Ενέργεια

ΕΕ: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για απαγόρευση του ρωσικού LNG (Montel)

ΕΕ: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για απαγόρευση του ρωσικού LNG (Montel)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε πάντως να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις προτεινόμενες κυρώσεις, οι οποίες θα συζητηθούν από διπλωμάτες της ΕΕ σήμερα (8/5)
Η απαγόρευση της χρήσης από τη Ρωσία λιμένων της ΕΕ για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου σε νέα πλοία που κατευθύνονται σε αγορές εκτός Ευρώπης θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της επόμενης δέσμης κυρώσεων του μπλοκ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Montel.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι το σχέδιο της ΕΕ για το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει την απαγόρευση της μεταφόρτωσης ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο πλαίσιο των προσπαθειών των 27 να περιορίσουν τα έσοδα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο διακηρυγμένος στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να σπάσουν τις συμβάσεις μεταφόρτωσης με τη Ρωσία, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις στα ευρωπαϊκά επιτελεία συνεχίζονται.

Η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Tinne van der Straeten ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να μπει «σταδιακά τέλος» στις ρωσικές μεταφορτώσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, με την εκπρόσωπο του υπουργείου της να λέει ότι αυτό μέσω κυρώσεων θα ήταν ο «πιο αποτελεσματικός και λιγότερο επικίνδυνος τρόπος».

Ο βελγικός διαχειριστής δικτύου Fluxys έχει 20ετή σύμβαση που συνήφθη το 2019 με τη ρωσική εγκατάσταση Yamal LNG για τη μεταφόρτωση 8 εκατ. τόνων ετησίως μέσω του τερματικού σταθμού Zeebrugge.

Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία TotalEnergies και ο βρετανικός κολοσσός Shell έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις για 1 εκατ. τόνους/έτος και 0,9 εκατ. τόνους/έτος, αντίστοιχα, για μεταφόρτωση ρωσικού LNG από το Yamal μέσω του Montoir-de-Bretagne που λήγει το 2041.

Εκτενείς συζητήσεις πριν το χτύπημα

Ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας German Ghalushchenko δήλωσε τη Δευτέρα (6/5) στο Κίεβο στην Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson ότι «οι κυρώσεις θα πρέπει να στερήσουν από τη Ρωσία την ευκαιρία να είναι κάθε είδους παίκτης στις παγκόσμιες αγορές».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε πάντως να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις προτεινόμενες κυρώσεις, οι οποίες θα συζητηθούν από διπλωμάτες της ΕΕ σήμερα (8/5).

Και οι 27 χώρες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν στις κυρώσεις προτού αυτές εφαρμοστούν και ο χρόνος που απαιτείται για την εξεύρεση αυτής της συμφωνίας εξαρτάται από το πόσο αμφιλεγόμενες είναι οι προτάσεις, δήλωσε πηγή από την ΕΕ στο Montel.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνομιλεί με τις εθνικές κυβερνήσεις προτού προτείνει το τελικό κείμενο των κυρώσεων για να εξακριβώσει την υποστήριξή τους, αλλά συχνά εξακολουθούν να τροποποιούνται κατά τη διάρκεια των επίσημων συζητήσεων για να βρεθεί μια χρυσή τομή που όλοι μπορούν να υποστηρίξουν, δήλωσε η πηγή, χωρίς να αναμένει ότι αυτό θα επιτευχθεί αυτή την εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης