Απόψεις

Bloomberg: Πούτιν και Τραμπ "επανεξετάζουν" την αμυντική ισχύ της Ευρώπης

Bloomberg: Πούτιν και Τραμπ

Το παράδειγμα της Ελλάδας στην καινοτομία και η απαίτηση επιτάχυνσης του εκσυγχρονισμού της «γηραιάς» ηπείρου σε στρατιωτικό εξοπλισμό - Lionel Laurent

Το 2024 είναι έτος εκλογών για τις μεγάλες χώρες του κόσμου και το Πρακτορείο Ειδήσεων Bloomberg μέσω άρθρου του Lionel Laurent, αναλύει τα πιθανά σχέδια Πούτιν και Τραμπ για την άμυνα της Ευρώπης, ενώ κάνει ειδική μνεία στην Ελλάδα την οποία θεωρεί «σύμβολο της καινοτομίας», σε αντίθεση με το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει μείνει πίσω σε θέματα πολεμικής τεχνολογίας και είναι επιτακτική η ανάγκη απεξάρτησής της από μη Ευρωπαίους προμηθευτές.


Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ετοιμάζεται για την 5η θητεία του στην προεδρία της Ρωσίας και τον Ντόναλντ Τραμπ να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για να ξαναγίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ,
η Ευρώπη χρειάζεται μια αλλαγή νοοτροπίας σε έναν επικίνδυνο κόσμο μετά από 25 χρόνια ανεπαρκούς επένδυσης στην άμυνα.

Οι στρατιωτικές δαπάνες πρόκειται να αυξηθούν κατά 33 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, καθώς η κυρίως περιοχή ήπιας δύναμης αναπληρώνει τον χαμένο χρόνο.

 

Ελλάδα: Σύμβολο της καινοτομίας

Η Ελλάδα αν και τουριστικός προορισμός, δεν είναι άσχετη με γεωπολιτικές εντάσεις ή περικοπές προϋπολογισμού, γι’ αυτό αύξησε τις αμυντικές δαπάνες σχεδόν στο 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2022 .

Ωστόσο, η χώρα μας είναι επίσης σύμβολο της καινοτομίας (άλλη τρομακτική πρόκληση για την ευρωπαϊκή άμυνα).

Η ελληνική startup Lambda Automata (ιδρύθηκε από τον πρώην ρομποτικό της Apple Inc., Δημήτρη Κώττα), συγκέντρωσε 6 εκατομμύρια ευρώ (6,5 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι ως μέρος ενός εκκολαπτόμενου κύματος νεοφερμένων Ευρωπαίων στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας που ελπίζουν να μιμηθούν την επιτυχία του SpaceX ή της Palantir Technologies του Elon Musk.

 

Οι απαιτήσεις για την Ευρώπη

Oι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή ασφάλεια απαιτούν στενότερη συνεργασία μεταξύ των παραδοσιακών προμηθευτών και των πιο ευκίνητων, μικρότερων παραφυάδων τους όπως η συνεργασία της Saab AB με την εξειδικευμένη στο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης Helsing GmbH.

Η Ευρώπη πρέπει οπωσδήποτε να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος στην άμυνα, από την έλλειψη επενδύσεων έως το έλλειμμα ολοκλήρωσης σε ολόκληρη τη βιομηχανία της ΕΕ.

Αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει το μέλλον ούτε τα τεχνολογικά πειράματα τύπου Silicon Valley που μπορεί να φαίνονται αταίριαστα με την τρέχουσα εστίαση στις ανάγκες παραγωγής του πολέμου υψηλής έντασης.

Παρόλα αυτά η φύση του πολέμου αλλάζει και κινδυνεύει να αφήσει πίσω την Ευρώπη.

 

Η Ευρώπη έμεινε πίσω… στα drone

Σμήνη επιθέσεων με drone στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ένα μάθημα ασύμμετρου πολέμου, αντιπαραθέτοντας drones αξίας 2.000 δολαρίων με πυραύλους εκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά την τεχνογνωσία της στο δεύτερο, η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης απέτυχε να πρωτοστατήσει στην πρώτη, με τα έργα drone να έρχονται με καθυστέρηση και πέρα από τον προϋπολογισμό, αν όχι καθόλου.

Μια έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας επεσήμανε βαθύτερα ζητήματα από τις περικοπές δαπανών ή την αλλαγή των στρατιωτικών απαιτήσεων, την επισήμανση της εσωτερικής αντίστασης, τον ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων αμυντικών προμηθευτών και την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού.

Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερη εξάρτηση από μη Ευρωπαίους προμηθευτές.


Υστερεί η Ευρώπη στην τεχνητή νοημοσύνη

Επίσης η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ταχύτητα αυτού που ο Christian Brose (επικεφαλής στρατηγικής της Anduril Industries Inc.), αποκαλεί «αλυσίδα δολοφονίας» δηλ. την κατανόηση μιας κατάστασης, τη λήψη απόφασης και την εκτέλεσή της.

Ωστόσο, ακόμη και όταν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρουν τις αγορές τους στρατιωτικού εξοπλισμού, ξόδεψαν λιγότερα στην αμυντική έρευνα και τεχνολογία το 2022 από ό,τι το 2021.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει έναν ανώτερο αξιωματούχο υπεύθυνο για τον αλγοριθμικό πόλεμο και ζήτησε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη στην υποβολή του προϋπολογισμού του 2024.

«Η Ευρώπη είναι πολύ πίσω από τις ΗΠΑ σε αυτούς τους τομείς και αντιμετωπίζει μια «τεράστια πρόκληση» εάν η κυριαρχία της Big Tech και το περιβάλλον του οικοσυστήματος startup καταλήξουν να θέτουν τα πρότυπα που πρέπει να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι», υποστήριξε ο Alessandro Marrone του think tank IAI.

Η προώθηση περισσότερων εγχώριων καινοτομιών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησής τους από τον μεγαλύτερο στρατιωτικό προμηθευτή στον κόσμο (ΗΠΑ), μια πιο επείγουσα ανάγκη ενόψει μιας πιθανής προεδρίας Τραμπ.

 

Σχέδια ΕΕ για την αμυντική καινοτομία

Η ΕΕ έχει δημιουργήσει έναν κόμβο για την αμυντική καινοτομία, ενώ η Γαλλία έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 σε ένα στρατιωτικό σχέδιο τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλά τα δοχεία… αυτών των χρημάτων είναι μικρά, ενώ τα εμπόδια στον ανταγωνισμό για μεγάλα αμυντικά συμβόλαια είναι υψηλά.

Οι προμήθειες είναι ένας κόσμο κανόνων και απαιτήσεων που μοιάζουν με λαβύρινθο και ευνοούν τους μεγάλους προμηθευτές και τους εμπειρογνώμονες του κλάδου. Οι κύκλοι ανάπτυξης είναι μακροχρόνιοι και απέχουν από κινδύνους.

Η Air Street Capital (επενδυτής στο Lambda Automata) λέει ότι η αξία των συμβάσεων του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου που ανατέθηκαν σε μικρές έως μεσαίες εταιρείες την περίοδο 2021-2022 ήταν το 1/25 της αξίας που ανατέθηκε σε μεγαλύτερους ανταγωνιστές.

Η ηπειρωτική Ευρώπη είναι κατακερματισμένη σε δεκάδες στρατιωτικο-βιομηχανικά συγκροτήματα, επιδοτώντας την τοπική βιομηχανία και την απασχόληση με τρόπους που δεν δίνουν πάντα προτεραιότητα στην αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Οι αμυντικές μετοχές που είναι εισηγμένες στο Παρίσι έχουν εκτοξευθεί καθώς αυξάνονται οι δαπάνες δίνοντας την εντύπωση ότι είναι η εποχή έκρηξης για προμηθευτές.


Σημείωση:
Τα στοιχεία του 2022 δεν θα αντικατοπτρίζουν την πλήρη ανταπόκριση των κρατών μελών στον πόλεμο στην Ουκρανία, με το μεγαλύτερο μέρος των πρωτοφανών αυξήσεων να αντικατοπτρίζεται από το 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης