Ενέργεια

Putin: Η Gazprom θα εκπληρώσει τις υπορεώσεις της - Νέα συντήρηση τουρμπίνας στις 26/7

Putin: Η Gazprom θα εκπληρώσει τις υπορεώσεις της - Νέα συντήρηση τουρμπίνας στις 26/7
Ανοδικά +3% τα TTF στα 159 ευρώ / MWh, προεξοφλούν ότι οι ροές θα συνεχιστούν μεν, αλλά θα παραμείνουν μειωμένες
Σχετικά Άρθρα

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε ότι η χωρητικότητα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, της μοναδικής μεγαλύτερης σύνδεσης για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω, αλλά θα οφείλεται λόγω της συνεχιζόμενης συντήρησης των τουρμπινών ξεκαθαρίζοντας πως η Gazprom θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Ο αγωγός παραμένει σε αδράνεια για την ετήσια συντήρηση από τις 11 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου και αναμένεται να ξαναρχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου όπως είχε προγραμματιστεί αλλά με μειωμένη δυναμικότητα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, ο Putin είπε ότι υπάρχουν πέντε μονάδες άντλησης φυσικού αερίου, τις οποίες διαχειρίζεται η Siemens Energy στο Nord Stream 1, ενώ μία ακόμη μονάδα είναι εκτός λειτουργίας λόγω "προβλημάτων στην εσωτερική επένδυση".
"Υπάρχουν δύο τουρμπίνες - αεροστροβιλοι εκεί, αντλούν 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα και οι δύο...
Αν δεν λειτουργεί η μία, η άλλη δίνει 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Νέα συντήρηση

Όπως εξήγησε ο Ρώσος ηγέτης ακόμη μία από τους τουρμπίνες πρόκειται να σταλεί για συντήρηση στις 26 Ιουλίου.
Ο Nord Stream 1 έχει ικανότητα να διοχετεύει περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πέρυσι εισήγαγε περίπου 140 bcm αερίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών.
Ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο 40% της χωρητικότητας τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην επιστροφή του στροβίλου που συντηρούσε η Siemens Energy στον Καναδά, ο οποίος είχε αρχικά απαγορεύσει την επιστροφή εξοπλισμού, επικαλούμενη κυρώσεις.
Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε τη Δευτέρα, επικαλούμενη πηγές, ότι ο Καναδάς έστειλε τελικά τον στρόβιλο που χρειαζόταν ο Nord Stream 1 στη Γερμανία με αεροπλάνο στις 17 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής.

Έχει η Gazprom κάποια σχέση με αυτό;

Ο πρόεδρος Putin ξεκαθάρισε ότι η Gazprom δεν ευθύνεται για τη μείωση της χωρητικότητας μεταφοράς φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού μιας από τις διαδρομές μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη από το Κίεβο.
Πρόσθεσε δε, ότι η Gazprom θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης