Έντονη ανησυχία στην ενεργειακή αγορά, αλλά και στη βιομηχανία έχει προκαλέσει η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να αλλάξει την προτεραιοποίηση των ΑΠΕ που αιτούνται όρους σύνδεσης, δίνοντας προτεραιότητα στα έργα που συνδυάζονται με μπαταρίες.
Μάλιστα, το υπουργείο έχει ήδη δρομολογήσει νέα αλλαγή στη σχετική υπουργική απόφαση (ΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/7063/374) με την οποία καθορίζεται η σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων χορήγησης όρων σύνδεσης με τον ΕΣΜΗΕ. Στόχος να παρακαμφθεί η …ουρά για όσα έργα συνοδεύονται από μπαταρίες ώστε να «ανοίξει» ηλεκτρικός χώρος για τη διείσδυση κι άλλων ΑΠΕ. Ωστόσο, αυτή η πρόθεση του Υπουργείου έχει προκαλέσει αναστάτωση σε επενδυτές και βιομηχανία που διαμηνύουν ότι κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας πράσινης ενέργειας που έχουν υπογραφεί.
Γιατί ανησυχεί η αγορά;
Καταρχάς, βάσει της ισχύουσας ΥΑ, ο ΑΔΜΗΕ αφού εξετάσει τα έργα της Α Ομάδας (σταθμοί κοντά στα σύνορα, στρατηγικές επενδύσεις κλπ.) θα προχωρήσει στην εναλλάξ εξέταση των αιτήσεων των Ομάδων Β (έργα που έχουν συνάψει ή δεσμεύονται μέσω συμφωνίας ότι θα συνάψουν PPA) και Γ (ενεργειακές κοινότητες). Ήδη πολλοί επενδυτές, βασιζόμενοι στην ισχύουσα σήμερα προτεραιοποίηση είχαν προχωρήσει στη σύναψη PPAs με τη βιομηχανία, δηλαδή σε συμβάσεις επωφελείς και για τις δύο πλευρές, καθώς οι μεν επενδυτές θα πάρουν σύντομα όρους σύνδεσης, η δε βιομηχανία εξασφαλίζει πράσινο ρεύμα σε καλές τιμές.
Ωστόσο, ανακατεύοντας την …τράπουλα και βάζοντας μπροστά από την Ομάδα Β τα έργα που συνοδεύονται με μονάδες αποθήκευσης, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, «κινδυνεύουν όλα να τιναχθούν στον αέρα». Κι αυτό διότι είτε τα έργα θα καθυστερήσουν να υλοποιηθούν, είτε θα πρέπει στα υφιστάμενα έργα της Ομάδας Β να προστεθούν μπαταρίες αυξάνοντας το κόστος της επένδυσης, άρα και των PPA καθώς αναγκαστικά θα πρέπει να γίνει τροποποίηση των συμβολαίων.
Το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται την τελευταία Υπουργική Απόφαση
Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο η ΔΕΗ έχει υπογράψει PPA για 500 MW, ενώ αντίστοιχα έργα ωριμάζουν και άλλοι παίκτες της αγοράς όπως η Helleniq Energy κ.ά. Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, το επιτελείο του υπουργού κ. Θ. Σκυλακάκη έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται την τελευταία Υπουργική Απόφαση για την προτεραιοποίηση, αλλάζοντας την ιεράρχηση των Ομάδων, διατηρώντας ωστόσο σταθερή την Ομάδα Α με τις οκτώ υπο-ομάδες της, καθώς ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται ήδη στα μισά της αξιολόγησης των σχετικών αιτήσεων.
Αμέσως μετά, στην Ομάδα Β, σχεδιάζεται η ένταξη των έργων ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες σήμερα εντάσσονται στην Ομάδα Δ, η οποία διαθέτει δύο υπο-ομάδες. Η Δ1 αφορά σταθμούς ΑΠΕ με αποθήκευση που δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο και η Δ2 περιλαμβάνει σταθμούς ΑΠΕ με αποθήκευση που μπορούν να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο. Και για τις δύο υποκατηγορίες ορίζεται μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης στα 1.000 MW εγκατεστημένης ισχύος, με ανώτατο όριο ανά αίτημα ή κοινό αίτημα τα 250 MW (με απόκλιση ισχύος 20%).
Σήμερα τα έργα ΑΠΕ που δεσμεύουν ήδη ηλεκτρικό χώρο στα δίκτυα είναι περίπου 11 GW σε λειτουργία και άλλα 15 GW που έχουν λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης από ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Την ίδια στιγμή, μόνο στον ΑΔΜΗΕ υπάρχουν αιτήματα ΑΠΕ που «σωρεύουν» πρόσθετη ισχύ άνω των 25 GW και δεν έχουν λάβει ακόμα όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, ενώ υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ, ο ηλεκτρικός χώρος για υποδοχή νέων έργων παύει να είναι διαθέσιμος, εξού και η σκέψη του ΥΠΕΝ για προώθηση των έργων που συνοδεύονται από μονάδες αποθήκευσης.
www.worldenergynews.gr