Επικαιρότητα

Κακοκαιρία Daniel: Οι επιπτώσεις στα δημοσιονομικά και στην υγεία

Κακοκαιρία Daniel: Οι επιπτώσεις στα δημοσιονομικά και στην υγεία
Κίνδυνος για την ελληνική οικονομία και φόβος για επιδημίες

Η μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία από το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας (Daniel) αναμένεται να επηρεάσει τόσο τα οικονομικά της Ελλάδας, όσο και την υγεία αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος για εξάπλωση επιδημιών.

Αυτά συμβαίνουν την ώρα που η ελληνική οικονομία αναμένει αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους αξιολόγησης προκειμένου να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Άρχισαν κιόλας να κυκλοφορούν φήμες για καταβολή 300 εκ ευρώ ως κρατική αρωγή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο συνολικός απολογισμός αναμένεται να γίνει μετά την ολοκληρωμένη καταγραφή των ζημιών, το μέγεθος των οποίων θα κρίνει το ύψος των αποζημιώσεων και αποκαταστάσεων.


Μητσοτάκης από Καρδίτσα: Θα κινητοποιήσω ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για τις ζημιές

Τη δέσμευσή του ότι άμεσα θα αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη που είχε την Παρασκευή 8/9/2023 με δημάρχους των κατεστραμμένων περιοχών, στο Δημαρχείο Καρδίτσας.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών – οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμη ότι «τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει – να το τονίσω αυτό – ζήτημα πόρων. Υπάρχει ζήτημα γρήγορης υλοποίησης των έργων. Το λέω αυτό γιατί ξέρω και για μένα πόσο δύσκολο είναι όταν έρχονται τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Είμαστε, όμως, σε θέση, θα το επαναλάβω αυτό, να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Και με την αρωγή της Ευρώπης, την οποία θα διεκδικήσω, και μέσα από εθνικούς πόρους τους οποίους μπορούμε να βρούμε, κυρίως ως προς τις άμεσες ανάγκες. Θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Δεν παρέλειψε να δείχνει κατανόηση στην όποια αγανάκτηση υπάρχει από τους πολίτες επισημαίνοντας ότι θα είναι παρών στα δύσκολα «Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την αυτοδιοίκηση» είπε χαρακτηριστικά.


Είχε προετοιμάσει το έδαφος... των οικονομικών ενισχύσεων ο Χατζηδάκης

Από την Πέμπτη 7/9/2023 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης με δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA είχε προαναγγείλει την οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στους πληγέντες με χρήματα που θα προέλθουν από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα αποκάλυψε τα ακόλουθα: «Θα κάνουμε καταγραφή, εκεί βασικό ρόλο έχει ο ΕΛΓΑ, με τον επικεφαλής του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέτζο. Από την ΕΕ υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπάρχουν κατανεμημένοι πόροι. Υπάρχει το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις φυσικές καταστροφές που δεν φημίζεται για την γενναιοδωρία του και υπάρχει και το ΕΣΠΑ. Ειδικά για το ΕΣΠΑ, μπορεί να γίνουν εσωτερικές ανακατανομές πόρων σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».


Σε ετοιμότητα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας  

Ήδη το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι σε ετοιμότητα, ώστε με το πέρας της κακοκαιρίας να προχωρήσουν οι διαδικασίες καταγραφών, να γίνει ο σχεδιασμός για τα απαιτούμενα κονδύλια και για την άμεση ενίσχυση των πληγέντων και τις ανατάξεις των υποδομών.

Εκτός από την όποια αρωγή από την ΕΕ (πρέπει να θεωρείται δεδομένη), αναμένεται να ανακατανεμηθούν κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που ήδη προβλέπει 300 εκ ευρώ ως κρατική αρωγή.

Έχοντας ως βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός ώστε να καλυφθούν έκτακτες δαπάνες.

Με βάση τον τρέχοντα προϋπολογισμό υπάρχει αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ζημιών από φυσικές καταστροφές, όμως είναι προφανές ότι η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τον αρχικό αυτό σχεδιασμό.

Θυμίζουμε ότι το κόστος για την χώρα μας από τις πυρκαγιές ανέρχεται σε 1,66 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση των καταστροφών από τον Ιανό το 2020 δόθηκε από το κράτος μόνο για αποζημιώσεις περίπου 1 δισ. ευρώ.

Την περίοδο 2015 - 2018 το συνολικό κόστος ήταν 1,4 δισεκατομμύρια, ενώ την αντίστοιχη 2019 - 2022 έφτασε τα 3,4 δισεκατομμύρια.  


Κίνδυνος για την υγεία

Το πρόβλημα δεν υφίσταται μόνο στα οικονομικά και στις ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί.

Πιθανολογείται ότι θα έχει επιπτώσεις και στο θέμα της υγείας, διότι κάτω από τα λασπόνερα έχουν θαφτεί χιλιάδες νεκρά ζώα που θα αποτελέσουν εστία.. μόλυνσης.

Ο κίνδυνος για εξάπλωση επιδημιών από τα βρισκόμενα σε αποσύνθεση πτώματά τους θα απειλεί τους ντόπιους πληθυσμούς.

Τον Οκτώβριο του 1994 είχε πληγεί από πλημμύρα το χωριό Μεταμόρφωση της Καρδίτσας το οποίο τώρα έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί.

Τότε είχαν πνιγεί πολλά ζώα και εξαιτίας του φόβου ασθενειών οι Αρχές το έθεσαν σε καραντίνα μέχρι να γίνουν απολυμάνσεις σε στάβλους.

Ο άλλος φόβος έχει να κάνει με τα αποθηκευμένα γεωργικά φάρμακα που έχουν παρασυρθεί από τα νερά και τα οποία θα περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης