Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Η ώρα της αλήθειας για την ΔΕΗ και μια πρόταση για την αναδιάρθρωση

Π.Μπουσμπουρέλης: Η ώρα της αλήθειας για την ΔΕΗ και μια πρόταση για την αναδιάρθρωση
To σχέδιο αναδιάρθρωσης χρειάζεται πρώτα από όλα κεφάλαια
Η ώρα της αλήθειας φτάνει για την ΔΕΗ καθώς η έλευση των Θεσμών ανοίγει και πάλι θέματα που έτσι και αλλιώς η ψύχραιμη ανάλυση είχε καταχωρίσει ως αποτυχίες του προγράμματος.
Μόνο που αυτά που τα τεχνικά κλιμάκια ζητούν δεν αποτελούν λύσεις αλλά επιτείνουν προβλήματα, όπως ακριβώς συνέβη με τις τράπεζες.
Η αύξηση των ΝΟΜΕ δηλαδή μετά την αποτυχία των εφαρμοσθέντων πλαισίων δεν θα αλλάξει κάτι, αφού η κατάληξή τους είναι το μερίδιο της ΔΕΗ να βρίσκεται στο 80% της αγοράς. Αντίθετα θα αυξήσει τα προβλήματα για την ίδια την ΔΕΗ αφού θα της δημιουργήσει επιπλέον ζημίες πέραν από τα 250 εκατ ευρώ που της έχει ήδη δημιουργήσει.
Παράλληλα και η υπόθεση πώλησης των υδροηλεκτρικών θα είναι τελικά ένα μπούμεραγκ αφού η ΔΕΗ τις χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στο target model που αργά ή γρήγορα θα εφαρμοστεί.
Άρα για την επόμενη μέρα μετά τον διαγωνισμό των λιγνιτικών, που αν ευοδωθεί θα σημάνει την στοχευμένη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και ενδεχομένως κάποια οικονομικά ανταλλάγματα,  μένει να δούμε τι θα γίνει με το business plan της Mckinsey και την εφαρμογή του.
Το πρώτο ζήτημα αφορά τα τιμολόγια, για τα οποία η κυβέρνηση κάνει κάθε προσπάθεια για να μην αυξηθούν. Πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτό και κυρίως τι θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση είναι το ερώτημα.
Το δεύτερο τι θα γίνει με τους εργαζομένους, αν θα μετατεθούν, θα μειωθούν και σε ποιο βαθμό.

Η ΔΕΗ όπως είναι σήμερα δεν μπορεί εύκολα να βρει στρατηγικό επενδυτή, ο πρώτος στόχος της είναι να βρει κεφάλαια.


Πάνω σε αυτό και αν θέλει κανείς να δει σε νέες βάσεις το μέλλον της επιχείρησης, για το οποίο ο μέσος πολίτης αλλά και η κάθε βιομηχανία αγωνιούν για την επιβίωσή της, η απάντηση είναι ότι νέα κεφάλαια πρέπει κατά πρώτον να μπουν στην επιχείρηση.
Στην κατεύθυνση αυτή η αύξηση του ποσοστού των ιδιωτών μπορεί να γίνει με αύξηση κεφαλαίου και παραίτηση του δημοσίου από τα δικαιώματά του εν ευθέτω χρόνω.
Αυτό θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία σε κονσόρτιουμ μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων να μπουν αν θέλουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Επιχείρησης, αφού το μέλλον τους και το μέλλον της ελληνικής παραγωγής εξαρτάται κυρίως από την ΔΕΗ.
Έτσι μια ομάδα επιτυχημένων επιχειρηματιών μπορεί σε συνεργασία με την δίοικηση της ΔΕΗ να χαράξει ένα μέλλον βιώσιμο υπέρ των μετόχων αλλά και των πελατών της επιχείρησης.
Μια ανοχύρωτη ΔΕΗ σε ξένα συμφέροντα μπορεί να εγκυμονήσει μεγάλες αναταράξεις.
Αύριο λήγει η προθεσμία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, είναι ένα πρώτο βήμα. Μήπως θα πρέπει να δούμε μια πιο συγκροτημένη συνέχεια σε αυτήν την κατεύθυνση;
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης