Χρηματιστήριο & Αγορές

ΧΑ:Ορατές οι 1500 μονάδες - Οι ενεργειακές απέχουν από τα υψηλά τους

ΧΑ:Ορατές οι 1500 μονάδες - Οι ενεργειακές απέχουν από τα υψηλά τους
Περιθώρια ανόδου δείχνει η τεχνική εικόνα - Κρίσιμη για πληθωρισμό και ΑΕΠ η εβδομάδα που έρχεται στην Wall
Σχετικά Άρθρα

Φουντώνει το ενδιαφέρον για την χρηματιστηριακή αγορά, καθώς και το διεθνές περιβάλλον δείχνει να απορροφά τα γεωπολιτικά ρίσκα και να συγκεντρώνεται στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και στην πορεία των οικονομιών αλλά και το εγχώριο προσβλέπει σε μια εικόνα των Ευρωεκλογών που μάλλον έχει ξεκαθαρίσει.

Από την άλλη πλευρά οι ενεργειακές μετοχές απέχουν από τα υψηλά τους παρά το γεγονός ότι οι εταιρίες διαθέτουν υψηλές και ανοδικές κερδοφορίες όπως απέδειξε η Mytilineos και αναμένεται να ακολουθήσουν με διατήρηση σε υψηλά επίπεδα τόσο η Motor Oil όσο και η HelleniQ Energy, καθώς τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων παραμένουν υψηλά. Υψηλά μερίσματα, ολοκληρωμένες επενδυτικές στρατηγικές και μετοχική αναδιάρθρωση στην περίπτωση της HelleniQ Energy είναι οι καταλύτες. Στην τελευταία αναμένεται και το νέο Placement , που τοποθετείται στις αρχές του καλοκαιριού.

H αγορά ενδεχομένως δείχνει μια επιφυλακτικότητα στο επιθετικό πλάνο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, κυρίως λόγω των ποικίλων στρεβλώσεων που έχουν προκληθεί στις ενεργειακές αγορές από την υπερπροσφορά της πράσινης ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κατά την εκτίμησή μας, όμως αυτή η στρατηγική, έστω και μέσα από κάποιες διακυμάνσεις θα δικαιωθεί καθώς η τελική κυριαρχία των ΑΠΕ θα είναι αδιαμφισβήτητη.

Από εκεί και πέρα είναι εμφανές, ότι υπάρχει ισχυρό bid από τους ξένους ατον Τιτάνα, ενώ σταδιακά η αγορά βλέπει και την υποτιμημένη αξία της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.
Η Cenergy θα γράψει νέα υψηλά με σαφή πλέον την διεθνοποίησή της και την παρουσία ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων.

Τέλος το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στην Quest η οποία δικαιολογεί σαφώς υψηλότερη αποτίμηση και είναι στην τελική ευθεία για συμφωνία πώλησης της ACS.


Σε εξέλιξη deals

Σύμφωνα με την BETA, με deal ξεκίνησε και τελείωσε η εβδομάδα η οποία επεφύλαξε μεγάλες συγκινήσεις στους επενδυτές. Η εξαγορά της Ε-Net με σημαντικό υπερτίμημα έδωσε ισχυρό έναυσμα θετικής αναθεώρησης στον κλάδο πληροφορικής παρασύροντας και το υπόλοιπο ταμπλό στην πορεία προς νέα υψηλά 13 ετών. Η κινητικότητα δεν εξαντλήθηκε στον κλάδο της πληροφορικής καθώς στο ξεκίνημα της εβδομάδας ανακοινώθηκε η απόκτηση του ποσοστού που κατέχει η Reggeborgh στην REDS από την Ελλάκτωρ και στρατηγική είσοδος επενδυτικού κεφαλαίου στο μετοχικό κεφάλαιο στης Doppler.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ζυμώσεις στο χώρο της ενέργειας σε ΑΠΕ και συμβατικές μορφές παραγωγής, στον κλάδο διαχείρισης αποβλήτων, τις μεταφορές και τα logistics.

Η φημολογία εμπλέκει πλέον μεγαλύτερο αριθμό εταιριών σε αυτές τις ζυμώσεις γεγονός που αντανακλάται εμφατικά και στο ταμπλό. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ξεπέρασε το κατώφλι των 100 δις ευρώ για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2009 και καθοδηγείται πλέον από προσδοκίες επιχειρηματικών συμφωνιών και φυσικά τα αποτελέσματα κερδοφορίας από τα οποία η αγορά αρχίζει να λαμβάνει απτά αισιόδοξα δείγματα γραφής και για την φετινή χρήση.

Ολοκληρώνονται την ερχόμενη Μ. Τρίτη οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων του 2023 με λίγες σημαντικές εκκρεμότητες που αφορούν τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τερνα Ενεργειακή, ΑΒΑΞ, (29/04) Ιατρικό Αθηνών και Interlife. Στο 61% των εισηγμένων εταιριών που έχουν δημοσιεύσει ως το απόγευμα της Παρασκευής αποτελέσματα τα λειτουργικά αποτελέσματα και τα καθαρά κέρδη οδεύουν προς νέο ιστορικό ρεκόρ καθώς εμφανίζουν αύξηση 5,3% και 1% αντίστοιχα.


To α΄ τρίμηνο του 2024 - Σηματωρός ο Μυτιληναίος

Τα πρώτα ακούσματα από τα μεγέθη του α’ τριμήνου ήταν υποστηρικτικά με Μυτιληναίο και Σαράντη να έχουν βάλει τις βάσεις για μια νέα χρονιά ρεκόρ στις επιδόσεις τους. Οι τράπεζες θα συντηρήσουν το ενδιαφέρον της Αγοράς την προσεχή εβδομάδα ανοίγοντας τον τραπεζικό κύκλο των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς (30/04) όσο και η Εθνική Τράπεζα (01/05) αναμένεται να δείξουν ένα ικανοποιητικό σετ κερδοφορίας στο οποίο τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η μικρή μείωση των εσόδων από τόκους κα προμήθειες, η μικρή μονοψήφια αύξηση στο λειτουργικό κόστος και ο χαμηλός δείκτης πιστωτικών προβλέψεων.

Πέρα από την κερδοφορία και την απόδοση των κεφαλαίων το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο μέρισμα, την πιστωτική επέκταση και την εξέλιξη των καθυστερήσεων. Αποτελέσματα α’ τριμήνου περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα και από τις εταιρίες Entersoft, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (29/04) και την Mermeren Kombinat (30/04) αλλά και την επισκόπηση πωλήσεων α’ τριμήνου της Coca Cola HBC το πρωί της Μ. Τρίτης (30/04).


Η τεχνική εικόνα

Τα διαγραμματικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί θεαματικά με τους αγοραστές να παίρνουν το πάνω χέρι και να οδηγούν το Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους, περιοχές απάτητες ουσιαστικά για περισσότερα από 13 χρόνια. Απόλυτη συμφωνία παρατηρείται σε όλο το σετ τεχνικών δεικτών για την ανοδική διαφυγή της αγοράς με ισχυρό σήμα εκκίνησης στην συνεδρίαση της Δευτέρας και άμεση επιβεβαίωση στην επόμενησυνεδρίαση. Η ένταση της ανόδου άφησε εκκρεμότητες στην περιοχή 1.420-1.424 ζώνη που πλέον οριοθετεί την βραχυπρόθεσμη στήριξη του Γενικού Δείκτη.

Οι ταλαντωτές παρά την ισχυρή άνοδο βρίσκονται ακόμα σε ουδέτερες ζώνες τιμών αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της κίνησης χωρίς κάποια σοβαρή τοπική διόρθωση ως τις 1.510 μονάδες με αυξημένο βαθμό λάθους καθώς Γενικός Δείκτης και κεφαλαιοποιήσεις έχουν πάψει να συμβαδίζουν από το 2012 και μετά. Παρόλα αυτά η μεγάλη εικόνα τόσο σε όγκους συναλλαγών όσο και σε δυναμική δείχνει ότι η υπάρχει ακόμα περιθώριο ανέλιξης, ενδεχομένως η προσέγγιση της περιοχής των 1.500 μονάδων που αποτελεί και το άμεσο επικρατέστερο σενάριο να αυξήσει την προσφορά αυξάνοντας το ενδεχόμενο μιας πιο ουσιώδους διόρθωσης.


Το διεθνές περιβάλλον

Στο εξωτερικό ξεχωρίζει την ερχόμενη Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου η ανακοίνωση της FED όχι τόσο για τα επιτόκια αλλά για την προοπτική του πληθωρισμού μετά τα ιδιαίτερα ανθεκτικά μάκρο που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένουμε και από το μέτωπο της απασχόλησης στις ΗΠΑ την προσεχή Μ. Παρασκευή (εκτ. 200Κ νέες θέσεις εργασίας) ενώ στην Ευρώπη την Μ. Τρίτη θα ανακοινωθεί ο ονομαστικός και δομικός πληθωρισμός για τον μήνα Απρίλιο καθώς και το ΑΕΠ του α’ τριμήνου.

Στις κυριότερες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα με κυριότερες αυτές των: 3M Coca Cola, McDonald’s, Starbucks, AMD, Amazon, Paypal (30/04), ADP, Estee Lauder, Kraft, Mastercard, Pfizer, Qualcomm (01/05) και Amgen, Moderna, Apple, Coinbase, (02/05).

Κατά τα λοιπά κομμένη από το μέρισμα χρήσης την Μ. Δευτέρα θα είναι η μετοχή του ΟΠΑΠ (€0,60), το ίδιο θα συμβεί και στην μετοχή της Σαράντης στις 2 Μαΐου (€0,224) ενώ την Μ. Τετάρτη θα διεξαχθεί η προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας.

Η Ελληνική Αγορά θα παραμείνει κλειστή την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου, την Μ. Παρασκευή 3 Μαΐου, την Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου και την Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου.

Οι αποτιμήσεις

ΒΕΤΑ_4.JPG


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης