Πετρέλαιο

Η Λιβύη αυξάνει την παραγωγή και οδηγεί σε πτώση πάνω από 3% το πετρέλαιο

Η Λιβύη αυξάνει την παραγωγή και οδηγεί σε πτώση πάνω από 3% το πετρέλαιο
Εντείνονται οι ανησυχίες για την ζήτηση καθώ αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σημαντικά τη Δευτέρα 26/10/2020, επεκτείνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι αυξανόμενες περιπτώσεις κορωνοϊoύ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη προκάλεσαν ανησυχίες για τη ζήτηση ενέργειας, ενώ η ταχέως αναπτυσσόμενη παραγωγή της Λιβύης επηρέασε επίσης τις τιμές.

Περί τις 19:20 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωνε πτώση 3,26%, διαπραγματευόμενο στα 40,41 $ ανά βαρέλι. Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούσε 3,39%, διαπραγματευόμενο στα 38,50 $. Και τα δύο συμβόλαια έχασαν σχεδόν 2,5% την περασμένη εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε δύο ημέρες έως το Σάββατο, ενώ στη Γαλλία οι νέες περιπτώσεις σημείωσαν ρεκόρ άνω των 50.000 την Κυριακή. Η Ιταλία και η Ισπανία επέβαλαν νέους περιορισμούς για τον έλεγχο του ιού.
Ο αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων «όχι μόνο επισημαίνει τους κινδύνους που ενέχουν οι άμεσοι περιορισμοί στις μεταφορές, αλλά επίσης μειώνει τις προσδοκίες μακροπρόθεσμης ζήτησης», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Eugen Weinberg.

Η Λιβύη

Από την πλευρά της προσφοράς, η National Oil Corp (NOC) της Λιβύης ανακοίνωσε ότι είχε άρει την ανωτέρα βία στην πετρελαιοφόρο περιοχή El-Feel.
Η NOC ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η παραγωγή της Λιβύης θα φτάσει το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) σε τέσσερις εβδομάδες, πολύ ταχύτερη αύξηση από ό, τι είχαν προβλέψει πολλοί αναλυτές.

«Σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν νέες ανησυχίες για τις προοπτικές ζήτησης, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η αγορά αυτή τη στιγμή είναι η πρόσθετη προσφορά», δήλωσε ο Warren Patterson, της ING.
Ο ΟΠΕΚ +, αναμένεται επίσης να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο του 2021 μετά τις περικοπές ρεκόρ στις αρχές του τρέχοντος έτους.
"Ο ΟΠΕΚ + δεν πρέπει να είναι απρόσεκτος και πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των επιπλέον βαρελιών που εμφανίζονται στην αγορά, αλλιώς οι ημέρες των σχετικά σταθερών τιμών του πετρελαίου θα είναι μετρημένες", δήλωσε ο Tamas Varga της PVM.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να συμφωνήσει να επεκτείνει τις μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ +.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εταιρείες ενέργειας αύξησαν τον αριθμό των πλατφορμών τους κατά πέντε για να φτάσουν το σύνολο σε 287 την εβδομάδα έως τις 23 Οκτωβρίου, τα περισσότερα από τον Μάιο, ανακοίνωσε η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes Co. Ωστόσο, οι επενδυτές αύξησαν τις καθαρές θετικές θέσεις τους στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού στις ΗΠΑ έως τις 20 Οκτωβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης