Ενέργεια

Άνθρακας: Η ενεργειακή βάση της Ινδίας για τα επόμενα 30 χρόνια

Άνθρακας: Η ενεργειακή βάση της Ινδίας για τα επόμενα 30 χρόνια
Περίπου τα τρία πέμπτα των ενεργειακών αναγκών της καλύπτονται από τον άνθρακα και έχει ως στόχο να διπλασιάσει την παραγωγή του σε 1,5 δις τόνους έως το 2020
Ο άνθρακας θα παραμείνει η κύρια ενεργειακή πηγή της Ινδίας για τις επόμενες τρεις δεκαετίες, αν και το μερίδιό του θα μειωθεί σταδιακά καθώς η χώρα προωθεί την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που δημοσίευσε το Reuters.
Η χώρα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα στον κόσμο ενώ βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές  αερίων θερμοκηπίου.
Εξαρτάται από τον άνθρακα για περίπου τα τρία πέμπτα των ενεργειακών αναγκών της και έχει ως στόχο να διπλασιάσει την παραγωγή του σε 1,5 δις τόνους έως το 2020.
Μέχρι το 2047, ωστόσο, το μερίδιο του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της Ινδίας θα συρρικνωθεί στο 42-48%, από περίπου 58% το 2015, σύμφωνα με την έκθεση.
"Η Ινδία θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα άφθονα αποθέματα άνθρακα, καθώς παρέχει μια φθηνή πηγή ενέργειας και διασφαλίζει και την ενεργειακή ασφάλεια", ανέφερε η έκθεση της  ινδικής think tank NITI Aayog, η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση σε θέματα πολιτικής και  στην οποία προεδρεύει ο πρωθυπουργός Narendra Modi και το Ινστιτούτο Οικονομικών της Ιαπωνίας (IEEJ).
Η Ινδία είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα στον κόσμο και οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν ότι παρά τη δέσμευσή της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αυξανόμενη χρήση άνθρακα σε μια εποχή κατά την οποία πολλές δυτικές χώρες απορρίπτουν τα «βρώμικα» ορυκτά καύσιμα θα παρακωλύσει τον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η Ινδία έχει ως στόχο να μειώσει τις εισαγωγές θερμικού άνθρακα στο μηδέν μέχρι το τέλος αυτής της χρήσης και να χρησιμοποιήσει τα άφθονα εγχώρια αποθέματα για την κάλυψη των αναγκών της στην ηλεκτρική ενέργεια.
Ωστόσο, θα πρέπει να αρχίσει να εισάγει ξανά άνθρακα το 2037, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι εισαγωγές θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 62% μέχρι το 2047 , 25% από αυτέςπου πραγματοποιεί σήμερα, αν η χώρα δεν καταστήσει πιο αποδοτική την εξόρυξη άνθρακα, ανέφερε η έκθεση.
 Η Ινδία έχει ως στόχο να παράγει 175 gigawatts ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2022 και να ενισχύσει το φυσικό αέριο στο 15% των ενεργειακών αναγκών της, από 6,5% σήμερα , καθώς σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει καθαρότερα καύσιμα για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και μεταφορές.
Η NITI Aayog εκτιμά ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν το 10-17% της ενεργειακής ζήτησης της Ινδίας το 2047, από τώρα περίπου 4%, ενώ το μερίδιο του φυσικού αερίου θα μπορούσε να περιοριστεί στο 8-10%.
Η χώρα εισάγει σχεδόν τα τρία τέταρτα των ενεργειακών της αναγκών, αλλά ο πρωθυπουργός Narendra Modi έχει θέσει ως στόχο τη μείωση στα δύο τρίτα έως το 2022 και στα μισά μέχρι το 2030.
Το πετρέλαιο παρέχει περίπου το 28% της ενέργειας της Ινδίας και η έκθεση αναφέρει ότι θα εξακολουθήσει να καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό μέσω των εισαγωγών.
Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και η έκθεση προβλέπει ότι οι εισαγωγές πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν πάνω από 75% σήμερα έως και 90% μέχρι το 2047.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης