Επικαιρότητα

Οικονομική στήριξη από την Κομισιόν ζήτησε ο Μητσοτάκης

Οικονομική στήριξη από την Κομισιόν ζήτησε ο Μητσοτάκης
Επαφές και με την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων για δάνειο με ευνοϊκούς όρους.
Σχετικά Άρθρα

Πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel ζήτησε με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος αποκάλυψε μετά την σύσκεψη στην οποία συμμετείχε στο Συντονιστικό της Λάρισας την Παρασκευή 8/9/2023. 

 

«Έχω στείλει επιστολή στην Προέδρο της Κομισιόν για να πάρουμε πρόσθετη στήριξη και η Κομισιόν να μην μένει στα λόγια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν και συμβάλλουν στις προσπάθειες για απεγκλωβισμό των πολιτών. 

Μετά το τέλος της σύσκεψης στην οποία έλαβε μέρος στο Συντονιστικό της Λάρισας είπε ότι «Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή θεομηνία που έχει πλημμυρίσει έκταση τριπλάσια του Ιανού.

Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα εκκενώσουμε τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν είτε από αέρα είτε με λέμβους. Επιχειρούν 15 ελικόπτερα και τα μέσα που έχουμε στην διάθεση μας θα ενισχύονται. Το φαινόμενο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί αλλά έχουμε προβλήματα στη Λάρισα και την απόληξη του Πηνειού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε επίσης ότι θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών και της ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα οικονομικά της χώρας μας επιτρέπουν τη δυνατότητα για την ενίσχυση των συμπολιτών μας και ανακοίνωσε το αίτημα που έστειλε στην ΕΕ.

«Ταυτόχρονα έχω ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες να διεκδικήσει από την ΕΕ την μέγιστη δυνατή στήριξη για να λάβει η χώρα μας βοήθεια. Έχω στείλει επιστολή στην Προέδρο της Κομισιόν για να πάρουμε πρόσθετη στήριξη και η Κομισιόν να μην μένει στα λόγια» όπως είπε.

Είπε ακόμα ότι έχουν γίνει επαφές με την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων για δάνειο με ευνοϊκούς όρους.

Τέλος ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον ζητώντας  από όλους και όλες «να είμαστε ενωμένοι σε αυτή την πρόκληση για την πατρίδα μας. Δεν το βάζουμε κάτω. Όλοι μαζί θα ξαναχτίσουμε αυτά που η φύση με τόση μανία κατέστρεψε».


Μητσοτάκης από Καρδίτσα: Για τις ζημιές θα κινητοποιήσω ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει

Τη δέσμευσή του ότι άμεσα θα αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, είχε εκφράσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη που είχε με δημάρχους των κατεστραμμένων περιοχών, στο Δημαρχείο Καρδίτσας.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών – οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμη ότι «τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει, να το τονίσω αυτό, ζήτημα πόρων. Υπάρχει ζήτημα γρήγορης υλοποίησης των έργων. Το λέω αυτό γιατί ξέρω και για μένα πόσο δύσκολο είναι όταν έρχονται τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Είμαστε όμως σε θέση, θα το επαναλάβω αυτό, να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Και με την αρωγή της Ευρώπης, την οποία θα διεκδικήσω, και μέσα από εθνικούς πόρους τους οποίους μπορούμε να βρούμε, κυρίως ως προς τις άμεσες ανάγκες. Θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Δεν παρέλειψε να δείχνει κατανόηση στην όποια αγανάκτηση υπάρχει από τους πολίτες επισημαίνοντας ότι θα είναι παρών στα δύσκολα «Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την αυτοδιοίκηση» είπε χαρακτηριστικά.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης