Ενέργεια

Μέχρι το 2028 θα διαρκέσει η υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (Montel)

Μέχρι το 2028 θα διαρκέσει η υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (Montel)
Η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 20% από το 2021 
Η υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου θα διαρκέσει κατά πάσα πιθανότητα έως το 2028 λόγω της δημιουργίας νέας δυναμικότητας και της χαμηλής ζήτησης στην Ευρώπη και τη βόρεια Ασία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA).

«Η υποτονική αύξηση της ζήτησης για υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με την αύξηση ρεκόρ της παγκόσμιας εξαγωγικής ικανότητας μέχρι το 2028, θα ωθήσει πιθανώς τις αγορές σε μια παρατεταμένη περίοδο υπερπροσφοράς», ανέφερε σε έκθεσή της την Πέμπτη (25/4) η ΙΕΕFA.

«Αυτές οι δύο τάσεις εξελίσσονται ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Montel, η ζήτηση του καυσίμου θα μειωθεί μέχρι το 2030 στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ευρώπη, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές παγκόσμιες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αν και θα αυξηθεί στην Κίνα, τη νότια Ασία και τη νοτιοανατολική Ασία.

«Ωστόσο», λέει η ΙΕΕFA, «η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το 2028 θα διαψεύσει πιθανότατα τις αισιόδοξες προσδοκίες της βιομηχανίας».

«Ενώ η υπερπροσφορά στις αγορές και οι χαμηλότερες τιμές αυτή τη δεκαετία θα προκαλέσουν πιθανώς κάποια απορρόφηση από διάφορες περιοχές, τα διαρθρωτικά εμπόδια για το LNG είναι πιθανό να υπονομεύσουν τις προσδοκίες για ταχεία και σταθερή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα», ανέφερε.

Τα εμπόδια περιελάμβαναν μακροπρόθεσμα σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα στην Ευρώπη και τη βορειοανατολική Ασία, καθώς και προκλήσεις σε θέματα υποδομών και χρηματοδότησης στην αναδυόμενη Ασία.

Εν τω μεταξύ, 193 εκατ. τόνοι (262bcm) δυναμικότητας υγροποίησης θα προστεθούν παγκοσμίως μέχρι το 2028, ένα άλμα 40% σε 666,5 εκατ. τόνους/έτος.

Ευρωπαϊκή παρακμή

Η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 20% από το 2021 εν μέσω της αλλαγής καυσίμου και της αυξημένης παραγωγής πυρηνικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και των μέτρων ενεργειακής απόδοσης, αναφέρει η έκθεση.

Ως εκ τούτου, η IEEFA επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου θα κορυφωθεί έως το 2025 και θα μειωθεί έως το 2030, ενώ η συνολική περιφερειακή ζήτηση φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά 11% κατά την περίοδο αυτή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ρυθμιστικός οργανισμός ενέργειας της ΕΕ, Acer, δήλωσε ότι το μπλοκ των 27 θα μπορούσε να έχει πλεόνασμα 30-40 δισ. κυβικών μέτρων μακροπρόθεσμων συμβατικών εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από το 2027, υπό την προϋπόθεση ότι επιτύχει τους στόχους του για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης