Ενέργεια

«Βουτιά» για τις τιμές LNG στην Ευρώπη - Που οφείλεται το χαμηλό 8μηνου;

«Βουτιά» για τις τιμές LNG στην Ευρώπη - Που οφείλεται το χαμηλό 8μηνου;
Το TTF έφτασε και τα 25,63 ευρώ/MWh
Σχετικά Άρθρα
Οι ευρωπαϊκές τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου υποχώρησαν σε χαμηλό οκτώ μηνών, ακολουθώντας τις απώλειες στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου TTF, εν μέσω ήπιων καιρικών συνθηκών και συνολικά πτωτικών θεμελιωδών μεγεθών.

Σύμφωνα με το Μontel, η τιμή εκφόρτωσης για το LNG που παραδόθηκε στη βορειοδυτική Ευρώπη τον Μάρτιο εκτιμήθηκε στα 7,59 δολ/MMbtu (24,04 EUR/MWh), 0,40 δολ χαμηλότερα την ημέρα, φτάνοντας έτσι σε χαμηλό από τις 6 Ιουνίου του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Spark Commodities.

Οι τιμές ακολούθησαν τις τιμές των ευρωπαϊκών κόμβων φυσικού αερίου, με τοTTF front month να κατρακυλάει σε χαμηλό επτά μηνών, στα 25,63 ευρώ/MWh πριν διαμορφωθεί στα 25,73 ευρώ/MWh.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν εν μέσω υψηλών αποθεμάτων, υποτονικής ζήτησης και ισχυρής παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε η τράπεζα ANZ της Αυστραλίας.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου εμφανίστηκαν την τελευταία φορά κατά 67% πλήρεις, ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι και σήμερα είχαν μειωθεί κατά 15% στα 4,7 δισ. κυβικά μέτρα σε μηνιαία βάση, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις προμήθειες του Κατάρ αλλά και της χαμηλής ζήτησης, συμπληρώνει το Montel.

Χαμηλές τιμές και στην Ασία

Ο κύριος ανταγωνιστής της Ευρώπης, δηλαδή η Ασία, είδε επίσης τις τιμές της γύρω στα χαμηλά πολλών μηνών, στα 9,44 δολ/MMbtu, αν και εξακολουθούσε να παραμένει πιο ανταγωνιστική η αποστολή φορτίων..

Παρ' όλα αυτά, η ασιατική ζήτηση LNG, όπως και η ευρωπαϊκή, παρέμεινε χλιαρή εν μέσω ήπιων καιρικών συνθηκών και υψηλών αποθεμάτων σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία. Υπάρχει επίσης μειωμένη δραστηριότητα στην περιοχή, καθώς το Σάββατο ξεκίνησαν οι διακοπές μιας εβδομάδας για το Σεληνιακό Νέο Έτος.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης