Πετρέλαιο

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών πετρελαίου - Μειώνουν παραγωγή και επενδύσεις και οι Κινέζοι

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών πετρελαίου - Μειώνουν παραγωγή και επενδύσεις και οι Κινέζοι
Η CNOOC ανακοίνωσε χθες (29/4) ότι παίρνει τα συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα  για την «αντιμετώπιση των προκλήσεων» της ταραχώδους αγοράς πετρελαίου

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου, δεδομένου ότι τα παγκόσμια αποθέματα αργού πετρελαίου δεν αυξάνονται με τόσο γρήγορους ρυθμούς όσο ανέμεναν αρχικά οι επενδυτές.
Ειδικότερα, το  προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά 11,49% στα 25,12 δολ/βαρέλι και η τιμή  για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 καταγράφει άνοδο 15,67% στα 17,42 δολ/βαρέλι.
Αξιοσημείωτη ωστόσο είναι η είδηση για την China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), μια σημαντική εταιρεία πετρελαίου με περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο.
Όπως αναμεταδίδει το Oilprice, η εν λόγω εταιρεία μειώνει σε σημαντικό βαθμό την παραγωγή της και τις δαπάνες της, εν μέσω της τεράστιας ύφεσης της αγοράς.
Το σχιστόλιθο των ΗΠΑ και το πετρέλαιο του Καναδά αποτελούν τους κύριους στόχους των περικοπών της.
Η CNOOC ανακοίνωσε χθες (29/4) ότι παίρνει τα συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα  για την «αντιμετώπιση των προκλήσεων» της ταραχώδους αγοράς πετρελαίου.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιμετώπιζε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως επηρεάστηκε από την πανδημία COVID-19 και την απότομη πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου. Σε απάντηση σε ένα όλο και πιο περίπλοκο εξωτερικό περιβάλλον, η CNOOC Limited έλαβε προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και προσπάθησε να μετριάσει τον αντίκτυπο. Για το υπόλοιπο του έτους, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πιο αυστηρούς ελέγχους κόστους και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διαχείριση των ταμειακών ροών μας», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο CEO της Xu Keqiang.

Αναγκαίο επακόλουθο οι απολύσεις

Η κινεζική εταιρεία θα μειώσει ως επί το πλείστον τις δαπάνες στο αμερικανικό σχιστόλιθο και τα περιουσιακά στοιχεία του πετρελαίου στον Καναδά, όπου η παραγωγή πρόκειται να διατηρηθεί σε ελάχιστα επίπεδα, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της CNOOC, Xie Weizhi, σε τηλεδιάσκεψη, όπως ανέφερε η South China Morning Post. Δεν μπορεί να αποφευχθεί η απόλυση προσωπικού, είπε ο διευθυντής.

Η εκτίμηση για τον μέλλον των τιμών

Σύμφωνα με το Xie της CNOOC, το πετρέλαιο θα διαπραγματευτεί στην περιοχή των 30-40 δολαρίων για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Σε βασικά στατιστικά στοιχεία λειτουργίας για το πρώτο τρίμηνο του 2020, η CNOOC δήλωσε ότι η μέση τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά 19,3% το έτος σε 49,03 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι, σύμφωνα με την τάση των διεθνών τιμών πετρελαίου. Συνολικά, οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 5,5% ετησίως, καθώς οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου δεν μπορούσαν να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους όγκους παραγωγής. Τέλος, στοχεύει σε περικοπή της καθαρής παραγωγής για το 2020 σε 505-515 εκατ. βαρέλια έναντι 520-530 εκατ. βαρελιών που ήταν ο αρχικός στόχος. Οι επενδυτικές της δαπάνες αντίστοιχα μειώνονται από 12-13,4 δις. δολάρια σε 10,6-12 δις. δολάρια.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης