Διεθνή

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ανακοίνωσε σύγκληση της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό τον Ιούνιο

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ανακοίνωσε σύγκληση της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό τον Ιούνιο
H ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την αναφορά σε διαμόρφωση κοινού εγγράφου, το οποίο θα καθοδηγεί τη συζήτηση στο κεφάλαιο "Ασφάλεια και Εγγυήσεις".
Μετά από μια συνάντηση η οποία κράτησε περισσότερες από 3,5 ώρες, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε, ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου συμφώνησαν στην ανάγκη επανασύγκλησης της Διάσκεψης στη Γενεύη εντός του Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται η ακριβής ημερομηνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του sigmalive, η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την αναφορά σε διαμόρφωση κοινού εγγράφου, το οποίο θα καθοδηγεί τη συζήτηση στο κεφάλαιο "Ασφάλεια και Εγγυήσεις", καθώς θεωρεί ότι η προσθήκη αυτή αναγκάζει τις πλευρές να κάνουν προεργασία και προετοιμασία μεταξύ τους ενόψει μιας νέας Γενεύης, κάτι που αποτελούσε απαίτηση και της Ελλάδας.
Όλα έδειχναν από την αρχή, ότι δεν θα ήταν μια εύκολη συνάντηση, καθώς ο Μουσταφά Ακιντζί με την άφιξή του κατάφερε να δημιουργήσει ένταση κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι εξαιτίας της δικής της πρότασης η οποία προνοούσε προϋποθέσεις, βρέθηκαν σε αδιέξοδο και αναγκάστηκαν να κάνουν τη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες.
Η θέση αυτή εξόργισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τόνισε στη δική του δήλωση, ότι ελπίζει να βρεθεί μια συμφωνία, που να οδηγεί ακόμα και σε λύση μακριά από παιχνίδια επίρριψης ευθυνών.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες κατάφερε να χειριστεί με επιδεξιότητα τα "θέλω" της κάθε πλευράς και να βρει τη χρυσή τομή, έτσι ώστε να επέλθει ικανοποίηση και σύγκληση νέας Γενεύης.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
"Όλοι συμφώνησαν ότι το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τις δυο κοινότητες.
Πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο είναι απαραίτητο συστατικό στο να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία και στο να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο κοινοτήτων σε σχέση με την μελλοντική τους ασφάλεια.
Ο ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε, θα έχει επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να προετοιμάσει ένα κοινό έγγραφο το οποίο θα καθοδηγεί τις συνομιλίες σε σχέση με το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων, το οποίο θα είναι βασισμένο στις συναντήσεις που έγιναν τόσο στη Διάσκεψη της Γενεύης αλλά και στο Μοντ Πελεράν.
Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν παράλληλα την διακοινοτική διαπραγμάτευση στη Γενεύη σε όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα, με αρχή από το εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση και αποτελεσματική συμμετοχή.
Οι ηγέτες και ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησαν, ότι όλα τα κεφάλαια θα τύχουν διαπραγμάτευσης με αλληλένδετο και διασταυρούμενο τρόπο και τίποτα δεν θα έχει συμφωνηθεί, αν δεν συμφωνηθούν όλα, όπως προνοεί το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014.
Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, ο Γενικός Γραμματέας θα επικοινωνήσει με όλα μέρη που θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη, δηλαδή την Ελλάδα, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητή".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης