Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Ο πετρελαιαγωγός Ιράκ-Τουρκίας θα λειτουργήσει ξανά τον Οκτώβριο

Ο πετρελαιαγωγός Ιράκ-Τουρκίας θα λειτουργήσει ξανά τον Οκτώβριο
Συνεισφέρει το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου

Ο αγωγός εξαγωγής πετρελαίου του βόρειου Ιράκ μέσω Τουρκίας θα είναι σύντομα έτοιμος να ξαναλειτουργήσει αφού ολοκληρώνονται οι έλεγχοι συντήρησης και οι επισκευές που χρειάστηκαν για ζημιές από τις πλημμύρες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας. Ο έλεγχος του πετρελαιαγωγού έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα είναι «τεχνικά» έτοιμος για λειτουργία, δήλωσε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Δεν λειτουργεί από τις 25 Μαρτίου


Η Τουρκία διέκοψε τις ροές του αγωγού πετρελαίου του βόρειου Ιράκ στις 25 Μαρτίου μετά από διαιτητική απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) που διέταξε την Άγκυρα να καταβάλει αποζημίωση στη Βαγδάτη για μη εγκεκριμένες εξαγωγές από την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) μεταξύ 2014 και 2018.

Στη συνέχεια, η Τουρκία ξεκίνησε εργασίες συντήρησης στον αγωγό, ο οποίος διέρχεται από μια ενεργή σεισμική ζώνη και ο οποίος, όπως ανακοίνωσε, έχει υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες. «Από σήμερα, ο ανεξάρτητος επιθεωρητής ολοκλήρωσε την έρευνά του και τώρα ετοιμάζει την έκθεσή τους», είπε ο Μπαϊρακτάρ χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επανέναρξη των ροών πετρελαίου, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο στις 14/9.

Το Ιράκ και η Τουρκία είχαν έρθει προηγουμένως σε συμφωνία να περιμένουν την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης πριν επαναλειτουργήσουν τον αγωγό που συνεισφέρει περίπου το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Πηγές ανέφεραν ότι οι ροές πετρελαίου δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από τον Οκτώβριο, με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν να χάνει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια από  ματαιωμένες εξαγωγές.

Η Τουρκία υπολογίζει επίσης ότι το Ιράκ οφείλει 950 εκατομμύρια δολάρια ως αποτέλεσμα της διαιτησίας, χωρίς το ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνει τις ζημιές που πρέπει να καταβάλει η Τουρκία στο Ιράκ.

Προσφυγές σε διεθνή διαιτησία

Η Άγκυρα θα προσφύγει επίσης στο δικαστήριο του Παρισιού καταθέτοντας ανακοπή, είπε ο Μπαϊρακτάρ. Το Ιράκ έχει προσφύγει επίσης από τον περασμένο Απρίλιο κατά της Τουρκίας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, ζητώντας την εκτέλεση μιας διαιτητικής απόφασης 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Ως γειτονικές χώρες, πρέπει να βρούμε μια φιλική λύση. Αλλά από την άποψη της νομιμότητας, πρέπει να φροντίσουμε τα συμφέροντά μας. Πιθανότατα στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε κι άλλη δικαστική πρόκληση. Όμως ο αγωγός θα λειτουργήσει κανονικά. Είναι λίγο πολύ έτοιμος και σύντομα θα ξεκινήσουμε τις δραστηριότητες», είπε ο Μπαϊρακτάρ.

Η Άγκυρα ζητά από το Ιράκ να αποσύρει μια δεύτερη προσφυγή σε διαιτησία που καλύπτει την περίοδο από το 2018 και μετά, και να διαπραγματευτεί τη μείωση της αποζημίωσης. Η Τουρκία θέλει επίσης από την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν και την κυβέρνηση του Ιράκ να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση και να διαπραγματευτούν τη συνέχιση της συμφωνίας για τον αγωγό, η οποία λήγει το 2026.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης