Ευρώπη

Sefcovic (Κομισιόν): Θέμα ημερών η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον αγωγό Nord Stream 2

Sefcovic (Κομισιόν): Θέμα ημερών η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον αγωγό Nord Stream 2
Ο Σέφκοβιτς καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δώσουν την έγκρισή τους στην Κομισιόν, προκειμένου να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα τους όρους λειτουργίας του αγωγού.
Θέμα ημερών είναι σύμφωνά με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς να δοθεί εντολή στην Κομισιόν, να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία την κατασκευή του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Ο σχεδιαζόμενος αγωγός έχει διαιρέσει την ΕΕ, καθώς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής φοβούνται, ότι με την κατασκευή του αγωγού αυτού θα αυξηθεί η εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και θα υπονομευθεί ο διαμετακομιστικός ρόλος της Ουκρανίας.
Από την άλλη πλευρά βρίσκονται η Γερμανία, η οποία πρωτοστατεί μεν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά από την άλλη τάσσεται μαζί με άλλες χώρες τις Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης υπέρ της κατασκευής του αγωγού, που θα μειώσει δραματικά τη ροή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Σε επιστολή που απέστειλε στις 28 Μαρτίου 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλεί όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και ζητά την έγκριση του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για τη διαπραγμάτευση συμφωνίας με τη Μόσχα.
Μάλιστα, ο Σέφκοβιτς δήλωσε, ότι ελπίζει πως η πρόταση για την έναρξη της διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα για τον αγωγό που θα φέρει περισσότερο αέριο μέσω μιας ήδη υπάρχουσας διαδρομής μέσω της Βαλτικής Θάλασσας προς τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, θα υποστηριχθεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Όπως είπε «αναμένουμε την εντολή» προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε λίγες μέρες και θα παρουσιάσουμε το σχέδιο διαπραγμάτευσης στα κράτη-μέλη, ως το καλύτερο εργαλείο για αυτό το πολιτικά ευαίσθητο σχέδιο, που έχει πολώσει τη στάση μεταξύ των κρατών-μελών και αποτελεί νομική πρόκληση της σύγκρουσης μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ρωσικού δικαίου».
«Πιστεύω ότι θα υποστηριχτούμε (σ.σ. η Κομισιόν) από όλα τα κράτη-μέλη, επειδή έχουν ληφθεί υπόψη οι περισσότερες αντιρρήσεις, που έχουν διατυπώσει κατά τις διαπραγματεύσεις» είπε καταλήγοντας.
Η ρωσική εταιρεία Gazprom η οποία προμηθεύει περίπου το 30% του φυσικού αερίου της ΕΕ, η μεγαλύτερη ποσότητα του οποίου περνάει από την Ουκρανία, επιθυμεί να κατασκευαστεί ο αγωγός Nord Stream 2 έως το 2019, οπότε πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τα τέλη διέλευσης φυσικού αερίου με το Κίεβο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης