Οι χώρες της Βαλτικής υπογράφουν σύμφωνο ασφάλειας για τα υπεράκτια αιολικά

Οι χώρες της Βαλτικής υπογράφουν σύμφωνο ασφάλειας για τα υπεράκτια αιολικά
Η Διακήρυξη του Βίλνιους επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα των χωρών να υλοποιήσουν γρήγορα τις δράσεις που περιγράφονται στη δέσμη μέτρων της ΕΕ για την αιολική ενέργεια
Οι υπουργοί Ενέργειας 8 χωρών της Βαλτικής - Λιθουανία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Λετονία, Πολωνία και Σουηδία - δεσμεύτηκαν για στενότερη συνεργασία με στόχο την διασφάλιση των κρίσιμων υπεράκτιων ενεργειακών υποδομών στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Σύμφωνα με το Renews.biz, η Διακήρυξη του Βίλνιους έρχεται στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τις διάφορες πράξεις δολιοφθοράς σε ενεργειακές υποδομές στη Βαλτική Θάλασσα που προκάλεσαν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών.

Οι υπογράφοντες δεσμεύονται να αποτρέψουν πιθανές κακόβουλες δραστηριότητες κατά των υπεράκτιων και υποθαλάσσιων υποδομών χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Υπουργοί από τις 8 χώρες της Βαλτικής Θάλασσας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), των ευρωπαϊκών διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς (TSO) και της ευρωπαϊκής αιολικής βιομηχανίας συναντήθηκαν στο Βίλνιους για τη συνάντηση κορυφής με θέμα την ενεργειακή ασφάλεια στη Βαλτική Θάλασσα το 2024.

Στο επίκεντρο της προσοχής η αιολική ενέργεια

Οι χώρες της Βαλτικής Θάλασσας έχουν ξεκινήσει μια ταχεία επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και της ικανότητας μεταφοράς ενέργειας.

Ήδη το 2023 η Λιθουανία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Λετονία, η Πολωνία και η Σουηδία έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Βαλτική Θάλασσα από 3,1 GW σήμερα σε 19,6 GW έως το 2030.

Η Διακήρυξη του Βίλνιους επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα των χωρών να υλοποιήσουν γρήγορα τις δράσεις που περιγράφονται στη δέσμη μέτρων της ΕΕ για την αιολική ενέργεια, ώστε να απελευθερωθούν οι τεράστιοι ανεκμετάλλευτοι πόροι υπεράκτιων αιολικών συστημάτων της Βαλτικής Θάλασσας.

Οι χώρες δεσμεύονται να απεξαρτηθούν από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες το συντομότερο δυνατό και να τα αντικαταστήσουν ιδίως με ανταγωνιστικές και κυρίως εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Βασικό όπλο στον αγώνα με τον άνθρακα

Την ίδια στιγμή, οι υπογράφοντες αναγνωρίζουν τις τεράστιες δυνατότητες της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Βαλτική Θάλασσα για την απανθρακοποίηση, τη διαφοροποίηση, την ηλεκτροδότηση και την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης