Διεθνή

Διπλωματικό τεστ για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας η επίσκεψη Tillerson στη Μόσχα

Διπλωματικό τεστ για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας η επίσκεψη Tillerson στη Μόσχα
O Τίλερσον, χωρίς να έχει επαρκή διπλωματική εμπειρία στο χειρισμό παρόμοιων καταστάσεων, έχει επιφορτιστεί με την αποστολή της αποφυγής περαιτέρω όξυνσης των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα εξελίσσεται στο πρώτο διπλωματικό τεστ για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με τη διαμόρφωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, αλλά και την επίλυση του αιματηρού εμφυλίου στη Συρία.
Πριν από το αμερικανικό πολλαπλό πυραυλικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία, η ατζέντα της επίσκεψης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο Κρεμλίνο κυριαρχούνταν ήδη από θέματα ζωτικής σημασίας για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
Μεταξύ αυτών, η υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, η παραβίαση από τη Μόσχα μιας σημαντικής συμφωνίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, αλλά και το ενδεχόμενο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ωστόσο, τώρα ο Τίλερσον, χωρίς να έχει επαρκή διπλωματική εμπειρία στο χειρισμό παρόμοιων καταστάσεων, έχει επιφορτιστεί με την αποστολή της αποφυγής περαιτέρω όξυνσης των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.
Παράλληλα, ο ίδιος θα προσπαθήσει να πείσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάγκη καταστροφής όσων χημικών όπλων έχουν απομείνει στα χέρια του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά και για την άσκηση από τη Μόσχα πιέσεων στον Άσαντ, προκειμένου να διαπραγματευτεί το μέλλον της Συρίας.
Από την άλλη μεριά, η Ρωσία και το Ιράν αποτελούν τους στρατηγικούς συμμάχους του Άσαντ για τη διατήρησή του στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι ο στρατός της Συρίας δεν ελέγχει το σύνολο των εδαφών της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης