυτές για να βρει εταίρο που ενδιαφέρεται για μερίδιο έως και 10% στη μονάδα βιοκαυσίμων Enilive, ανέφεραν βιομηχανικές και οικονομικές πηγές.

H μονάδα μπορεί να αποτιμηθεί σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ ή περισσότερο, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.
Ξεχωριστά, η Eni βρίσκεται σε συνομιλίες με δύο μνηστήρες για να πουλήσει έως και 30% στην επιχείρηση βιοπλαστικών της Novamont, η οποία θα μπορούσε να την αποτιμήσει σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους, ανέφεραν οι πηγές.
Αυτές οι προσπάθειες αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του ιταλικού ομίλου για τη δημιουργία χωριστών εταιρειών - που ονομάζονται «δορυφορικές» εταιρείες - που μπορούν να αξιοποιήσουν εξειδικευμένους επενδυτές, βοηθώντας την Eni να χρηματοδοτήσει πιο πράσινες επιχειρήσεις χωρίς να εξοικονομεί πόρους για δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Eni θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να εισαγάγει την Enilive σε ένα δεύτερο βήμα, ανέφεραν δύο από τις πηγές, είτε μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς είτε μέσω spin-off ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και τις ανάγκες του ομίλου.
Η Enilive ομαδοποιεί πρατήρια καυσίμων πολλαπλών καυσίμων και βιοδιυλιστήρια στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Στο σχέδιό της 2024-2027 η Eni προβλέπει ότι τα βασικά κέρδη της μονάδας θα αυξηθούν σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025 από 1 δισεκατομμύριο ευρώ που αναμενόταν φέτος.

Η Novamont με έδρα το Πιεμόντε, την οποία κατέχει η Eni μέσω της χημικής της μονάδας Versalis, είναι ηγέτης παγκοσμίως στην παραγωγή βιοπλαστικών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης