Τελευταία Νέα

Ποιά είναι τα 3 projects δέσμευσης άνθρακα που θα λάβουν προτεραιότητα στήριξης

Ποιά είναι τα 3 projects δέσμευσης άνθρακα που θα λάβουν προτεραιότητα στήριξης
Σύμφωνα με μελέτη της ΕΔΕΥΕΠ το όφελος που θα αποκομίσει η εγχώρια βιομηχανία, από την ανάπτυξη υπόγειων ή και υποθαλάσσιων ταμιευτήρων αποθήκευσης άνθρακα μπορεί να ξεπεράσει σε βάθος ετών τα 6 δισ. ευρώ

Στην στήριξη επενδύσεων για δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο για το ενεργειακό κόστος που έλαβε χώρα χθες στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου. Τρία μεγάλα projects στην τεχνολογία της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) τρέχουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή από μεγάλους ενεργειακούς Ομίλους της χώρας, ενώ σύμφωνα με μελέτη της ΕΔΕΥΕΠ το όφελος που θα αποκομίσει η εγχώρια βιομηχανία, από την ανάπτυξη υπόγειων ή και υποθαλάσσιων ταμιευτήρων αποθήκευσης άνθρακα μπορεί να ξεπεράσει σε βάθος ετών τα 6 δισ. ευρώ.

Υποσχόμενες περιοχές με μεγάλους γεωπολιτικούς σχηματισμούς κατάλληλους για απορρόφηση CO2, έχουν εντοπιστεί στις περιοχές Πενταλόφου, Επταχωρίου και Τσοτυλίου της Δυτικής Μακεδονίας, σε βάθος μεγαλύτερο των 850 μέτρων, σύμφωνα με τις ερευνητικές εργασίες του ευρωπαϊκού προγράμματος “Stategy CCUS” στο οποίο ένας από τους εταίρους ήταν και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της ΕΔΕΥΕΠ κατάλληλοι σχηματισμοί για την αποθήκευση CO2 εντοπίζονται και στη Λεκάνη Φλώρινας, στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στις Βασάλτες Βόλου.


Prinos CCS (Carbon, Capture & Storage)

Στα ευρωπαϊκά έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) έχει ενταχθεί το έργο της Energean “Prinos CCS” που προχωράει με την υποστήριξη του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος θα μεταφέρει τις εκπομπές CO2 από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε φυσικές λεκάνες του παλαιού κοιτάσματος του Πρίνου που θα μετατραπούν σε χώρους αποθήκευσης. Η αποθήκη του Πρίνου, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα μπορούσε να ξεκινήσει τη λειτουργία της με δυναμικότητα αποθήκευσης έως 1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως από τα τέλη του 2025 και να αυξηθεί δύο χρόνια αργότερα σε 2,5 -3 εκατ. τόνους. Η προοπτική λειτουργίας της αποθήκης στη λεκάνη του Πρίνου, έργο συνολικού προυπολογισμού 1 δισ. ευρώ, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά και μονάδων από τα Βαλκάνια και την Ιταλία.

IRIS

Χρηματοδότηση ύψους 127 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ διασφάλισαν τα έργα , IRIS της Motor Oil και IFESTOS της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ. Το έργο IRIS αφορά τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τη μονάδα παραγωγής υδρογόνου του διυλιστηρίου της Motor Oil. Το IRIS θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα του διυλιστηρίου, ενώ παράλληλα θα επιδείξει ένα βιομηχανικό οικοσύστημα παραγωγής υδρογόνου με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές άνθρακα και τη χρήση του ως φορέα καθαρής ενέργειας. Με το έργο αυτό δίνεται στη Motor Oil η δυνατότητα να μειώσει ουσιαστικά το ανθρακικό της αποτύπωμα, να παράγει 56.000 τόνους ετησίως μπλε υδρογόνου, που ικανοποιεί όλα τα όρια αειφορίας, και τέλος να θέσει τις βάσεις για την παραγωγή e-fuels μέσω της κατασκευής και λειτουργίας νέας μονάδας παραγωγής συνθετικής μεθανόλης χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Πρόκειται για ένα λιθαράκι ακόμα στο πλαίσιο του «πράσινου» μετασχηματισμού της Motor Oil.

IFESTOS


Το έργο «IFESTOS» του Ομίλου Τιτάν , προβλέπει την κατασκευή μονάδας δέσμευσης άνθρακα μεγάλης κλίμακας στο εργοστάσιο του Τιτάνα στο Καμάρι Βοιωτίας. Η εγκατάσταση αυτή θα επιτρέψει τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά την παραγωγή τσιμέντου και την προσφορά καινοτόμων, «πράσινων» δομικών υλικών στις αγορές μας. Ο Τιτάν θα παράγει περίπου 3 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου μηδενικού άνθρακα ετησίως για να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες για «πράσινες» κατασκευές στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και πέραν αυτής. Σύμφωνα με την εταιρία, ανάλογα με το σχετικό ρυθμιστικό και αδειοδοτικό πλαίσιο, η λειτουργία αυτών των τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια αποφυγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου άνω των 1,9 εκατομμυρίων τόνων CO 2, καθιστώντας το Καμάρι μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις δέσμευσης άνθρακα στην Ευρώπη. Το έργο θα αποτελέσει μέρος ενός οικοσυστήματος έργων που θα συνδυάζουν εγκαταστάσεις δέσμευσης άνθρακα με υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης.


Η δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση άνθρακα αφορά ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών που μπορούν να διαδραματίσουν διαφοροποιημένο ρόλο στην επίτευξη των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών στόχων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης. Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, σήμερα υπάρχουν περί τις 35 εμπορικές εγκαταστάσεις παγκοσμίως που αναπτύσσουν το CCUS για βιομηχανικές δραστηριότητες, μετασχηματισμό καυσίμων και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η δυναμική ανάπτυξης του CCUS έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αφού περίπου 300 έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλη την αλυσίδα αξίας της εν λόγω τεχνολογίας, ενώ, επιπλέον, έχουν προαναγγελθεί πάνω από 200 νέες εγκαταστάσεις που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2030, δεσμεύοντας πάνω από 220 Mt CO2 ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης