Τελευταία Νέα

East Macedonia & Thrace Forum: Η πράσινη ανάπτυξη και η εκμετάλλευση των αποβλήτων στο επίκεντρο της συζήτησης

East Macedonia & Thrace Forum: Η πράσινη ανάπτυξη και η εκμετάλλευση των αποβλήτων στο επίκεντρο της συζήτησης
To East Macedonia & Thrace Forum διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από τη City Hub Events του ομίλου Alter Ego σε συνεργασία με την Tsomokos Communications
Στις επενδύσεις για την μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, στην ενεργειακή σταθερότητα και στην εκμετάλλευση των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας αναφέρθηκαν η Γεν. Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, Βίκυ Λοΐζου, ο Γεν. Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων,  στο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας  και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Τεχνικός Διευθυντής της Gastrade, Γιώργος Κοπανάκης, μιλώντας στο δεύτερο East Macedonia & Thrace Forum, που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη, από τη City Hub Events.

Κατά τη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Founder και Managing Director της Danezis Stories, Σωτήρης Δανέζης, ο  Μανώλης Γραφάκος, Γεν. Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων,  στο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στο θέμα των αποβλήτων και της ενεργειακής ασφάλειας υπογραμμίζοντας πως η διαχείριση των αποβλήτων μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενές καύσιμο το οποίο μπορεί να παράγει ενέργεια και τόνισε πως η Ελλάδα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση με γοργούς ρυθμούς για να φτάσει την Ευρώπη στην ανακύκλωση και αναφέρθηκε στις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων -που υπάρχουν 18 σήμερα στην Ελλάδα - υπογραμμίζοντας  πως και στη Θράκη η επεξεργασία των αποβλήτων  μπορεί να  εξασφαλίσει πράσινη ενέργεια.
 
Η Βίκυ Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, στο υπουργείο Ανάπτυξης τόνισε  πως το υπουργείο έχει συνολική πολιτική για την ανάπτυξη της Θράκης και υπογράμμισε πως υπάρχουν διαφόρων ειδών κίνητρα αναφέροντας επιγραμματικά που υπάρχουν 70 περίπου δισ. από το ΕΣΠΑ , το Ταμείο Ανάπτυξης κ.α.  με τα οποία  μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις και επενδύσεις  μπορούμε να πετύχουμε  την πράσινη μετάβαση. Ανέφερε επίσης πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών επενδύσεων.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης,  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας  και Εξωτερικών Υποθέσεων, με αφορμή τον πόλεμο στη Ουκρανία και την επίθεση της Ρωσίας ανέφερε πως δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα και εμφανίστηκε η ανάγκη για ενεργειακή αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζοντας πως χωρίς ενεργειακή ασφάλεια  δεν μπορεί να υπάρξει  ενεργειακή αυτονομία και ενέργεια. Τόνισε δε πως ο πόλεμος στη Γάζα δείχνει πόσο  έντονο είναι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας. Για να γίνουν όλες οι επενδύσεις που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σε όλες τις χώρες της ΕΕ ενεργειακή ασφάλεια, είπε ο κ. Αποστολάκης.  
 
Ο Γιώργος Κοπανάκης, τεχνικός Διευθυντής στην Gastrade, εστίασε στον ρόλο του φυσικού αερίου αναφέροντας πως αποτελεί βασικό πυλώνα για την ενεργειακή πράσινη μετάβαση. Τόνισε επίσης πως το φυσικό αέριο έχει σημαντικό  ρόλο και για την ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης