Πετρέλαιο

Επιστροφή στα κέρδη για το πετρέλαιο - Ράλι βλέπουν οι αναλυτές μετά την εκεχειρία ΗΠΑ- Κίνας

Επιστροφή στα κέρδη για το πετρέλαιο - Ράλι βλέπουν οι αναλυτές μετά την εκεχειρία ΗΠΑ- Κίνας

Στήριξη από την απόφαση της Αλμπέρτα να μειώσει την παραγωγή και την πρόθεση ΟΠΕΚ για μείωση της προσφοράς

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 4% τη Δευτέρα 3/12/2018 καθώς Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν μια εκεχειρία 90 ημερών στη εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, η περιφέρεια Αλμπέρτα του Καναδά προχωρεί σε μείωση της παραγωγής και ο ΟΠΕΚ φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε μείωση της προσφοράς.
Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε τελευταία 1,31 δολάρια, ή 2,6%, υψηλότερα στα 52,24 δολάρια. Το Brent αυξήθηκε κατά 1,36 δολ., ή 2,3% στα $ 60,82 λίγο πριν τις 12 μ.μ. ET.
Και τα δύο σημεία αναφοράς σημείωσαν άνοδο κατά περισσότερο από 5% νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Περί τις 22:05 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 53,07 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 4,2% και το brent ενισχυόταν κατά 4,14% στα 61,97 δολάρια το βαρέλι
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των G20 το Σαββατοκύριακο στην Αργεντινή να μην επιβάλλουν πρόσθετους δασμούς για τουλάχιστον 90 ημέρες ενώ διεξάγουν συνομιλίες για την επίλυση των υφιστάμενων διαφορών.
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε μεγάλο βαθμό για το παγκόσμιο εμπόριο, προκαλώντας ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση.
Το αργό πετρέλαιο δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο προϊόντων που αντιμετωπίζουν δασμούς εισαγωγής, αλλά οι traders ανέφεραν ότι το θετικό κλίμα της ανακωχής οδήγησε επίσης σε αγορές.
Το πετρέλαιο έλαβε επίσης στήριξη από την ανακοίνωση της καναδικής περιοχής της Αλμπέρτα ότι θα αναγκάσει τους παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 8,7% ή 325.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συμφόρηση των αγωγών που οδήγησε στην αποθήκευση αργού πετρελαίου.
"Από την Αργεντινή μέχρι την Αλμπέρτα, οι ειδήσεις της αγοράς πετρελαίου είναι σχετικά με τις περικοπές της προσφοράς", δήλωσε ο Norbert Rücker, επικεφαλής στην ελβετική τράπεζα Julius Baer. "Μια διάθεση για την ευφυή αγορά που πιθανότατα θα επεκτείνει το σημερινό ράλι τιμών πολύ σύντομα".
Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει στις 6 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει την πολιτική εξόδου. Ο οργανισμός μαζί με την Ρωσία, αναμένεται να ανακοινώσουν περικοπές που αποσκοπούν στην επανεξέταση του πλεονάσματος παραγωγής, το οποίο έχει μειώσει τις τιμές αργού κατά περίπου ένα τρίτο από τον Οκτώβριο.
"Οι αγορές αναμένουν ουσιαστική περικοπή παραγωγής αφού ο ρώσος πρόεδρος Poutin δήλωσε ότι η συνεργασία της χώρας με τη Σαουδική Αραβία για την προμήθεια πετρελαίου θα συνεχιστεί", δήλωσε ο Hussein Sayed, επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς στο χρηματιστήριο FXTM.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης