Η BlackRock θα επενδύσει 550 εκ. δολ. σε έργο Direct Air Capture της Occidental

Η BlackRock θα επενδύσει 550 εκ. δολ. σε έργο Direct Air Capture της Occidental
Ο αμερικανικός κολοσσός υποστηρίζει το Occidental drive για τη μεγαλύτερη (στον κόσμο) εγκατάσταση άμεσης δέσμευσης άνθρακα στον αέρα

To Occidental των ΗΠΑ συμφώνησε με τον παγκόσμιο κολοσσό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (BlackRock) για την ανάπτυξη της Stratos στο Τέξας η οποία είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση Direct Air Capture (DAC) στον κόσμο.

Ο αμερικανικός κολοσσός επιβεβαίωσε την Τρίτη 14/11/2023 τη συμφωνία με την Occidental drive επισημαίνοντας ότι «η BlackRock θα επενδύσει 550 εκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό πελατών» στην ανάπτυξη της εγκατάστασης DAC στην περιοχή Ector County.

«Μέσω ενός αμοιβαίου κεφαλαίου που διαχειρίζεται η διαφοροποιημένη υποδομή της, η BlackRock υπέγραψε μια οριστική συμφωνία για τη δημιουργία κοινοπραξίας με την Occidental μέσω της θυγατρικής της 1PointFive που θα κατέχει την Stratos», ανακοίνωσε η Occidental.

Το DAC είναι μια τεχνολογία που συλλαμβάνει και αφαιρεί μεγάλους όγκους διοξειδίου του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα, το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια και ασφάλεια βαθιά υπόγεια σε γεωλογικούς σχηματισμούς.

Η Stratos έχει σχεδιαστεί για να δεσμεύει έως και 500.000 τόνους CO2 ετησίως, σημείωσε.

«Οι κατασκευαστικές δραστηριότητες για την Stratos έχουν ολοκληρωθεί περίπου κατά 30% και η εγκατάσταση αναμένεται να λειτουργήσει εμπορικά στα μέσα του 2025», ανέφερε.

Η Vicki Hollub (Διευθύνουσα Σύμβουλος της Occidental) σημείωσε ότι η εγκατάσταση DAC «θα προσφέρει μια λύση για να βοηθήσει τον κόσμο να φτάσει στο καθαρό μηδέν.

Αυτή η κοινοπραξία καταδεικνύει ότι η DAC γίνεται επενδυτική τεχνολογία και η δέσμευση της BlackRock στο Stratos υπογραμμίζει τη σημασία και τις δυνατότητές της για τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Larry Fink (Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock) δήλωσε ότι η Stratos «αντιπροσωπεύει μια απίστευτη επενδυτική ευκαιρία για τους πελάτες της BlackRock να επενδύσουν σε αυτό το μοναδικό έργο ενεργειακής υποδομής».


Συμφωνίες της Occidental για αγορά πίστωσης αφαίρεσης CO2

Μέχρι σήμερα, η θυγατρική της Occidental, 1PointFive, έχει υπογράψει συμφωνίες αγοράς πίστωσης αφαίρεσης CO2 με πελάτες όπως η Amazon, η Airbus, η All Nippon Airways (ANA), ο Όμιλος TD Bank και αθλητικές ομάδες Houston Astros και Houston Texans.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης