Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Οι εξελίξεις δεν μπορούν να περιμένουν στην ΔΕΗ

Π.Μπουσμπουρέλης: Οι εξελίξεις δεν μπορούν να περιμένουν στην ΔΕΗ
Η ώρα της αλήθειας δεν είναι μακριά
Η χρονιά που ξεκινά το 2019 θα πρέπει να είναι ένα έτος ξεκαθαρισμάτων για την ΔΕΗ, καθώς είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί στο προσκήνιο της προεκλογικής σύγκρουσης.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η εταιρία βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων κατά την εορταστική περίοδο με το ζήτημα της Χαλυβουργικής που ακολουθεί ήδη την δικαστική οδό.
Η ΔΕΗ επιτέλους δείχνει να κινείται κατά των κακοπληρωτών με αποφασιστικότητα και αυτό θα είναι όπλο στην φαρέτρα της τωρινής δίοικησης, η οποία καλά θα κάνει να ζητήσει τα ρέστα από εκείνους που είναι συστηματικοί κακοπληρωτές.
Η υπόθεση της Χαλυβουργικής που θα κριθεί στα δικαστήρια έχει δύο ουρές: Η μια είναι στο τι ακριβώς έκανε η χαλυβουργία με το ρεύμα μετά το 2015, για το οποίο πρέπει να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.
Δεύτερον στο τι γίνεται στην εσωτερική σύγκρουση της οικογένειας Αγγελόπουλου, καθώς από εκεί θα ξετυλιχθεί το κουβάρι του νήματος.
Η ΔΕΗ πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες γιατί δεν έχει καιρό για χάσιμο. Οι εξελίξεις με τις λιγνιτικές όπως όλα δείχνουν θα αποδείξουν ότι οι προσδοκίες για τα αρχικά τιμήματα θα υπολείπονται σημαντικά μετά την άνοδο της τιμής του CO2.
Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να θέσει και να οριστικοποιήσει το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και να ξεκαθαρίσει τι υιοθετεί από τις προτάσεις της Mckinsey.
Για όσους γνωρίζουν, είναι προφανές ότι η εξυγίανση της ΔΕΗ είναι ένα από τα δύσκολα εγχειρήματα, κυρίως γιατί έχει να κάνει με το πολιτικό κόστος της αύξησης των τιμολογίων που προτείνει άλλωστε και η Mckinsey. Το ποιος θα εφαρμόσει αυτό το μέτρο, που αποτελεί μια εξαιρετικά πιεστική πολιτική απόφαση είναι η μεγάλη πρόκληση, όμως είναι βέβαιο ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση θα το αποφύγει με κάθε τίμημα.
Παράλληλα το target model ενδέχεται να αποδειχθεί και αυτό μια κρίσιμη διαδικασία για την ίδια την ΔΕΗ, που στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να βρει τις ισορροπίες της με την υγιή βιομηχανία.
Από την άλλη πλευρά η πώληση ενός νέου μίγματος μονάδων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς ακόμα και η λύση του στρατηγικού επενδυτή που προτείνει και θα εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία εφόσον κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να δημιουργήσει ουσιαστικά κίνητρα με κινήσεις εξυγίανσης να έχουν προηγηθεί.
Η επαναφορά της λύσης της μικρής ΔΕΗ δεν συζητιέται προς το παρόν από την αντιπολίτευση.
Όμως η αντιπολίτευση θα πρέπει να καταθέσει τις απόψεις της σχετικά και με τα τρέχοντα πλάνα της ΔΕΗ για τον μετασχηματισμό της σε μια σύγχρονη εταιρία Ανανεώσιμων Πηγών με επενδυτικά πλάνα 700 εκατ ευρώ.
Και παράλληλα να δώσουν εξηγήσεις στελέχη της που βρέθηκαν στα πράγματα στην προ του 2015 περίοδο, γιατί δεν επιτάχυναν διαδικασίες για να μπει η ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες και χάραξαν επενδύσεις σε τομείς που σήμερα αξιολογούνται ως ξεπερασμένοι.
Τούτων δοθέντων η ΔΕΗ μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου αλλά όποιος παίξει πολιτικό παιχνίδι χωρίς να ζυγίσει τις ρεαλιστικές παραμέτρους θα κάψει τα δάχτυλά του.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης