Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί το Green Deal στην ευρωπαϊκή βιομηχανία; (Euractiv)

Πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί το Green Deal στην ευρωπαϊκή βιομηχανία; (Euractiv)
Η Ευρώπη πρέπει να πολλαπλασιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να διπλασιάσει τις διασυνοριακές συνδέσεις δικτύου πριν από το 2030
Την Πέμπτη (25/4) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε για την πράξη Net-Zero Industry Act.

Αν και αρχικά προοριζόταν να ενισχύσει την παραγωγή καθαρών τεχνολογιών, σύμφωνα με το Euractiv οι νομοθέτες του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου το μετέτρεψαν ουσιαστικά σε ένα κενό γράμμα, το οποίο δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές προκλήσεις της βιομηχανίας.

Καθώς οι συντηρητικές δυνάμεις επέμεναν να χαρακτηρίζουν σχεδόν κάθε έργο ως στρατηγικής σημασίας, η Net-Zero industry Act (στο εξής, Πράξη) αποτυγχάνει να προωθήσει τις στρατηγικές επιλογές που απαιτούνται για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας με δίκαιο, αποτελεσματικό και επείγοντα τρόπο.

Αυτή η έλλειψη θάρρους για τη λήψη δύσκολων επιλογών επιδεινώνεται από την έλλειψη χρηματοδοτικής δύναμης στην Πράξη για την υποστήριξη των επειγουσών και κολοσσιαίων επενδυτικών αναγκών στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη πρέπει να πολλαπλασιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να διπλασιάσει τις διασυνοριακές συνδέσεις δικτύου πριν από το 2030.

Επιτακτικές οι ανάγκες για επενδύσεις

Οι επενδύσεις στους τομείς άνθρακα, τσιμέντου, ο χάλυβα και χημικών προϊόντων, πρέπει να εξαπλασιαστούν σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Εν τω μεταξύ, οι βιομηχανίες μεταποίησης όπως η ηλιακή, η αιολική ενέργεια, οι αντλίες θερμότητας και οι ηλεκτρολύτες θα πρέπει να επεκταθούν μαζικά για να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα και να δημιουργηθούν επαρκείς νέες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας.

Η Ευρώπη μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στην πρώτη κατηγορία μόνο αν ενισχύσει τον βιομηχανικό της τομέα.

«Για να συμβεί αυτό, δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στον νόμο Net-Zero Industry Act. Θα πρέπει να αλλάξουμε ριζικά την προσέγγισή μας στην ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική», δήλωσε στέλεχος της ομάδας των Πράσινων.

Τι χρειαζόμαστε

Αυτό που επισημαίνουν αναλυτές, είναι ότι πρώτον, η Ευρώπη πρέπει να αποβάλει την πεποίθηση ότι μόνο οι πολιτικές της αγοράς μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Το κοκτέιλ του ελεύθερου και ανεμπόδιστου εμπορίου, της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της απελευθέρωσης της αγοράς δεν έχει σαφώς ενισχύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή, ούτε έχει επιφέρει τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό και τη μετάβαση σε ένα κυκλικό και κλιματικά ουδέτερο μοντέλο.

Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, το κόστος του άνθρακα στην αγορά είναι πολύ απρόβλεπτο για να κατευθύνει τολμηρές επενδυτικές αποφάσεις, και εξακολουθεί να ωχριά σε σύγκριση με το υψηλότερο κόστος των πράσινων εναλλακτικών λύσεων.

Γι' αυτό το μπλοκ χρειάζεται ένα σύνολο συμπληρωματικών ρυθμιστικών πολιτικών που θα τονώσουν τη ζήτηση για πράσινα προϊόντα και υλικά.

Αυτές περιλαμβάνουν τον καθορισμό πράσινων και κυκλικών προτύπων προϊόντων και ελάχιστων απαιτήσεων για βασικά προϊόντα όπως ο χάλυβας ή το τσιμέντο, καθώς και την έξυπνη χρήση υποχρεωτικών πράσινων και κυκλικών δημόσιων συμβάσεων.

Δεύτερον, η Ευρώπη πρέπει να ρίξει μια ματιά στον καταμερισμό της εξουσίας στη βιομηχανική πολιτική.

Επί του παρόντος, η βιομηχανική πολιτική και η ενεργειακή πολιτική αποτελούν εθνικές αρμοδιότητες, με τα κράτη μέλη συχνά να ανταγωνίζονται το ένα το άλλο, αντί να συνεργάζονται για έναν κοινό ευρωπαϊκό στόχο.

Οι αναλυτές καταλήγουν στο ότι μόνο μια πραγματική ευρωπαϊκή προσέγγιση μπορεί να καλύψει το επενδυτικό χάσμα με την Κίνα και τις ΗΠΑ, δημιουργώντας μια ισχυρή ευρωπαϊκή επενδυτική ικανότητα, εξουσιοδοτημένη να δανείζεται από κοινού σε επίπεδο ΕΕ, η οποία θα κινητοποιήσει τα ιδιωτικά χρήματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης