Πετρέλαιο

Ο πόλεμος του πετρελαίου κοστίζει 500 εκατ. δολάρια την ημέρα στις χώρες του ΟΠΕΚ

tags :
Ο πόλεμος του πετρελαίου κοστίζει 500 εκατ. δολάρια την ημέρα στις χώρες του ΟΠΕΚ
Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών πετρελαίου ασκεί έντονες πιέσει στις οικονομίες των χωρών του ΟΠΕΚ
Καθώς το πετρέλαιο έχασε πάνω από το ένα τρίτο της αξίας του μετά την διάλυση της συμμαχίας του OPEC + τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν απωλέσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα σε χαμένα έσοδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.
Ως επί το πλείστον, το πετρέλαιο αποτελεί κορυφαία πηγή εισοδήματος για τα μέλη του ΟΠΕΚ και μια τέτοια δραματική πτώση των τιμών θα ασκήσει πίεση στις οικονομίες τους, μερικές από τις οποίες, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, βρίσκονται ήδη στο χείλος του γκρεμού.

Τα συμβόλαια του Brent υποχώρησαν κατά 31% στα 31,02 δολάρια τη Δευτέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2016. Οι τιμές υποχώρησαν σχεδόν κατά 20 δολάρια το βαρέλι από τα ψηλά πριν από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του στις 6 Μαρτίου.
Αυτό σημαίνει ότι συνολικά και με βάση τη μέση παραγωγή του Φεβρουαρίου, τα μέλη του ΟΠΕΚ έχασαν έσοδα περισσότερα από 500 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.
Οι απώλειες είναι πολύ πιο έντονες σε σύγκριση με το υψηλό των 71,75 δολ. το βαρέλι που σημείωσε το Brent τον Ιανουάριο.
Ο ΟΠΕΚ πιέζει τους συμμάχους του, γνωστούς ως OPEC +, για την επέκταση των υφιστάμενων περικοπών με επιπλέον 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε πάνω από 3 εκατομμύρια bpd μέχρι το τέλος του έτους.
Η Ρωσία μετέβαλε την πρόταση, προκαλώντας την κατάρρευση της συμμαχίας και την έναρξη ενός πολέμου τιμών πέρα από το μερίδιο αγοράς.

Για ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και ένα από τα πλουσιότερα μέλη της ομάδας στη Σαουδική Αραβία, οι τιμές του πετρελαίου για τον προϋπολογισμό ήταν ήδη πολύ υψηλότερες από την τιμή του πετρελαίου πριν από την πιο πρόσφατη κατάρρευση.
"Η μείωση των τιμών του πετρελαίου κατά 10 δολ. το βαρέλι μειώνει τα φορολογικά έσοδα κατά 2-4% του ΑΕΠ, ανάλογα με τη χώρα, ενώ οι δημοσιονομικές ισοτιμίες είναι πολύ πάνω από τα σημερινά επίπεδα για όλους τους κυριαρχούντες στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου", δήλωσε ο Jan Friedrich, αναλυτής για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής στην Fitch Ratings
"Ωστόσο, τουλάχιστον τα κρατικά ταμεία, ιδίως το Κουβέιτ, το Κατάρ και το Αμπού Ντάμπι, διαθέτουν άφθονα αποθέματα, κυρίως υπό μορφή κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων", πρόσθεσε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης