Ενέργεια

Montel: Οι μέτοχοι καταγγέλλουν την έλλειψη «πράσινων στόχων» της TotalEnergies

Montel: Οι μέτοχοι καταγγέλλουν την έλλειψη «πράσινων στόχων» της TotalEnergies
Αρκετές περιβαλλοντικές ομάδες έχουν καταγγείλει την γαλλική εταιρεία για greenwashing
Το διοικητικό συμβούλιο του γαλλικού ενεργειακού ομίλου TotalEnergies απέκλεισε την Παρασκευή (26/4) τη διάσπαση των ρόλων του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, κάτι που, όπως υποστήριξε ομάδα μετόχων, θα επιτάχυνε τη μετάβαση του κολοσσού στην πράσινη ανάπτυξη.
 
 Σύμφωνα με το Montel, το ελβετικό συνταξιοδοτικό ταμείο Ethos Foundation και το γαλλικό Φόρουμ Βιώσιμων Επενδύσεων (FIR), δήλωσαν πως πολλοί επενδυτές είναι της γνώμης ότι η στρατηγική μετάβασης της TotalEnergies δεν είναι αρκετά φιλόδοξη.
 
Πιο διεξοδικά, ο προτεινόμενος διαχωρισμός των ρόλων θα μπορούσε να βελτιώσει τον διάλογο με το διοικητικό συμβούλιο σε θέματα κλίματος και μετάβασης και να εξασφαλίσει καλύτερη ισορροπία δυνάμεων, ανέφερεαν οι δυο φορείς.
 
Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην προχωρήσει τον διαχωρισμό των ρόλων και να μην το θέσει στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης γενικής συνέλευσης στις 24 Μαΐου.
 
Ο Pouyanne θα προταθεί και πάλι 
 
Στη συνέλευση αυτή το διοικητικό συμβούλιο θα ζητήσει από τους μετόχους να διορίσουν εκ νέου τον Patrick Pouyanne ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της TotalEnergies για άλλα τρία χρόνια.
 
Η στρατηγική του Pouyanne από τότε που ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2014 ήταν να αυξήσει τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ώστε να χρηματοδοτήσει τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της εταιρείας.
 
Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές ομάδες έχουν καταγγείλει αυτό το σχέδιο ως τεχνική greenwashing
 
Να τονιστεί εδώ πως ο ενεργειακός βραχίονας της εταιρείας αντιπροσώπευε λιγότερο από το 8% των προσαρμοσμένων καθαρών λειτουργικών εσόδων όλων των τμημάτων του ομίλου πέρυσι.
 
Νωρίτερα, η TotalEnergies ανακοίνωσε πτώση 22% σε ετήσια βάση στα συνολικά προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 4,75 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, εν μέσω σταθερών τιμών πετρελαίου και περιθωρίων διύλισης, αλλά μειωμένων τιμών φυσικού αερίου.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης