Μ. Γραφάκος (Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων): Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα στην εποχή της κυκλικής οικονομίας

Μ. Γραφάκος (Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων): Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα στην εποχή της κυκλικής οικονομίας

Έως τέλος Μαίου το νομοσχέδιο

 

Το αργότερο μέχρι τον Μάιο θα είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, ανέφερε ο κ. Μανώλης Γραφάκος Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 10 έως τις 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως είπε ο κ. Γραφάκος, στο κομμάτι των υποδομών η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ μεγάλη δουλειά για την χώρα, ενώ παράλληλα έχει ανοίξει και η συζήτηση για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων και των βιοαποβλήτων. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δήλωση του Πρωθυπουργού, να εφαρμόσει το μοντέλο μηδενικών αποβλήτων της Τήλου και σε άλλα ελληνικά νησιά.

Όσον αφορά τις υποδομές, όπως έκανε γνωστό ο κ. Γραφάκος, σε κατασκευή βρίσκονται 18 Μονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων σε όλη τη χώρα, ενώ σε λειτουργία βρίσκονται ήδη 12 νέες. Αύριο υπογράφεται η Μονάδα στον Βόλο ενώ έρχονται Μονάδες για τη Λάρισα, τη Λέρο, την Τήνο, την Άνδρο, καθώς επίσης και τα ΣΔΙΤ σε Ρόδο, Σαντορίνη, τα δύο της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Φέτος η κυβέρνηση προχωράει σε δημοπράτηση στο Β. Αιγαίο, και απομένει η Στερεά Ελλάδα. Στο τέλος του 2024 θα έχει δρομολογηθεί το σύνολο των Μονάδων Αξιοποίησης Αποβλήτων έτσι ώστε να έχουμε πετύχει τους στόχους μας για την κυκλική οικονομία μέχρι το 2030. «Γίνονται σταθερά βήματα έτσι ώστε η Ελλάδα να μπει στην εποχή της κυκλικής οικονομίας». Αυτό δήλωσε ο κ. Γραφάκος και πρόσθεσε ότι θα θεσμοθετηθεί η είσοδος των νέων ρευμάτων όπως συσκευασίες φυτοφαρμάκων, στρώματα κλπ.

Είναι σημαντικό, ότι γίνεται συνείδηση προς όλους τους εμπλεκόμενους πως η κλιματική κρίση είναι εδώ και πρέπει να μεταβούμε με έναν βιώσιμο τρόπο από την γραμμική στην κυκλική οικονομία, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Οικονομάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) & Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Πέτρος Πετρόπουλος.

Το να καταναλώνουμε προϊόντα με βιώσιμο τρόπο, σημαίνει ότι πρέπει να παράγουμε προϊόντα με βιώσιμο τρόπο, πρόσθεσε ενώ επισήμανε και την αξία της ηλεκτροκίνησης. Μάλιστα τόνισε την χρήση νέων τεχνολογιών για την ανάκτηση των υλικών με βιώσιμο τρόπο. Θεμελιώδες πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Οικονομάκη, είναι η εισφοροδιαφυγή, ενώ, όπως ανέφερε, παρατηρείται από την κυβέρνηση, μία γνήσια πρόθεση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη λογική του πληρώνω όσο πετάω. «Θεμελιώδη ρόλο καλείται να παίξει η εκπαίδευση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ο μπλε κάδος έχει υπόλειμμα που φθάνει στο 40%», πρόσθεσε.

Ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, CEO, Biosolids, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία του έχει εντάξει την κυκλική οικονομία στις πρακτικές της, μέσω του δρόμου της αειφορίας και της κυκλικότητας για την βιώσιμη γεωργία. «Με την αλλαγή κουλτούρας, συνολικά όλο το σύστημα μπορεί να κατευθυνθεί στην πορεία της βιωσιμότητας και της αειφορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν που βελτιώνει το έδαφος και θρέφει το φυτό, άρα μιλάμε για μία παντελή κυκλικότητα», επισήμανε ο κ. Σαββάκης.


Ο κ. Άνθιμος Αμανατίδης, CEO της ΕΥΑΘ, τόνισε ότι η κυκλική οικονομία συνδέεται με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει πρόβλημα με τη διάθεση νερού εν μέσω περιόδων ξηρασίας, καθώς έχουν γίνει πλήθος έργων, ενώ είμαστε σε μία διαδικασία που αξιοποιούμε σύγχρονες διαδικασίες με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Πλέον δίνουμε τεχνογνωσία στα Βαλκανια, την Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη, καθώς στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Προστατεύουμε τον Θερμαϊκό και το περιβάλλον ενώ δείχνουμε και ένα κοινωνικό πρόσωπο», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης.


Από την πλευρά του ο κ. Alex Pantziaros, CEO, Coffeeco, Greece τόνισε ότι είναι πολύ θετικό ότι η κυκλική οικονομία μπαίνει σαν όρος στον δημόσιο διάλογο. Βλέπουμε ότι αργά ή γρήγορα η κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος και λύση, καθώς είναι η βάση για να μετατρέψουμε τα γραμμικά μοντέλα σε κυκλικά. Στο τέλος της ημέρας με την μεθοδολογία της εταιρείας του, συλλέγεται το υπόλειμμα του καφέ και προσδίδει προστιθέμενη αξία τόσο στο περιβάλλον όσο και στους καταναλωτές αλλά και στους παραγωγούς.

Η κα Plamena Nenkova, Deputy Executive Director International Affairs & Sustainable Development, Glavbolgarstroy, Bulgaria ανέλυσε τις δραστηριότητες στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, ενώ επισήμανε τις συνέργειες με την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του SKAI TV, Κορίνα Γεωργίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης