Οι στρατηγικές επενδύσεις

Motor Oil: Επενδυτικά σχέδια 4 δισ. ευρώ στην ενεργειακή μετάβαση - Οι βασικοί πυλώνες

Motor Oil: Επενδυτικά σχέδια 4 δισ. ευρώ στην ενεργειακή μετάβαση - Οι βασικοί πυλώνες
Το υδρογόνο θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις προσπάθειες για επίτευξη ευρωπαϊκής κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050

Το ενεργειακό περιβάλλον μετασχηματίζεται και εξελίσσεται διαρκώς και ραγδαία, σε παγκόσμια κλίμακα. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιχειρήσεις οφείλουν να θωρακίζονται, να προσαρμόζονται και να προετοιμάζονται ποικιλοτρόπως. Κύριες συνιστώσες για ένα βιώσιμο ενεργειακά μέλλον για τον πλανήτη, αποτελούν η ανανεώσιμη παραγωγή της ενέργειας, η ασφάλεια προμήθειας και η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν με δίκαιο κόστος.

Η Motor Oil, από την ίδρυσή της πριν από 52 χρόνια, είναι ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Οι άνθρωποί της αφουγκράζονται τις ανάγκες του κλάδου και αναδιαμορφώνουν το επιχειρηματικό πλάνο του Ομίλου, με σκοπό να μπουν τα θεμέλια για νέες, βιώσιμες μορφές ενέργειας και προϊόντα που ανταποκρίνονται στα εκάστοτε νέα δεδομένα.

Έτσι λοιπόν, με ορίζοντα το 2030, ο Όμιλος υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ύψους 4 δις. ευρώ. Βασικοί πυλώνες των εν λόγω επενδύσεων είναι η κινητικότητα, οι ΑΠΕ, τα εναλλακτικά καύσιμα και η κυκλική οικονομία. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα εναλλακτικά καύσιμα, το υδρογόνο αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, τόσο στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης των διαδικασιών του Διυλιστηρίου των Αγίων Θεοδώρων, μέσω και της συστηματικής αξιοποίησης ενωσιακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όσο και με την επιχειρηματική σύμπραξη με τη ΔΕΗ και την ίδρυση της εταιρείας Hellenic Hydrogen με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου. Ένα καύσιμο που πρόκειται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις προσπάθειες για επίτευξη ευρωπαϊκής κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.


Το ολιστικό σχέδιο του Blue Med

Ο Όμιλος έχει εκπονήσει έναν ολιστικό σχεδιασμό, υπό το πρόγραμμα Blue Med, για την ανάπτυξη αλυσίδας αξίας υδρογόνου στην Ελλάδα, με επίκεντρο το Διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων στην Κόρινθο. Στην ουσία, μέσα από το πρόγραμμα, δημιουργείται ένας κόμβος παραγωγής, μεταφοράς και διάθεσης ανανεώσιμου και χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος υδρογόνου για χρήση στη βιομηχανία και τις μεταφορές. Η υλοποίηση του Blue Med περνάει μέσα από μια σειρά καινοτόμων και εμβληματικών έργων, όπως το IRIS, το EPHYRA, το TRIERES και τα REA/REAH2, τα οποία υλοποιούνται με συγχρηματοδότηση από το European Innovation Fund, το Clean Hydrogen Partnership/Horizon Europe και το Connecting Europe Facility-Transport.

Το έργο IRIS είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία της Motor Oil για την απανθρακοποίηση του Διυλιστηρίου με την ταυτόχρονη παραγωγή χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος υδρογόνου. Στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει προηγμένο Σύστημα Δέσμευσης, Χρήσης και προσωρινής Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα (CCUS). Το έργο αποτελεί μία από τις πρώτες εφαρμογές της τεχνολογίας στον τομέα της διύλισης σε αυτήν την κλίμακα. Επιπλέον, θα αναπτυχθεί μονάδα παραγωγής συνθετικής μεθανόλης για την επαναχρησιμοποίηση μέρους του δεσμευόμενου διοξειδίου του άνθρακα, με χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου από το έργο EPHYRA, η οποία θα κατευθυνθεί στην αγορά των ναυτιλιακών καυσίμων.

Το EPHYRA αποτελεί ένα ιδιαίτερα καινοτόμο και πρωτοποριακό έργο, καθώς για πρώτη φορά θα ενσωματωθεί εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές σε βιομηχανική κλίμακα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το έργο ανανεώσιμου υδρογόνου χρησιμοποιεί μια μεγάλης κλίμακας τεχνολογία ηλεκτρόλυσης, δυναμικότητας 30 MW, η οποία θα ενσωματωθεί στις βιομηχανικές λειτουργίες του διυλιστηρίου της Motor Oil.

Η παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου θα αναπτυχθεί συμβιωτικά με τη λειτουργία του Διυλιστηρίου, καθώς το σύστημα ηλεκτρόλυσης θα συνδυαστεί με την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καινοτόμο τεχνολογία ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας, περιβαλλοντική βελτιστοποίηση της χρήσης νερού,αξιοποίηση του παραγόμενου οξυγόνου στις τρέχουσες λειτουργίες του διυλιστηρίου, δημιουργία ψηφιακού διδύμου και τέλος, ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης ενέργειας.

Ένα ακόμα έργο που στοχεύει να προωθήσει τη χρήση του υδρογόνου στη βιομηχανία και τις μεταφορές είναι το TRIERES μέσω της ανάπτυξης μικρής κλίμακας Κοιλάδας Υδρογόνου, με γεωγραφική αναφορά το Διυλιστήριο της Motor Oil. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα υδρογόνου που θα διασυνδέει τη μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου που αναπτύσσει η εταιρεία στο πλαίσιο του έργου EPHYRA, με δυνητικούς off-takers, επιχειρήσεις, τεχνολογικούς παρόχους, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα και ΟΤΑ.

Μέσα από αυτό, δημιουργείται μια μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθούν πιλοτικά έργα χρήσης υδρογόνου σε αστικά λεωφορεία, επιβατικά οχήματα, στη ναυτιλία και σε μονάδες ηλεκτροδότησης, όπως και να εκπονηθούν μελέτες χρήσης υδρογόνου για υφιστάμενες ή μελλοντικές εφαρμογές. Στον προγραμματισμό του έργου εντάσσονται και οι συνέργειες με υφιστάμενες και μελλοντικές κοιλάδες υδρογόνου στην ΕΕ και την Αίγυπτο.

Στο επίκεντρο οι υποδομές υδρογόνου

Τέλος, στα έργα παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής πράσινου υδρογόνου συγκαταλέγονται και τα έργα REA και REAH2, τα οποία σηματοδοτούν την κατασκευή και λειτουργία των πρώτων δυο Σταθμών Ανεφοδιασμού Υδρογόνου στην Ελλάδα, στους Αγίους Θεοδώρους και την Ακράτα, ενώ εξετάζεται η περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών και σε άλλες περιοχές.

Οι παραπάνω επενδυτικές πρωτοβουλίες συνιστούν έμπρακτη δέσμευση του Ομίλου Motor Oil για την ασφάλεια της προμήθειας ανανεώσιμης ενέργειας με χαμηλό κόστος, αλλά και την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων του.

Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων που έχει θέσει ο Όμιλος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τους εθνικούς ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους. Ο Όμιλος Μότορ Όιλ μετασχηματίζεται, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, και αναδεικνύεται σε ηγέτη και στον τομέα της διαφοροποιημένης ενέργειας, με κατευθυντήριους άξονες τη βιωσιμότητα και την αειφορία. Με Σταθερότητα, Συνέπεια και Συνέχεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης