Ευρώπη

Στην Κύπρο ο Έιντε με το προσχέδιο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις ενόψει Γενεύης

Στην Κύπρο ο Έιντε με το προσχέδιο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις ενόψει Γενεύης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 9:00 το πρωί της Δευτέρας για να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για το περιεχόμενο του εγγράφου.
Στη Λευκωσία αναμένεται σήμερα (15/6) ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για επαφές με τις δύο πλευρές, καθώς εντείνονται οι διεργασίες ενόψει της νέας Διάσκεψης στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου.
Στις 16.00 έχει προγραμματιστεί η συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Αύριο στις 10:15 το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα θέσει ενώπιον των ηγετών των δύο κοινοτήτων το προσχέδιο του κοινού εγγράφου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση στην οποία θα στηριχθούν τα πέντε εμπλεκόμενα μέρη κατά τη Διάσκεψη της Γενεύης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 9:00 το πρωί της Δευτέρας για να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για το περιεχόμενο του εγγράφου που ετοίμασε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να ξεκαθαρίσει κι αν η πολιτική ηγεσία θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη, όπως έπραξε και τον Ιανουάριο.
Στο μεταξύ, επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν ο Τούρκος πρωθυπουργός ν’ αποσαφηνίσει τις τουρκικές προθέσεις στο Κυπριακό και ειδικότερα στα ζητήματα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, εν όψει της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη.
Εν τω μεταξύ, στη Διάσκεψη της Γενεύης παρέπεμψε ο Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Stephane Dujarric, όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσιεύματα για πιθανή μείωση των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο κατά 80%.
Ο κ. Dujarric δεν σχολίασε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Διάσκεψη της Γενεύης πλησιάζει και ο κ. Έιντε θα ετοιμάσει ένα έγγραφο.
Το έγγραφο είπε, θα πρέπει να είναι έτοιμο πριν από τη Διάσκεψη και σ’ αυτό το σημείο θα συζητηθούν αυτά τα θέματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης