Τέλος του έτους η απόφαση για τις μονάδες καύσης απορριμμάτων - Επενδύσεις έως 800 εκατ. ευρώ

Τέλος του έτους η απόφαση για τις μονάδες καύσης απορριμμάτων - Επενδύσεις έως 800 εκατ. ευρώ

Εντός Δεκεμβρίου η αξιολόγηση των στοιχείων

 

Έως το τέλος του έτους το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταλήξει στο εάν τελικά χωρούν δύο ή τρεις μονάδες καύσης απορριμμάτων για ενεργειακή αξιοποίηση, μια επένδυση που έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να κυμανθεί στα 600 με 800 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στο «worldenergynews» στέλεχος του ΥΠΕΝ, εκτιμάται ότι σε περίπου έναν μήνα θα έχουν αξιολογηθεί οι θέσεις της ενεργοβόρας βιομηχανίας και άλλων παραγωγικών φορέων που έχουν δηλώσει τις ποσότητες απορρόφησης δευτερογενών καυσίμων με βάση την υφιστάμενη παραγωγική δομή τους και τις ενδεχόμενες προγραμματισμένες επεκτάσεις της δραστηριότητάς τους.

Τα συγκεκριμένα δεδομένα υποβλήθηκαν στο πλαίσιο μιας διαβούλευσης που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο ώστε να προσδιοριστεί το ύψος των ποσοτήτων που μπορεί να απορροφήσουν οι παραγωγικές μονάδες της χώρας ως καύσιμα, να ξεκαθαριστεί ο αριθμός των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης που τελικά μπορεί να «σηκώσει» η Ελλάδα, βάσει των ποσοτήτων που θα απομείνουν, και να διερευνηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ενεργειακή αξιοποίηση

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τεχνικής έκθεσης που έχει ολοκληρώσει το ΥΠΕΝ, τα παραγόμενα υπολείμματα αστικών απορριμμάτων και δευτερογενών καυσίμων το 2030 θα είναι 1.204.000 τόνοι ανά έτος, αφού προηγηθεί η ανάκτηση ανακυκλούμενων υλικών από την επεξεργασία των περίπου 5,5 εκατ. τόνων σκουπιδιών που παράγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Από αυτές τις ποσότητες, υπολογίζεται ότι ότι πάνω από τις μισές, δηλαδή περίπου 700.000 τόνοι θα καταλήγουν στις τσιμεντοβιομηχανίες και οι υπόλοιπες στο δίκτυο των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης.

Έτσι, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστούν δύο ή τρεις μονάδες καύσης, μία στην Αττική και μία, στις υπό απολιγνιτοποίηση εκτάσεις της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα (Δυτική Μακεδονία) και πιθανώς μία τρίτη στην Κρήτη η οποία θα εξυπηρετεί και τα νησιά. Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση των δεδομένων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου, οπότε και θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα, έπειτα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ένας σταθερός ρυθμός απορρόφησης των δευτερογενών καυσίμων ή και των υπολειμμάτων από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης. Ιδιαίτερη σημασία για την οικονομική βιωσιμότητα των μονάδων έχει η απόσταση μεταφοράς των απορριμμάτων από τον τόπο όπου παράγονται στις μονάδες θερμικής επεξεργασίας καθώς επηρεάζει το συνολικό κόστος της διαχείρισης.

Προτεραιότητα σε Αττική, Κ.Μακεδονία και Κρήτη

Έτσι, καθώς η μεγαλύτερη παραγωγή προσδιορίζεται σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη, όπου συγκεντρώνονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί της χώρας, σε αυτές τις περιοχές θα χωροθετηθούν κατά προτεραιότητα και οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης.
Ειδικότερα, στην Αττική το σύνολο των δευτερογενών καυσίμων και υπολειμμάτων το 2030 υπολογίζεται στους 465.000 τόνους ανά έτος, στην Κεντρική Μακεδονία στους 250.000 τόνους και στην Κρήτη στους 86.000 τόνους ετησίως. Από αυτές τις ποσότητες περίπου το 20% αποτελούν τα υπολείμματα σκουπιδιών με χαμηλότερη θερμογόνο δύναμη ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι δευτερογενή καύσιμα και ενεργειακά υπολείμματα.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον πάντως είναι ζωηρό. Tόσο η ΔΕΗ όσο και άλλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται ήδη στη διαχείριση απορριμμάτων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εμπλοκή σε έργα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης έχει αναφερθεί σε σχέδιο λειτουργίας μιας μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης. Μάλιστα, πέρα από το ενδιαφέρον για χωροθέτηση μιας μονάδας στη Δυτική Μακεδονία, υπήρχαν σκέψεις και για μετατροπή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Λαύριο προκειμένου να αξιοποιεί απορρίμματα για την παραγωγή ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης